E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaStratejistler borsalarda ikinci yarıdan ne bekliyor?---

Stratejistler borsalarda ikinci yarıdan ne bekliyor?

Stratejistler borsalarda ikinci yarıdan ne bekliyor?
05 Temmuz 2022 - 11:07 borsagundem.com

2022’nin borsalarda kâbus gibi geçen ilk altı ayının ardından stratejistler yılın geri kalanına ilişkin öngörülerini paylaşıyor. Uzmanlara göre bu yılın ikinci yarısı da yatırımcıların beklentilerini karşılayamayabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022’nin ilk yarısı borsalarda tarihi düşüşlere sahne olmuştu. CNBC’nin haberine göre stratejistler küresel borsaları çevreleyen fırtınanın çabuk dağılmayacağını öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsaları S&P 500 Endeksi yılın ilk yarısında 1970’ten bu yana en zayıf ilk altı aylık performansını gerçekleştirdi ve %20,6 düşüş kaydetti. Avrupa Endeksi STOXX 600 ise aynı dönemde %16,6 düştü. MSCI Dünya Endeksi yıl başından bu yana %18 düşüş gösterdi.

Tahviller de dahil olmak üzere birçok varlık sınıfı da düşüşlerden nasibini aldı. Yatırımcıların geleneksel ‘güvenli limanı’ ABD Doları ve petrol gibi bazı emtialar bu zorlu altı aylık süreç içerisinde değer kazanan birkaç istisna arasındaydı.

CNBC’nin haberine göre Deutsche Bank’ın Küresel Temel Kredi Stratejileri Başkanı Jim Reid borsaların ikinci yarıda da zayıf bir performans göstereceğini öngörüyor. Reid, “İyi haber birinci yarının sona ermiş olması. Kötü haberse ikinci yarıya ilişkin manzara pek iyi görünmüyor” ifadelerine yer verdi.

Bununla birlikte, ABD hisse senetleri Cuma günü ikinci yarının başlamasıyla bir ralli yönetti ve Avrupa piyasaları Pazartesi günü pozitif bir gün geçirdi. (ABD borsaları 4 Temmuz Bağımsızlık günü sebebiyle Pazartesi günü kapalı kalmıştı.)

Bununla birlikte, Ukrayna'daki savaş ve enflasyonist baskılar devam ederken, makroekonomik görünüm benzersiz bir şekilde belirsizliğini koruyor. Merkez bankalarıysa agresif para politikalarını sıkılaştırmaya ve küresel ekonomik gerileme korkularını şiddetlendirmeye devam ediyor.

'Ekonomik rejim değişiyor'

HSBC Portföy Yönetimi’nin yatırımcılarla paylaştığı yıl ortası raporuna göre, küresel arz şokları devam ettikçe, küreselleşme yavaşladıkça ve emtia fiyatları yüksek kalmaya devam ettikçe “ekonomik rejim değişecek” gibi görünüyor. Tüm bu gelişmeler hükümetlerin iklim politikalarındaki değişiklikler sırasında karşı karşıya kaldıkları “geçiş risklerini” yönetmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşiyor.

HSBC Küresel Baş Stratejisti Joe Little, ekonomistlerin “kalıcı durgunluk” olarak adlandırdığı tarihi derecede düşük enflasyon ve faiz oranlarının görüldüğü evrenin sona erdiğini açıkladı. Baş stratejiste göre bu noktadan sonra daha kalıcı yüksek enflasyon, daha yüksek faiz oranları ve daha volatil ekonomik döngüler görülecek.

Little açıklamasında, “Yatırım piyasalarındaki birçok destekleyici unsur artık engel haline geldi. Bu devam etmekte olan piyasa türbülansının bir aşamasına işaret ediyor. Yatırımcılar getiri beklentilerinde daha realist olmalı ve çeşitlendirme ve portföy dayanıklılığı konusunda daha fazla düşünmeli” ifadelerine yer verdi.

Küreselleşmenin ortadan kalkması, iklim politikaları ve emtia süper döngüsü sonucu ortaya çıkan yapısal temaları, büyük ekonomilerde daha kalıcı enflasyona yol açabilir. HSBC, enflasyonun birçok ekonomideki mevcut rekor seviyelerinden kademeli olarak düşmesini beklese de Little, "yeni normun" orta vadede daha sert fiyat artışları olacağını söyledi. Little söz konusu durumun daha yüksek faiz oranlarına yol açacağını belirtti.

Bu yeni dönemde piyasalarda işlem yapabilmek için Little, yatırımcıların daha fazla coğrafi çeşitlilik aradığını belirtiyor. Baş stratejist yatırımcıların Asya varlık sınıflarını ve kredi piyasalarını "cazip gelir artışı" sağlayabilecek yatırımlar olarak sıraladı.

Little ayrıca gayrimenkul yatırımları gibi reel yatırımlara da yönelmeyi tavsiye ediyor. Baş stratejist, “Reel varlıklar ve diğer ‘yeni çeşitlendirici varlıklar’ portföylere esneklik kazandırmamıza yardımcı olabilir. Ayrıca ikna yatırımları ve tematik stratejiler için de imkanlar var. Güvenilir mega trendleri uygun fiyatlarla tespit edebiliyoruz” açıklamasında bulundu.

‘Yanlış yöne gidiliyor’

Utah merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Strategic Initiatives’in Genel Müdürü Dave Pierce ekonomideki makro güçlerin piyasaları hala “yanlış yöne” ittiğini söyledi. Borsa uzmanı enflasyonun henüz zirveye ulaşmadığını ve petrol fiyatlarının geri dönmesi için belirgin bir katalizör olmadığını vurguladı.

Pierce Rusya-Ukrayna savaşında bir çözüm sağlanmadığı veya petrol şirketlerinin üretimlerini artırmadığı sürece fiyat baskılarının devam edeceğini ve merkez bankalarını daha aşırı hamlelere yönelteceğini söyledi.

Hisse senedi değerlemeleri, 2021'in sonlarındaki zirvelerinden belirgin bir şekilde düştü. Pierce hisselerin birkaç ay öncesine göre "daha cazip" olduklarını kabul etse de hala hisse senedi piyasası pozisyonlarına yeniden girmeyi düşünmüyor.

Pierce, "Şu anda tüm yumurtalarımı borsalara geri yerleştirmiyorum, çünkü hala gidecek bir yolumuz olduğunu düşünüyorum. Piyasada sahip olacağımız bazı ek geri çekilmeler olacağını ve bunun muhtemelen gerekli olduğunu düşünüyorum. Faiz oranları şu anda yaptıkları şeyi yaptığında işleri istikrarlı tutmak, bunun için çalışmak ve tek bir yönde gidebilmek gerçekten zor "dedi.

Borsa uzmanı ayrıca Kovid-19 krizi sonrası görülen ralliyi işaret ederek şu anda gerçekleşen bir düzeltmenin de sürpriz olmadığını sözlerine ekledi. Pierce yatırımlarda dikkatini emtia varlıklarına ve sağlık sektörü, gıda ve temel giyim malzemeleri gibi temel ihtiyaç alanlarında çalışan şirketlere yönlendirdiğini açıkladı.

Küresel resesyon endişeleri petrol fiyatlarını baskılıyor

 

Piyasalarda beklentiler sürüyor

 

Kripto piyasasına ilgi azalıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)