E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaStratejistler boğa piyasası taraftarlarını uyarıyor---

Stratejistler boğa piyasası taraftarlarını uyarıyor

Stratejistler boğa piyasası taraftarlarını uyarıyor
26 Kasım 2020 - 15:30 borsagundem.com

Goldman Sachs, piyasalar yükselirken Wall Street’in boğalarına yön veriyor. Yatırımcı algısı iyimser ancak bazı stratejistler ihtiyatlı olmak gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs, Wall Street’in en boğa piyasası taraftarı bankası. ABD’nin yatırım bankasının görüşleri, büyük yatırımcıların ve serbest fonların odak noktasında. Ancak bazı yatırımcılar bu heyecanı paylaşmak için henüz hazır değil. Önümüzdeki yıla yönelik tahminlerinde, Goldman ABD’nin S&P 500 endeksinin, yıl sonunda 4,300 seviyesine yükseleceğini söyledi. Bu yükseliş, S&P 500’de mevcut seviyelerden %20 ralli görülebileceği anlamına geliyor. Banka bu beklentisine “kükreyen 20’lerin geri dönüşü” adını verdi. Goldman’ın rakipleri arasında oluşan fikir birliği, S&P 500’deki artışın mevcut seviyelerin %5 üzerine çıkarak, 3,800 seviyesine kadar olacağı yönünde.

Bazıları ise önümüzdeki 12 ayda, dünyanın yatırımcı algısının en önemli göstergelerinden biri olan S&P 500 için herhangi bir yukarı yönlü hareket beklemiyor. Endeksteki teknoloji hisselerininse zamanla odak noktasından çekilip yerini endeksteki yüzlerce döngüsel hisseye bırakacağı tahmin ediliyor. Yine de, Goldman Sachs’ın bu boğa taraftarı fikri nereden edindiğini görmek oldukça kolay.

Bankadan yapılan açıklamada bazı müşterilerinin 4,300 hedefini doğru bulmadığı ve daha yüksek olması gerektiğinin iddia edildiği söylendi. Şimdilerde bu boğa piyasası taraftarları, piyasaya yön veriyor. Salı günü, Dow Jones Industrial Average ilk kez 30,000 seviyesinin üzerine çıktı. ABD Başkanı Donald Trump, bu rakamın “kutsal” olduğunu iddia etti. Bu esnada daha yakından takip edilen S&P 500 de, enerji ve finans sektörü hisselerinin öncülüğünde rekor bir kapanış yaptı. Bu sektörler, karanlık bir 2020’nin ardından açığı kapatıyor.

ABD’nin küçük sermayeli şirketlerinin hisseleriyse, son 20 yılın en iyi ayını geçiriyor. Avrupa bankalarının hisseleri henüz Mart ayında aldıkları darbenin üstesinden gelemedi ancak yine de on yıllardır en iyi geri dönüşlerini yaşıyorlar. Piyasaların bu bölümlerinde yatırımcılar oldukça heyecanlı.

ABD Merkez Bankası (FED) Eski Başkanı Janet Yellen’ın, ABD’nin yeni hazine bakanı olacağı haberi ve Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerinin sonucunda Joe Biden karşısında kaybettiğini kabul etmesi bu gelişmelerde etkili rol oynadı.

Bu faktörler, Société Générale’nin Makro Stratejisti Kit Juckes’a göre, “risk algısını ortadan kaldırdı”. Ancak piyasalardaki görünümün önemli bir şekilde olumluya dönmesinin asıl nedeni, potansiyel aşıların, 2020 yılının sonu gelmeyecekmiş gibi görünen belirsizliğine son vererek, korona virüs pandemisini ortadan kaldırma ihtimali.

 JPMorgan Asset Management’ın Küresel Piyasa Stratejisti Mike Bell, “birkaç hafta önce bu durumun sonsuza dek devam edeceğini düşünüyorduk” dedi. Açıklamasının devamında, “pandemi 100 yıl daha devam edecek gibiydi. Aşılar bu oyunu değiştirecek. Gerçekler değiştiğinde, fikrimiz de değişecek” ifadelerini kullandı.

En azından, 2021 yılının, bir önceki yıldan daha kötü olmayacağı kesin. Financial Times’ın haberine göre, bir meteor yağmuru gerçekleşmezse, gelecek yılın benzer seviyede bir çöküşü getireceğini düşünmek oldukça yersiz. Ancak bazı fon yöneticileri hala bu heyecana dahil olmayı reddediyor. Goldman Sachs’ın müşterilerinin, bankanın fazla dikkatli davrandığına yönelik itirazlarına ek olarak, bazıları da bankayı aşırı seviyede boğa taraftarı buldu. 

Bu kişiler artan enflasyon beklentilerinin, hükümet tahvili getirilerini yükselteceğine ve sonucunda hisseleri düşüreceğine yönelik tahminlerle karamsarlığa kapıldı.

Tahvillerden gelen sinyalleri anlamak güç. Merkez bankaları yüksek miktarlarda tahvil alımı yapıyor. Ancak Londra merkezli BlueBay Asset Management’ın Baş Yatırım Stratejisti David Riley, aşı haberlerinden bu yana ABD hükümet tahvili fiyatlarında güçlü bir düşüş olmadığına dikkat çekti. 

Riley’e göre bu büyük yatırımcıların, şimdilik “normal hayata dönüş” alımlarına dahil olmadığının bir işareti.

10 ve 30 yıllık ABD getirileri de anlamlı bir yükseliş göstermedi.

Riley, “piyasalar henüz tam olarak emin olamadı, olsaydı daha uzun vadeli getirileri daha yükselirdi” dedi. Açıklamasının devamında, “tahvil piyasalarının şimdi daha farklı hareket ettiğini düşünebilirsiniz ya da gerçekliğe odaklanabilirsiniz. Korona virüs öncesi seviyelere doğru küresel bir iyileşme olduğunu düşünebilir, işsizliğin eski seviyelerine ineceğini bekleyebilirsiniz ancak yine de oldukça düşük faiz oranlarımız var. Mükemmel karışım” ifadelerini kullandı.

2021’deki tüm piyasa tartışmalarını bu görüş belirleyecek.

Eğer aşılar gerçekten pandemi krizini hızla sonlandıracak çözümse, tehlike tahvil piyasasından gelen desteğin son bulması.

Bazıları daha fazla parasal ve mali destek konusundaki ihtiyacı da dile getiriyor. Bu konu, bugün gündemin en önemli konusu değil. Ancak yatırımcılar, aşılar bizi gerçekten korona virüs öncesi hayata döndürmeyi başarırsa, uzun süredir yükselmeyen enflasyonun geri gelişinden ve yüksek tahvil getirilerinin hisse piyasalarındaki boğaya engel olacağından endişe duyuyor.

ABD yaz aylarında normale dönebilir

 

Borsaların yeni odağı: Sektör rotasyonu

 

Gelişen ülke piyasalarına rekor dönüş başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Senol ozdemir26 Kasım 2020 19:55

    Astra zeneca kotuhaber Bloom da cuneyt dedi

  • HALK26 Kasım 2020 18:57

    DENİZGYO   NEDEN YÜKSELMİYOR BİLGİSİ OLAN YAZARSA   TEŞEKKÜR EDERİM HİSSELER  AYA CIKTI DNZGYO HALA YAYA  GİDİYOR

  • 😂😂😂26 Kasım 2020 16:04

    Bizde herkes uzman ihtiyaç yok bunlara daha yeni gelmeye basladık bankalar ile bist 30 a bu zamana kadar antin kuntinlerdeydik enayimiyiz yabancının sattıklarını alalım kendiler alsın