E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSteve Eisman: 2008 Finans Krizi tekrar etmeyecek---

Steve Eisman: 2008 Finans Krizi tekrar etmeyecek

Steve Eisman: 2008 Finans Krizi tekrar etmeyecek
22 Mart 2023 - 18:20 borsagundem.com

‘Big Short’ yatırımcısı Steve Eisman, mevcut bankacılık krizinin 2008 Finans Krizi benzeri bir etkisi olmayacağı görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de uzmanlar, Silicon Valley Bank’in iflasıyla başlayan ve Avrupa’ya sıçrayarak Credit Suisse’in el değiştirmesine neden olan mevcut krizi ve olası etkilerini tartışıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 'The Big Short' yatırımcısı Steve Eisman, bugünkü banka kargaşasının 2008 Finans Krizi’nin tekrarına yakın olmadığını söylüyor.

Yönetilebilir bir kargaşa

Insider’dan Filip De Mott’un haberine göre, Steve Eisman son birkaç haftadır manşetlere çıkan bankacılık paniğinin 2008 Finans Krizi’ne dönüş olmadığının altını çiziyor. Eisman, mevcut sorunun, Silicon Valley Bank’e benzeyen bir avuç bölgesel kredi verenle sınırlı bir sorun olduğunu da sözlerine ekliyor.

2008 Finans Krizi’ni öngörmeleri nedeniyle "The Big Short" isimli sinema filminde canlandırılan ve  Neuberger Berman’da kıdemli portföy yöneticisi olan Eisman, mevcut kargaşanın yönetilebilir olduğunu ve sistemik bir risk oluşturmadığını söylüyor.

Eisman, “O zamanlar ülkenin en büyük bankalarıyla iş yapıyordunuz ve başarısız olsalardı ekonomi çökerdi. Bu, çoğunlukla 250.000  dolar sınırının üzerinde çok yoğun mevduat ilişkilerine sahip bir grup bölgesel bankayla sınırlı bir durum. Ancak çok kötü bahisler yaptıkları da ortada” şeklinde konuşuyor.

Eisman durumu şu sözlerle özetliyor: “Şu şekilde ifade edelim: JPMorgan çöktüğünde, Dünya yanar. First Republic düştüğünde ise bu bir sorundur ancak üstesinden gelinebilir bir sorundur.”

Dodd-Frank Yasası 

2008 Finans Krizi sonrası daha sert düzenlemelere rağmen bankaların neden şimdi yeniden baskı altında olduğu sorulduğunda ise Eisman, 2018 yılında yürürlüğe giren ve daha küçük borç verenler için koşulların hafifletilmesini öngören bazı Dodd-Frank Yasası maddelerini işaret ediyor. Eisman, aynı zamanda, üst düzey Fed düzenleme yetkilisi Daniel Tarullo'nun 2017'deki istifasını da önemli bir faktör olarak gösteriyor.

Eisman’ın yorumları, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in küçük ve orta ölçekli ABD bankalarından ayrılan mevduat sahipleri sonrası ortaya çıkan krizin 'dengelenmekte' olduğunu ve sorunun kötüleşmesi durumunda hükümetin daha fazla destek sağlayabileceğini söyleyen sözlerinden önce geliyor.

Amerikan Bankacılar Birliği'nin (American Bankers Association) Washington’daki toplantısında yaptığı konuşmada Yellen, “ABD bankacılık sistemini daha geniş anlamda korumak için müdahalemiz gerekliydi. Ve daha küçük kurumlar, bulaşma riski oluşturan mevduat akışlarına maruz kalırsa, benzer eylemler yine garanti edilebilir” şeklinde konuşmuştu.

Ünlü borsa uzmanından ‘paradigma değişimi’ uyarısı

 

SVB’nin iflasının '2008 Krizi’yle alakası yok

 

Michael Burry: SVB’nin iflasında gerçek bir tehlike görmüyorum

 

Jeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir

 

SVB, 'madendeki kanarya' mı?

 

SVB’nin kazananları ve kaybedenleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)