E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK'nın yasakladığı telegram grubu özel toplantılar düzenlemiş---

SPK'nın yasakladığı telegram grubu özel toplantılar düzenlemiş

SPK'nın yasakladığı telegram grubu özel toplantılar düzenlemiş
04 Kasım 2020 - 11:40 borsagundem.com

SPK, Euro Menkul hisse senetlerinde piyasa dolandırıcılığı yapıldığı gerekçesiyle Uğur Yaman ve Hüseyin Tanrıkut Motun Tuğcu'ya 6 ay işlem yasağı cezası verdi. SPK ilk kez Telegram grubuna katılan 6 kişiye de ceza verdi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarihinde ilk kez sosyal medya gruplarına katılanlara işlem yasağı getirip suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. SPK, Euro Menkul hisse senetlerinde piyasa dolandırıcılığı yapıldığı gerekçesiyle Uğur Yaman ve Hüseyin Tanrıkut Motun Tuğcu'ya 6 ay işlem yasağı cezası verdi. Kurul tarihinde ilk kez Telegram grubuna katılan 6 kişiye de gruba katıldıkları ve bu iki kişi ile birlikte hareket ettikleri ve bu kişilerle birlikte alım satım yaptıkları gerekçesiyle ceza verdi. SPK bundan sonra diğer sosyal medya gruplarına katılanlara ceza vereceği uyarısında da bulundu.

SPK'nın suçüstü yaptığı Telegram'daki AyYıldız Dostluk adlı grup, Euro Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı AŞ (EUYO) pay piyasasında 09.10.2020-02.11.2020 döneminde meydana gelen fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin olarak yapılan incelemeler sonucunda suçlu bulundu.

3 YIL HAPİS CAZASI İLE YARGILANACAKLAR

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, AyYıldız Dostluk gurubu ile birlikte “@ugrymn” ve “@HTmotunTUGCU” Twitter hesapları üzerinden, takipçilerine bu hisse ilgili olarak yatırımcıların kararlarını etkilemek ve bu suretle menfaat temin etmek amacıyla yanıltıcı nitelikte paylaşımlarda bulunduğu belirlenen Uğur Yaman ve Hüseyin Tanrıkut Motun Tuğcu ile bu uygulamamaya üye olan ve grupla birlikte hareket ederek işlem gerçekleştiren 6 kişiye suça iştirak kapsamında sorumluluklarının olduğu konusunda makul şüphe bulunduğu gerekçesiyle ilk önce tedbir olarak 6 ay işlem yasağı konuldu.

SPK incelemeyi Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'inci maddesinin ikinci bendi gereğince yaptı. Bu madde gereği 3 ile 5 yıl arasında hapis cezası için savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. SPK toplam 8 kişiye işlem yasağı getirdiği açıklamasında bu madde yani piyasa dolandırıcılığı suçu için makul şüphenin doğduğunu açıkladı.

İŞTE SPK'NIN DAYANAĞI MADDE:

Sermaye piyasasında piyasa dolandırıcılığı (manipülasyon), 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun (SPKn) 107 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında birer suç tipi olarak düzenlenmiştir. Piyasa dolandırıcılığı, birçok farklı yöntemin kullanılması suretiyle yapılabilir. Ancak gerek teorik olarak üzerinde uzlaşılan gerek uygulamada sık sık ortaya çıkan bazı işlem kalıplarını piyasa dolandırıcı işlem örnekleri olarak ortaya koymak mümkündür.

Piyasalar üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle, piyasa dolandırıcılığına ilişkin olarak ceza hukukunda yer alan dolandırıcılık hükümlerinden ayrı bir suç olarak düzenleme yapılması ve bu konuda belirli işlem türlerine yasaklamalar getirilmesi ihtiyacı doğmuştur.

1. İşlem Bazlı Piyasa Dolandırıcılığı (6362 sayılı SPKn md. 107/1)

İşlem bazlı piyasa dolandırıcılığı 6362 sayılı SPKn'nun 107 nci maddesinin birinci fıkrasında (107/1) düzenlenmiştir. Bu düzenleme uyarınca; "sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler" hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası verileceği, ancak bu suçtan dolayı verilecek olan adli para cezasının miktarının suçun işlenmesi ile elde edilen menfaatten az olamayacağı hükme bağlanmıştır.

