E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK'dan bedelli sermaye artırımı düzenlemesi---

SPK'dan bedelli sermaye artırımı düzenlemesi

SPK'dan bedelli sermaye artırımı düzenlemesi
13 Kasım 2018 - 16:44 borsagundem.com

SPK, bedelli sermaye artırımlarında yaşanan sorunlara ilişkin bir düzenleme yayınladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin kalkınmasının finansmanında önemli bir yer tutması gereken sermaye piyasalarını daha da geliştirmek, gelişmiş ülke piyasalarında başarıyla kullanılan bazı finansal araçları Türkiye'de de kullanabilmek için gerekli düzenleme değişikliklerinin yapılmasına yönelik çalışmaları göreve geldikleri günden bugüne sürdürdüklerini belirtti.

Bu çerçevede, "Pay Alım Teklif Tebliği"ne yönelik olarak daha fazla kaynak girişine ihtiyacı olan ancak hisse senedi piyasa fiyatı nominal değerinin altında olduğu için bedelli sermaye artırımlarında sorun yaşayan şirketlere kaynak sağlamayı hedefleyen bir değişiklik taslağını yayımladıklarını ve paydaşların görüşüne açtıklarını aktaran Taşkesenlioğlu, "Umuyorum ki, piyasamızdaki tüm kesimlerden bu taslağa yönelik görüşler gelecek ve taslak çalışmamız eksi ve artı yönleriyle değerlendirilecektir. Gelen görüşler çerçevesinde kısa zamanda bu değişikliği hayata geçireceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Taşkesenlioğlu, diğer yandan uluslararası piyasalarda yaygın olarak kullanılan "menkul kıymetleştirme" işlemlerine VİDMK'ye yönelik düzenlemelerin imkan sağlamakta olduğunu vurguladı.

Sektörden gelen talepleri de dikkate alarak bu alanda finans sisteminin nasıl daha etkin olabileceğine, reel sektöre kaynak aktarılması anlamında neler yapabileceğine ilişkin çalışmalarımızı tamamladıklarını dile getiren Taşkesenlioğlu, ilgili düzenleme değişikliklerinin 11 Kasım 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsattı. Bu değişiklikler ile finansal kuruluşların likiditesi düşük varlıklarını menkul kıymetleştirmek suretiyle sermaye piyasalarından fon sağlayabilme imkanlarının kolaylaşacağını belirten Taşkesenlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu araçlar, arkasında dayanak varlık bulunması nedeniyle yatırımcılarımıza ek koruma sağlarken, şirketlerimiz açısından da borçlanma maliyetlerini düşürme imkanı sağlamaktadır. Bu çerçevede, Resmi Gazete'de yayımlanan bu iki Tebliğ değişikliğimizle VİDMK ihraçlarına dayanak teşkil edebilecek varlık türlerinin çeşitlendirilmesini teminen, teminatlı menkul kıymetlerin de dâhil olduğu geniş bir araç setini dayanak varlık olarak kabul edilebilir hale getirdik. Ayrıca, bu piyasanın gelişmesini ve şirketlerimizin konvansiyonel borçlanma araçları (tahvil/bono) yerine dayanak varlık ile kuvvetlendirilmiş ürünlerle borçlanmasını teşvik etmek amacıyla 31 Aralık 2019 tarihine kadar yapılacak bu tür ihraçlarından kurul ücreti alınmamasını uygun gördük. Bu kapsamda, finansal sistemimizin bütün taraflarını, bu Tebliğ değişiklikleri kapsamında Kurulumuzun sağladığı yeni imkanlardan yararlanmaya ve sermaye piyasalarımızı daha etkin biçimde kullanmaya davet ediyorum."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kemal ak17 Şubat 2019 19:24

    Nedense şasırmadım ky icin simdiye kadar iyi ne yapıldıkı batık sirketleri bedelliyle kurtarıyoruz. Yuksek yoneyim giderleri baska sirkete para aktarma sonra yetis ya ky kazanırken bana veriyormu ki zarar ederken finansmanını ben saglayım 16 yıldır zarar acıklıyor ama batmıyor kâr var ama içi bosaltılıyor kâr patrona zarar ky ya vicdansızlar dolar altın al daha iyi en azından gece rahat uyursun sonra da ky borsaya ragbet etmiyor...2 tl altı ve 5 yılda sadece bir kez bedelli yapabilmeli uzerinde bedelsiz varsada onu vermeden yapmamalı ama herzamanki gibi para babalarının sözunu dinlerler..

  • Tarık14 Kasım 2018 18:42

    Bedelli milyarlık zarar yazan sportiflere olmasın

  • yatırımcı14 Kasım 2018 13:16

    Bedelli sermaye artışı yasaklansın.Çünkü bir sefer bedel ödediğim hisseye 2.kez bedel alınması anayasaya aykırı.yazık bedelli tümden kaldırılsın.Şirket patronlarının kötü yönetimini yatırımcılar çekmemeli.Bedelli sermaye artışı hep borsadan insanları uazklaştırır.zaten borsamız çok az yatırımcı var.Birde böyel bedellilerle yani kötü yönetimin acısını yine yatırımcıdan çıkarmakla beni soymuş oluyorlar izin vermeyin bu uygulamaya...

  • GSRAY Y. K. Üyesi 14 Kasım 2018 18:41

    Olmaz öyle şey bence bu dediğiniz olamaz bedelli sermaye artırımı olmaz ise sizin senetleriniz değer kaybeder. Bedelli olmaz ise borsa olmaz.

