E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıStrateji raporunu açıkladı---

Strateji raporunu açıkladı

Strateji raporunu açıkladı
26 Eylül 2013 - 12:04 borsagundem.com

Şeker Yatırım'ın yurtiçi ve yurtdışı piyasaları değerlendirdiği Ekim ayı strateji raporu yayınlandı

Piyasa beklentilerinin aksine FED’in varlık alımlarında azaltmaya gitmemesi global risk  iştahını artırdı. Global  piyasalarda  Eyül’de sert  hareketler  görüldü…
Mayıs ayında FED başkanı Ben Bernanke’nin halihazırda FED’in sürdürdüğü aylık toplam miktarı 85 milyar doları bulan varlık alım programında 2013 içinde kademeli olarak azaltıma gidebileceğini açıklaması global piyasalarda satış baskısı yaratmıştı. Belirsizlikle artan volatiliteye bağlı olarak özellikle gelişmekte olan ülkelerde sert satışlar görüldü. Öte yandan Ağustos ayının son haftasında Suriye gerginliğinin artması ve Suriye’ye saldırı olabileceği beklentisi ile birlikte petrol fiyatları artarken hisse senedi piyasalarındaki satış baskısı arttı. Eylül ayının ikinci yarısında ise ABD ve Rusya’nın Suriye konusunda anlaşması ve Suriye’ye
saldırı ihtimalinin gündemden düşmesi piyasaları olumlu etkilerken, FED’in Eylül ayında gerçekleştirdiği FOMC toplantısından varlık alımlarına herhangi bir kesintiye gitmeden devam kararı almasıyla piyasalarda özellikle de gelişmekte olan ülkelere yönelik olan risk iştahında artışı beraberinde getirdi ve Global piyasalarda sert yükselişler görüldü.
FED varlık alım  programında  kesintiye gideceğine dair kesin bir tarih vermemesi piyasalardaki oynaklığı arttırdı.
FED’in varlık alımlarını azaltmaya başlayacağı beklentisinin ardından sınır komşumuz Suriye’ye müdahale olasılığının gündeme gelmesiyle birlikte, Ağustos ayının son günlerinde 63,000 seviyesine kadar gerileyerek yılın en düşük seviyelerini gören BIST’de, Eylül ayında ralli yaşandı. Suriye’ye ilişkin krizin diplomasi yoluyla aşılacağı işaretleri BIST’i Eylül ayında önce 70,000 ardından da 75,000 seviyelerine taşırken, diğer yandan FED’in tahvil alımlarında değişime gitmemesi de BIST’i 80,000 seviyelerinin üzerine taşıdı.
BİST 80.000 seviyesini test etti…
FED kararı öncesinde gerçekleşen Merkez Bankası PPK toplantısından, Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın işaret ettiği gibi politika faizlerinde bir değişime gidilmediği açıklaması geldi. FED’in sürpriz sayılabilecek kararı sonrasında tahvil faizleri %9.70 seviyelerinin üzerinden önce %9.00 sonra da %8.00 seviyelerinin altına gerilediği gözlendi. Döviz piyasalarında ise ABD Doları/TL paritesi 2.00 seviyesinin üzerinden FED kararı sonrasında 1.93 seviyelerine kadar geri çekilme yaşandı. Ayın son haftası itibariyle ise tahvil faizleri %8’in üzerinde ABD Doları/TL paritesi ise 2.00’ın biraz üzerinde işlem görmektedir.
TCMB faizlerde bir değişikliğe gitmedi…
Ekim ayında da piyasaların kaçınılmaz olarak ABD verilerine ve FED’in varlık alımları konusunda vereceği karara yönelik beklentilere odaklanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, ABD’nin borçlanma tavanına ilişkin endişeler, Ekim ayında global piyasaların en önemli gündem maddesi olacaktır. Bunun yanısıra global piyasalar, gündemde arka sıralara itilen Suriye’ye ilişkin gelişmeleri de yakından takip edecektir.
Piyaslardaki dalgalı seyirin Ekim ayında devamı muhtemel…
Eylül ayında ağırlıklı olarak global gelişmelere paralel ralli yaşayan BIST’de, yurt dışı piyasalara odaklı seyir Ekim ayında da süreceğini düşünüyoruz. İçeride faiz ve kurlardaki hareketleri takip ederek dengelenme arayışında olacağını düşündüğümüz BIST’de, Ekim ayında Borsa İstanbul şirketlerinin yılın üçüncü çeyreğine ilişkin mali verilerinin de gelecek olması nedeniyle şirket bazlı hareketler de görebiliriz.
Ekim 2013 portföy dağılımımız...
Bu beklentilerin ışığında portföyümüzdeki tahvilin ağırlığını %65, dövizin ağırlığını %15 ve hisse ağırlığını ise %20 seviyesinde korumaya devam ediyoruz.
ŞEKER YATIRIM ARAŞTIRMA
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)