2. Bilgi Bazlı Piyasa Dolandırıcılığı (6362 sayılı SPKn md. 107/2)

6362 sayılı SPKn'nun 107 nci maddesinin ikinci fıkrasında (107/2), aynı maddenin birinci fıkrasında öngörülen işlem bazlı piyasa dolandırıcılığına paralel olarak, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerini ve yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek bilgiye dayanan bazı fiiller cezai müeyyideye bağlanmıştır. Bu düzenleme uyarınca, "sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan" kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlamıştır. Diğer taraftan, SPKn'nun 104’üncü maddesinde piyasa bozucu eylemler tanımlanmış olup, anılan madde dayanak alınarak hazırlanan VI-104.1 sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'nde makul bir ekonomik veya finansal bir gerekçeyle açıklanamayan, borsa ve teşkilatlanmış diğer piyasaların güven, açıklık ve istikrar içinde çalışmasını bozacak nitelikteki eylem ve işlemlerin belirlenmesi ile bu eylem ve işlemleri gerçekleştirenler hakkında uygulanacak yaptırımlar hükme bağlanmıştır.

KURUL DİĞER GRUPLARA KATILANLARI UYARDI

Kurul dünkü bülteninde, "Bu çerçevede, paylara ilişkin olarak sosyal medya ve iletişim sistemleri üzerinden yapılan telkinlerin ve yatırım tavsiyelerinin, belirli bir grup tarafından gerçekleştirilen piyasayı dolandırıcı işlemlere hizmet etme amacını taşıyabileceği, “AyYıldız Dostluk” ve benzeri sosyal medya gruplarına dâhil olan yatırımcıların, bu grupları yönlendiren kişiler tarafından işlenen suçlara iştirak kapsamında sorumluluklarının doğabileceği hususunun yatırımcılara bir kez daha hatırlatılmasında fayda görülmektedir" açıklaması da yaparak gruplara katılanları ciddi şekilde uyardı. SPK özellikle işlem yapılmasının altını çizerek manipülatörlerin al dediği hisseleri alıp sat dediğini satanların suça ortak olduğunun altını çizdi. Bu doğrultuda da bu kişilere ceza verileceğini belirtti.

CANLARINI DA HİÇE SAYDI

SPK'nın ceza verdiği kişilerin vatandaşları kendi hedefleri doğrultusunda aldatmak için çeşitli zamanlarda İstanbul'da bir otel ve nargilecide kalabalık toplantılar düzenlediği görüldü. Özellikle pandemiye rağmen nargilecide kalabalık bir grupla yapılan toplantıda yatırımcıların hayatlarının hiçe sayıldığı görüldü. SPK'nın ceza verdiği diğer kişiler ise Ufuk Oğul, Serhat Tuncalp, Fatih Yapar, Mehmet Sait Tan, Mustafa Akın ve Hatibe Tuncalp oldu.

Telegram grubu nargile kafenin yanı sıra lüks otellerde de toplantı düzenlemiş.

İŞTE O SUÇ DUYURUSU:

Euro Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı AŞ (EUYO) pay piyasasında 09.10.2020-02.11.2020 döneminde meydana gelen fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin olarak yapılan incelemeler sonucunda, Telegram adlı sosyal medya uygulamasındaki “AyYıldız Dostluk” adlı grup ile “@ugrymn” ve “@HTmotunTUGCU” Twitter hesapları üzerinden, takipçilerine EUYO payı ile ilgili olarak yatırımcıların kararlarını etkilemek ve bu suretle menfaat temin etmek amacıyla yanıltıcı nitelikte paylaşımlarda bulunduğu belirlenen Uğur YAMAN ve Hüseyin Tanrıkut Motun TUĞCU adlı şahıslar ile, yukarıda belirtilen sosyal medya uygulamasına üye olan ve söz konusu payda bu şahıslarla birlikte hareket ederek işlem gerçekleştirmek suretiyle suça iştirak kapsamında sorumluluklarının olduğu konusunda makul şüphe bulunan, aşağıdaki tabloda yer verilen şahıslar tarafından gerçekleştirilen işlemlerde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun (SPKn) “Piyasa dolandırıcılığı” başlıklı 107 nci maddesinin 2 nci fıkrasında sayılan fiillerin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle, 6362 sayılı SPKn’nun 1 inci maddesi çerçevesinde yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını teminen, 6362 sayılı SPKn'nun 101/1 maddesi ve V-101.1 sayılı Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin 5/1 ve 6/1 maddeleri uyarınca; aşağıdaki tabloda bilgilerine yer verilen kişiler hakkında 04.11.2020 tarihinden başlamak üzere borsalarda 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanmasına karar verilmiştir.