  • KILIÇ14 Kasım 2018 07:38

    SERMAYE ATIŞI SADECE PATRONA  HARAÇ TOPLAMA KURALIDIR HİSSELERİMİZ GÜN GEÇTİKÇE İTİBAR KAYBEDEREK BORSADAN YATIRIMCININ KAÇMASINA SEBEPDİR OYSAKİ HER TÜRK VATANDAŞI BENDE TORUNUMA GÜZEL BİR HEDİYE ALACAKSAM ODA HİSSE OLMALIDIR DEMELİ AMMA İLERDE TORUNUMA BORÇ BIRAKIRIM DİYE HALKIMIZ BORSADAN KAÇIYOR ÇÜNKÜ BU YÖNETİM SADECE PATRONA HİZMET EDİYOR OYSAKİ BORSAYA GÜVEN VERMELİ VE YATIRIMCI ÇEKECEK ADIMLAR ATMALI.

  • Migros rezalet14 Kasım 2018 00:51

    Yatirimcisini üzen kağıt

  • cuma gomen13 Kasım 2018 23:15

    borsada sirket sayilarini azaltin.2000 tl altindakileri borsadan atin.. artik yeter milleti soymak..kandirmak.

  • Abdullah yilmaz13 Kasım 2018 23:12

    Bedelli sermeya artimi sirketler kanuni soygun yapiyor parayi sonra inderegandi yapiyor tabi iyiniyetli sirketleri tenzih ederiz birde hersene bedellimi olur 5 yil bir yapmasina izin verirmeli

  • Lütfü13 Kasım 2018 22:54

    Vatandaş 1-2 aylık vadeli hesabın en risksiz yatırım olduğunu tecrübe ile öğrenmiş, borsada yatırımcı kalmamış, hala hissesi olanın cebini nasıl boşaltırız telaşı var. Borsayı nasıl karlı, kazançlı ve güvenli hale getiririz onu sormaları lazım.

  • canbey13 Kasım 2018 22:06

    içi boşaltılmış ve süreklı zarar eden şırketı küçük yatırımcımı kurtaracak  bence fıyatı 2 tl nın altında olan şirketlere sermaye artırımı yasaklanmalı borsa tarıhınde o kadar çok şirket zararını küçük yatırımcıya yükledılerkı şimdi o fırmalar mezarlıkta  nomınalın altında sermaye artırımları bır soygun yöntemı

  • ali13 Kasım 2018 21:58

    ne kadar boş bir çlışma yahu siz sinekle uğraşacağınıza bataklığı kurutun ,borsaya açılan şirketin açılmaya uygun olup olmadığını üç kâğıtçı olup olmadığını iyice araştırıp halka arze4tirirseniz böyle bir düzenlemeye ne gerek kalır şimdi üç kağıtçıları kollayan bir düzenleme çıkaracağınızdan adım gibi eminim daha doğrusu önce siz kendinizi bir düzeltin millete dürüst olduğunuzu küçük yatırımcının yanında olduğunuzu gösterin bedelsiz için neden çalışma yapmıyorsun uzda bedelli soygununa atlıyorsunuz

  • vedo13 Kasım 2018 21:47

    ŞİRKETLER BEDELSİZ VERMEDEN BEDELLİ SERMAYE ARTIRIMI YAPMAMALI.KANUN BU ŞEKİLDE GEÇMESİ LAZIM.

  • Volkan13 Kasım 2018 21:19

    Borsada hissesi olanların MKK da kaydı var. Düzenleme için  fikir aranıyor ise anket yapıp gönderilebilir veyae-devlet üzerinden görüş alınabilir. Patronların, büyük hissedarların, fon yöneticilerinin yanında küçük yatırımcı görüşü de alınmalı. Bedelli de amaç patronu değil şirketi kurtarmak olmalı, Patronların şirketleri kumbara olarak kullanmasını engelleyecek düzenlemeler lazım.

  • selim13 Kasım 2018 21:07

    Bazı patronların kötü niyetli kullandıkları imtiyaz kalksın artık.

  • Spek ali 13 Kasım 2018 20:58

    A b c yi kaldırın artık

  • salim13 Kasım 2018 20:56

    SERMAYE RAYİÇ RAKAMA GETİRİLMELİDİR,20 SENEDİR SERMAYE ARTIRMAYAN ŞİRKETLER VAR.

  • bmeks mağduru13 Kasım 2018 19:42

    Bmeks mağduru,yayla 0,90 krş,bedelisini naylamayın o zaman soya soya bir donumuz kaldı almadığı

  • 1Borsacı13 Kasım 2018 18:20

    Bedelli uygulaması son 8 aylık ve son 1 aylık ortalamanın düşük olanının %20 altında yapılmalı. Böylece katılım optimum olur. Nominal değerin altında işlemlerde de sermaye indirim ve yükseltme uygulaması devam etmeli veya nominal altında bedelliye izin verilmeli. Hattı zatında bu şekilde sistem devam ediyor. Sanırım Galio Öztürk, Rıza Kutlu Işık vs patronlar yukarıdan sattıklarını az bir prim ile bedelli ile geri  alma çabasında olabilir. Halka açıklık oranı bazı hisselerde &99 olmuş kontrolü kaybetmişler. Yoksa BRKO vs nominal altında bedelli yaptı sorun olmadı.

  • AhmetK13 Kasım 2018 18:09

    Yapın yapın.. ky söğüşleme tam olsun. Patron üstten satsın,sonra nominal altı yapsın, milldtin rüçhanlarını alıp tojatlasın.Ky soygun yeri değildir borsa

  • Damat ferit13 Kasım 2018 18:00

    Ahaaa....1Tl altında işlem gören hisselerde yalancı çıkışlara dikkat.....edin...