E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSterlinde resesyon düşüşü---

Sterlinde resesyon düşüşü

Sterlinde resesyon düşüşü
05 Ağustos 2022 - 08:29 borsagundem.com

Sterlin, uzun süreli resesyon ve BoE'nin yüksek faiz politikasında frene basacağı beklentisi ile düşüşe geçti.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) dün rekor faiz artırımını gerçekleştirerek gösterge faizini 50 baz puan artışla yüzde 1.75'e yükseltti. Rekor faiz artışına resesyonun 2023 sonuna kadar devam edeceğinin öngörülmesi etkili oldu. Hilal Sarı'nın konuyla ilgili Dünya'da yer alan haberi şöyle:


Geçim krizinin ve ‘partygate’ skandalının Başbakan Boris Johnson’ı koltuğundan ettiği İngiltere’de, Merkez Bankası (BoE), haziranda yüzde 9,4’le 40 yılın zirvesine çıkan enflasyon karşısında 27 yılın en yüksek faiz artırımını yaptı. Banka aralıktan bu yana altı kez faiz artırmıştı ancak dün yapılan 50 bps’lik artırım 1995 yılından bu yana en büyük sıkılaşma adımı oldu. BoE gösterge faizini beklentilere paralel 50 bps artırımla 2008’den bu yana en yüksek düzey olan yüzde 1,75’e yükseltti. Ancak bankanın 2022’nin son çeyreğinde daralma bekliyor olması ve resesyonun 2023 boyunca devam edeceğini öngörmesi, BoE’nin önümüzdeki dönemde sıkılaşmada frene basabileceği beklentisiyle sterlinde sert düşüşler getiriyor. Ukrayna Savaşı’yla birlikte enerji ve gıda fiyatlarındaki artış, BoE’ye göre hanehalkı harcanabilir gelirlerinde 1964 yılından bu yana yaşanan en büyük düşüşe yol açtı ve enflasyon yükselişini sürdürerek ekimde yüzde 13,3 ile 42 yılın en yüksek düzeyiyle zirve yapacak.

“2008’den bu yana en uzun resesyon”


Sterlin, BoE Başkanı Andrew Bailey’nin faiz kararı sonrası bankanın 2008 krizinden bu yana en uzun resesyonu beklediklerini söylemesi sonrası TSİ 16:11 itibariyle dolar karşısında yüzde 0,3 düşüşle 1,21 düzeyine geriledi. Gün içinde 1,20 düzeyi de görüldü. Sterlin euro karşısında ise yüzde 0,5’e yakın düşüşle 1,18 düzeyine indi. BoE öngörülerine göre İngiltere’de resesyonun zirve yaptığı noktadan sonuna kadar toplamda yüzde 2,1’lik bir daralma ile karşı karşıya.

BoE: Enerji faturaları %70 artacak


Bailey, İngiltere enerji regülasyon otoritesi Ofgem’in verdiği bilgilere göre ekim ayında enerji faturalarının yaklaşık 3.500 sterline (yıllık) yükseleceğini düşündüklerini de belirtti. Bu yıllık yüzde 70 artış anlamına geliyor ve BoE enerji faturasının en az 2024’e kadar yüksek seyretmeye devam edeceği görüşünde. BoE enflasyonun talepteki gerilemeyle birlikte iki yıl içinde tekrar yüzde 2’ye düşeceğini öngörüyor.

İngiltere MB faiz oranını 50 baz puan artırdı

 

Piyasalar ABD'nin istihdam raporuna odaklandı

 

TCMB piyasayı 63 milyar TL fonladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)