E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSudan'da kriz kapıda---

Sudan'da kriz kapıda

Sudan'da kriz kapıda
04 Ekim 2021 - 10:27 borsagundem.com

Sudan Bakanlar Kurulu’nun dün (Pazar) yaptığı açıklamada Sudan’ın ana limanı olan Port Sudan’ın kapatılması nedeniyle ülkedeki ilaç, buğday ve yakıt stoklarının tükenmek üzere olduğu belirtildi.

Hükümete tepkiler artarken, ülkenin doğusundaki Beca kabilesinin üyeleri, bölgedeki kötüleşen ekonomik ve siyasi koşulları, geçtiğimiz haftalarda kapatılan yolları ve Kızıldeniz’deki limanları protesto etti.

Sudan Kabine İşleri Bakanı Halid Ömer Yusuf, ülkenin doğusundaki yolların ve Port Sudan Limanı’nın kapatılması sorunlarının şiddet yoluyla değil, diyalog kurulması ile aşılacağını açıklamıştı. Yusuf, ülkedeki iktidar geçişi sürecinin zarara uğratılması için bazı konuların alet edildiğini dikkati çekerek çözümün öncelikle siyasi yollardan geçtiğini, yaşananların Doğu Sudan’daki krizin çözümüne yardımcı olmayacağını belirtti.

Sudanlı yetkili, aşiret liderlerinin ve yönetim arasında oluşan gerginlik karşısında ilk defa yorumda bulundu. Ülkenin doğusundaki Kassala, Kızıldeniz ve Gadaref’i başkent Hartum’a bağlayan yollar ve ülkenin ana limanı olan Port Sudan kapatılmıştı.

Bazı aşiret liderleri ve sivil yönetimler, geçiş hükümeti ve bir dizi silahlı ve sivil gruplar ile imzalanan Juba Barış Anlaşması’nı kabul etmeyerek doğudaki tüm grupların katıldığı yeni bir müzakere çağırısında bulunuyor. Hudendve kabilesinin lideri Muhammed el-Emin Türk’ün yönetime adeta meydan okumasıyla ülkenin doğusunda güvenlik ve istikrarı baltalayan çatışmaların yaşanacağına dair endişeler var.

Sudan’da 100 bin hektarlık tarım arazisi Türkiye tarafından işlenecek

 

Türkiye ile Sudan arasında farklı alanlarda 6 anlaşma imzalandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)