E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSPK’dan yatırım kuruluşlarına müjde---

SPK’dan yatırım kuruluşlarına müjde

SPK’dan yatırım kuruluşlarına müjde
07 Aralık 2016 - 15:32 borsagundem.com

Yatırımcı Tazmin Fonu kesintisi yüzde 50 oranında düşürülüyor...

BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) bugün yapılan Genel Kurulu'nda yatırım kuruluşlarıyla ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş’ın da katıldığı toplantıda, Yatırımcı Tazmin Fonu kesintisi yüzde 50 oranında indirildi. SPK Başkanı Ertaş, Genel Kurul’da yaptığı kısa konuşmada yatırım kuruluşların az kazandıklarını belirterek, kurumlara nefes aldıran müjdeyi açıkladı.
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 83’ üncü maddesi uyarınca yatırım kuruluşlarının Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne katılması zorunlu. Yatırımcı Tazmin Merkezi’nin en büyük geliri yatırım kuruluşlarının yatıracağı giriş aidatları, yıllık aidatlar ve ek aidatlardan oluşuyor. Bu kesintiler de kurumun müşteri sayısına ve işlem hacmine göre değişiyor.

MALİYE BAKANI MESAJ GÖNDERDİ

SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, yatırım kuruluşları temsilcilerine Maliye Bakanı Ağbal’ın bir mesajını da ileterek, İstanbul Finans Merkezi Kanunu ile ilgili taleplerini de 23 Aralık tarihine kadar bildirmelerini söyledi. Ertaş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Toplantıya gelmeden önce Sayın Maliye Bakanı ile konuştum. Kendisi bana bu toplantıda sermaye/yatırım kuruluşlarının İstanbul Finans Merkezi Kanunu hakkındaki görüşlerini, düşüncelerini merak ettiklerini,23 Aralık’a kadar bu konudaki görüşlerini bildirmelerini söyledi” dedi.

KOÇ:  YATIRIM KURULUŞLARININ KARI DÜŞTÜ

TSPB Genel Başkanı İlhami Koç, Genel Kurul’un açılışında yaptığı konuşmada, sektöre yönelik 2016 performansını değerlendirirken, “Bu yıl kazancımızın az olduğu bir seneydi. Yatırım kuruluşlarının karı yüzde 20 düştü. Portföy şirketlerinin karı yatay kaldı. Hatta el değiştiren şirketler bile oldu” dedi. Koç, yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun getirdiği o heyecanın da bu yıl güç kaybettiğini vurguladı.  

GENEL KURULA DAMGASINI VURAN TARTIŞMA

TSPB Genel Kurulu’nun sahne olduğu hararetli tartışma ise aidatlarda ortaya çıktı. Bazı yatırım kuruluş temsilcileri 8400 TL üyelik aidatının yüksek olduğunu belirterek, miktarın indirilmesini hatta rakamın kurumların yapısına göre belirlenmesini istedi.  

“BORSA İSTANBUL PAYLARI ALACAK MI?” SORUSU

Yatırım kuruluşlarının borsa paylarıyla ilgili konunun Genel Kurul’da bir önergeyle gündeme gelmesi, görüşülmesi bekleniyordu ancak bu olmadı. Buna karşılık Bahar Menkul Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bahar, “Borsa İstanbul, yatırım kuruluşlarının Takasbank’taki paylarını alacak mı?” diye sordu. Birlik yetkilileri ise “Bir gelişme yok” yanıtını verdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)