SPK, sosyal medyadan EUYO pazarlayan 8 kişiyi yakaladı

Halkbank hisselerinde Donald Trump etkisi

Otokar'dan 25 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi

Borsa İstanbul'da ABD seçimi fiyatlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSATATILICISI ALİGURSU TLGRAM GRUBU05 Kasım 2020 23:11

    Bu isim spk kurallarina aykiri sekilde hisse fiyatlari hedefleei belirleyip izleyin diyor al demiyor sonra millet alinca cakiyolar tabani ihgzt ve isgsy de hedef verip sonra taban ustune taban vuruyolar bu grubun yerle bir edilmesi lazim hapis almasi lazim kel alinin

  • muck05 Kasım 2020 10:56

    maske takmamışlar adam başı 900 tl covid cezası kesilmesi gerekli. maskesiz toplanmışlar ayriyeten, oradaki davetiye listesi alınmalı ve ceza kesilmeli tek tek.

  • ali oğuz05 Kasım 2020 09:35

    investing.com da bir süru telegram grup reklamlari vvar spk burayi inclerse suçüstü yapar

  • Serkan bakır 04 Kasım 2020 23:22

    Titan Oluşumu var bir yerde patlayacak

  • Ky04 Kasım 2020 21:11

    Galip Öztürkler Murat Gülerler gibi hırsız soygunculara gelince laf yok gariban kırk yılın başı para kazandı ya para babalarının ekmeğini kestiler ya hemen cezalar haberler havada uçuşur. Garibanın yüzü gülürmü. Asıl yalancı ve düzenbazın önde gideni siz ve sizin gibiler.

  • Hamido04 Kasım 2020 20:55

    İdari olsun Hukuki olsun Cezalar/ yaptırımlar Suçlara orantılı olmalı, yani ağırlaştırılmalı. Mevcut cezalar kulak çekme mesabesinde.

  • Erkan04 Kasım 2020 20:47

    Borsayı oyun sanarak girenler ergeç batacaklar butur kağıtlara para yaptırılmaz endeks 100 den dışarı bakmam

  • Serkan bal 04 Kasım 2020 20:11

    Bunlar çeteyse savcılar olaya el koymalı

  • YALAN YOK04 Kasım 2020 20:57

    çete falan değil kardeşim  hisse düşmüyor çıkıyor yani herkes kazanıyor ky yatırımcı kazanıyor 

  • Yakud04 Kasım 2020 19:24

    HASAN MEŞE VAR ONA CEZA YOKMU SRFDİZ

  • Mucise Reis ;)04 Kasım 2020 12:54

    hahaha, hepsi grup kuralım, milleti tokatlayalım mantıgı ile giriyor... hep kazanayım çok kazanayım diyenler, bir bakıyorsun 5 kuruşsuz ortada kalıyor... takoat atayım diyenler, daima tokat yer. Yoksa kundakdaki bebek bilir, bist 30 kağıdı alıp batmayacağını. adam borsaya geliyor, banka hesabı açıyor, aracı kurum hesabı açıyor, bankaya sormaz, aracı kuruma sormaz, resmı dnaışmanını aramaz, banka ve aracı kurumda şirketi beda sormaz, bilgi almaz bedava hemde... x bıyıklının peşinden koşar, toplantılara gider, sonrada ben dolandırıldım, ben kandırıldım.. geç bu ayakları : ))) adam mürit gibi takmış sizleri peşine, koşa koşa gitmişsiniz. hiç üzülmüyorum hemde hiç. vole vurayım, milleti tokatlayayım diyenler, tokat yer aha böyle..  Sonra küçük yatırımcı edebiyatı, millet çokmu buyuk yatırımcı sankı ? alırken hisse, C grubu yazıyor gormuyon mu riskini _? 

  • yerli milli04 Kasım 2020 12:27

    yerli milli hintli dostu borsa uzmanı derin hisse neden gündem de yok hub da reysaş da milletten aldıkları ne olacak onunda otellerde boy boy fotoları vardı grupları ile eğitim ayağına gördük lise mezunuymuş ne eğitimleri vermiş acaba... yüzeysel cezalarla bu işler olmuyor adam 100 milyon indirmiş 1 milyon ceza sakız parası gibi  gelir ona ve has müritlerine baş yalamaları  kartal dan inip jip e geçti bi senede ama diğerleri yandı bitti ocakları söndü devlet kurumları gereğini yapsın bi dolu madur var... hak yerini bulsun.. konyada çok ocaklar söndürdü millet vekillerine kadar götüreceğiz gerekirse konuyu. 

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU04 Kasım 2020 22:25

    ya önder tavukcuoğlu derin hisse teknosayı ne yaptı 2,50 TL den aldı 30 TL yapmadımı.

  • demir ceyhan04 Kasım 2020 12:19

    Bunlara hapis cezası vermeden uslanmazlar. Neden uslansın ki? Bir hisseden çıkıyor, öbür hissede bul karayı al parayı oynatıyorlar

  • YALAN YOK04 Kasım 2020 20:55

    burada dolandırılan falan yok alan herkes karda inanmayın habere