E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSpor hisselerinde rüzgar tersine döndü---

Spor hisselerinde rüzgar tersine döndü

Spor hisselerinde rüzgar tersine döndü
18 Mayıs 2021 - 08:42 borsagundem.com

Pandemide spor kulübü hisseleri hızlı yükseldi. Mart 2020’de 499 seviyesinde olan BIST Spor Endeksi 12 Mayıs 2021’de 994’e çıktı. Lig şampiyonu Beşiktaş, yılbaşından bu yana %125, pandemiden bu yana %382 değer kazandı.

Pandeminin olumsuz etkisiyle maç öncesi gelir kalemlerinden mahrum kalan spor şirketleri son açıkladıkları bilançolarında toplam 846 milyon TL zarar yazdı.

Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın yazısı:

Buna rağmen beklentilerin düşmemesi spor şirketlerine olan ilgiyi azaltmadı. Spor firmalarına ait hisseler pandemiden bu yana yüzde 99 değer kazandı. Ligde şampiyonluğunu ilan eden Beşiktaş, borsada da ipi önce karşıladı. Pandemi sürecinde Beşiktaş’ın getirisi yüzde 300’ün üzerine çıktı. Mali sorunları devam eden spor firmaların toplam borçları 10 milyar TL’ye ulaştı. Özvarlıkları ise 3.6 milyar TL ekside. Sermayeleri toplamı 1.3 milyar TL olan spor şirketlerinin piyasa değeri ise 7.4 milyar TL.

1 Performansta ilk Beşiktaş

Spor şirketleri içinde Beşiktaş pandemi döneminde yüzde 382 değer kazanırken yılbaşından bu yana getirisi yüzde 125 oldu. Beşiktaş’ın özvarlıkları 1 milyar 571 milyon TL ekside. Firmanın 3 milyar TL borcu var. Şirket hisselerinin piyasa değeri borçlarının altında.

Beşiktaş’ın piyasa değeri 2 milyar 186 milyon TL. Özvarlıklarının ekside olması ve yüksek borçları fiyatın yükselmesine engel teşkil etmedi. Hisseler yılbaşından bu yana güçlü performansı ile hem borsayı hem de alternatif yatırım araçlarının getirilerini katladı. Son bir hafta ise kâr realizasyonu baskısı daha ağır.

2 En borçlu takım Fenerbahçe oldu

Spor şirketleri içinde en fazla borcu olan takım Fenerbahçe. Ancak buna rağmen lig performansı ve beklentileri nedeni ile yatırımcılardan ilgi gördü. Hisse senetleri pandemi döneminde yüzde 182 yükseldi. Fenerbahçe 2020’nin 9 aylık verilerine göre 105 milyar TL zararda. Şirketin piyasa değeri 2 milyar 328 milyon TL. Spor firmaları içinde sermayesi en düşük olan yine Fenerbahçe. Ocakta en yüksek 45.90 TL’yi test eden hisse sonra geriledi. Geçen sürede yukarı yönlü her atak satışla karşılık buldu.

3 En fazla zarar Galatasaray’da

Spor firmaları içinde piyasa değeri yönünden üçüncü sırada yer alan Galatasaray, 1 milyar 912 milyon TL piyasa değerine sahip. Şirketin toplam borcu ise 2.587 milyon TL. Dört spor şirketi arasında 321 milyon TL ile en fazla zarara sahip firma konumunda bulunuyor. Bu hissede de martın ikinci yarısından bu yana satış baskısı daha fazla öne çıkıyor.

4 En geriden gelen Trabzonspor

Spor şirketleri içinde en geriden gelen Trabzon Sportif. Hisseleri pandemi döneminde yüzde 16.7 değer kaybetti. Aynı dönemde borsa yüzde 42.7, spor endeksi ise yüzde 99 yükseldi.

Beklenti sonrası durum ne?

Beklentilerin bitmesi ile birlikte hisse senetlerinde finansal tablolar doğrultusunda fiyatlamalar devam edebilir. Spor firmalarında istikrarlı şekilde uzun vadede çıkışların yaşanabilmesi için kârlı yapıya kavuşabilmeleri önemli.

Özsermayeleri ekside olan bu firmaların değerleme raporları ile özsermayenin erimediğine dair yatırımcılarla bilgi paylaşımı olsa da kâr edememeleri önemli bir sorun.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)