E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuikastte dikkat çeken zamanlama---

Suikastte dikkat çeken zamanlama

Suikastte dikkat çeken zamanlama
20 Aralık 2016 - 05:08 borsagundem.com

Rus Büyükelçi Karlov'a düzenlenen suikast, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin somut işbirliği adımları ile güçlendiği bir dönemde gerçekleşti

Dün akşam Ankara'da meydana gelen Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a suikast olayı Türkiye ve Rusya'da şok etkisi yaptı. Deniz Zeyrek'in konuyla ilgili Hürriyet'teki haberi şöyle:

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un ölümüyle sonuçlanan suikast, detayları, zamanlaması çok ince hesaplanmış bir suikast. Saldırıyı konuştuğumuz güvenlik uzmanları, istihbaratçılar ve diplomatlar, saldırının birinci hedefinin Türkiye-Rusya ilişkileri olduğuna işaret ederek şu noktalara dikkat çekti:

Saldırı, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin somut işbirliği adımları ile güçlendiği bir dönemde gerçekleşti.

İki ülke, Halep’teki insani trajedinin sona ermesi için 4 gündür kıran kırana bir pazarlık yürütüyordu ve bu pazarlıklar olumlu sonuçlanmıştı. İki taraf da diyalog sayesinde geri adım atmayı kabul etmişti ve bu sayede çok sayıda Halepli sağ salim savaş bölgesinden güvenli yerlere tahliye olmuştu.

İki ülke, sadece Halep’te değil, Suriye’nin genelinde bir ateşkes, dolayısıyla da siyasi çözüm için görüşmeler sürdürüyordu. Türk tarafı, Esad olmasa da Rusya destekli rejimi muhatap olarak almaya hazırlanıyordu. Diplomatlardan ve istihbaratçılardan oluşan bir ekip, önceki gece sabaha dek çalışmıştı.

Türkiye-Rusya ilişkilerindeki normalleşme, Suriye pazarlıklarında sağlanan ilerlemeler ve somut sonuçlar sayesinde daha sağlıklı gelişiyordu.

İKİ BAKAN MOSKOVA YOLUNDAYDI

Suikastin olduğu saatlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova yolundaydı. Suikastten iki saat sonra da Milli Savunma Bakanı Fikri Işık Moskova’ya gidecekti. Halep’te sağlanan ilerleme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rus lider Vlademir Putin’in çok sayıda telefon görüşmesi, Halep’te sonuç getirmişti ve Ankara-Moskova hattında bu diyaloğun Suriye’nin genelinde ateşkes getireceği beklentisi yaratmıştı.

OLAĞAN ŞÜPHELİ KİM

Saldırı sonrasında her zaman olduğu gibi “arkasında kim var” sorusu yöneltildi. Katilin kimliği belli. Birinci ihtimal, izlediği Halep haberlerine öfkelenen, mensubu olduğu grubun yayın ve propagandalarından etkilenen biri olduğu yönünde. Katil öldüğünden bu sorulara yanıt bulmak zor. Ancak, bu kadar ince detay, suikastin bu kadar basit olmadığı, arkasında başka bir ‘işveren’ olduğu yorumlarını da beraberinde getiriyor. Türkiye-Rusya ilişkilerindeki normalleşmenin en çok İran’ı ve ‘Batılılar’ı (Özellikle de ABD’yi) rahatsız ettiğine dikkat çeken bir yetkili, “Olağan şüpheli arıyorsak, Türkiye ile Rusya’nın arasını açmak isteyenlere bakmalıyız” yorumunu yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)