E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK'dan yatırımcılar için güvenli sistem---

SPK'dan yatırımcılar için güvenli sistem

SPK'dan yatırımcılar için güvenli sistem
29 Mart 2014 - 18:17 borsagundem.com

Sermaye Piyasası Kurulu, yeni tazmin sistemi ile yatırımcılar için daha güvenli bir sistemin oluşturulduğunu vurguladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), SPK ile getirilen tazmin sisteminin; aracı kurum açısından mali durumun zayıflamasıyla tazmin süreci boyunca mali durumunu düzeltme imkanının sağlandığını belirterek, böylece yatırımcılar için daha güvenli bir sistemin oluşturulduğu vurguladı. 

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan açıklamada, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Yatırımcıların Tazmini ile Tedrici Tasfiye Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ile Sermaye Piyasası Kuruluyla yatırımcıların yatırım kuruluşları nezdinde bulunan nakit ve sermaye piyasası araçlarının tazmin kapsamına alındığı belirtildi. 

Açıklamada mali durumu zayıflayan bir aracı kurum hakkında tedrici tasfiye kararının alınıp süreç başlatılmadığı sürece herhangi bir tazmin söz konusu olmayacağı vurgulanarak, “En erken ödeme aracı kurumun aktif ve pasifinin belirlenmesinden sonra yapılan ‘avans ödemeleri’dir. 6362 sayılı SPKn.’a göre ise, tedrici tasfiye sürecinin öncesinde de tazmini mümkün kılan bir ön ödeme aşaması getirilmektedir” ifadelerine yer verildi. 



Tazmin sisteminin; aracı kurum açısından mali durumu zayıfladığında tazmin süreci boyunca mali durumunu düzeltme imkanı ile yatırımcı açısından ise tedrici tasfiye süreci tamamlanmadan alacaklarını tahsil imkanı sağladığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: 
“Mali durumu zayıfladığı belirlenen yatırım kuruluşu hakkında en geç üç ay içinde Kurulumuz tarafından yatırımcıları tazmin kararı alınarak tazmin süreci başlatılabilecektir. Bu şekilde, bir ara aşama öngörülerek aracı kurumların mali yapılarında geçici olarak ortaya çıkabilecek sorunların yatırımcıya yansımadan önlenmesi amaçlanmıştır. Yatırımcılar için daha güvenli bir sistem oluşturulmuştur.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)