E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK yatırımcının yanında---

SPK yatırımcının yanında

SPK yatırımcının yanında
12 Aralık 2013 - 09:54 borsagundem.com

SPK, aldığı kararlar ve çıkardığı tebliğlerle yatırımcıları koruma altına almaya devam ediyor

Sermaye Piyasası Kurulu'nun yeni bir tebliği daha yürülüğe girdi. Yeni yürürlüğe giren tebliğde, şirket yöneticilerinin ve yönetim kurulu üyelerinin, herhangi bir altı aylık dönem içerisinde ilgili sermaye piyasası araçlarında gerçekleştirdikleri alım, satım, alım ve satım veya satım ve alım işlemlerinden kazanç elde etmeleri durumunda, elde ettikleri net kazançları, elde edilmesinden itibaren 30 gün içerisinde şirkete ödemeleri zorunluluğu getirildi. SPK bu kararlarla içsel bilgilere ulaşan yöneticiler ile, bilgileri kamuya açıklandıktan sonra öğrenen yatırımcılar arasındaki fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmayı hedefliyor. Uygulanacak cezalar ise elde edilen kazancın iki katı olacak.

İşte SPK'nın o tebliği:

''6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (Kanun)’nun yürürlüğe girmesi sonrasında, Kanun'un 103 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmış olan "Yöneticilerin Net Alım Satım Kazançlarını İhraççılara Ödemeleri Hakkında Tebliğ" 12.12.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Tebliğin amacı,   İhraççının finansal veya faaliyet politikalarını, kararlarını veya hedeflerini doğrudan veya dolaylı olarak belirleme veya kontrol etme gücüne sahip ortaklar ile ihraççıların yönetim kurulu üyelerinin, komite üyelerinin, her ne unvanda istihdam edilirse edilsin ortaklıkta idari sorumluluğu bulunan ya da ihraççıyı nüfuzu altında bulunduran kişilerin ilgili sermaye piyasası araçlarında altı ay veya daha kısa vadeli alım satım gerçekleştirmek suretiyle elde ettikleri net kazançların ihraççılara ödenmesini sağlayarak, ihraççıların içsel bilgilerine konumları gereği daha erken ve daha kolay erişimi olanlarla bu bilgilere kamuya duyurulduktan sonra ulaşabilen yatırımcılar arasındaki fırsat eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasıdır.

Bu kapsamda,

1) Tebliğ'in “Elde edilen net kazançların ihraççıya ödenmesi” başlıklı 5-(1) maddesinde, ihraççıların yöneticilerinin ve yönetim kurulu üyelerinin, herhangi bir altı aylık dönem içerisinde ilgili sermaye piyasası araçlarında gerçekleştirdikleri alım, satım, alım ve satım veya satım ve alım işlemlerinden kazanç elde etmeleri durumunda, elde ettikleri net kazançları elde edilmesinden itibaren 30 gün içerisinde ihraççılara ödemeleri zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca Tebliğ’in 5-(2) maddesine 6 aydan daha kısa süreli işlemler sonucunda el ettikleri net kazançları 30 gün içerisinde ihraççılara iade etmeyenler hakkında elde ettikleri menfaatin iki katı tutarında idari para cezası uygulanacağı hükmü yer almaktadır.

2) Tebliğ'in “Kazanç ödemesine ilişkin istisnalar” başlıklı 6 ncı maddesinde, kazanç ödemelerine ilişkin istisnalara yer verilmiştir. Buna göre;

a) Bedelli sermaye artırımına katılmak amacıyla satılan paylardan elde edilen kazançlar,

b) Kurul düzenlemelerine göre uygulanan, çalışanlara pay edindirme programları ve ihraççı veya bağlı ortaklığın çalışanlarına yönelik pay tahsis edilmesi sonucunda elde edilen kazançlar,

c) Veraset yoluyla iktisap edilen sermaye piyasası araçlarından elde edilen kazançlar,

d) İktisap edilen sermaye piyasası araçlarının altı ay boyunca devir ve satışa konu edilmeksizin elde tutulmasından sağlanan temettü gelirleri ile tahvil kupon ödemeleri istisna kapsamında değerlendirilmiştir.
Tebliğ'in "Yürürlük öncesi iktisap edilen sermaye piyasası araçları" başlıklı geçici maddesinde, Tebliğ'in yürürlüğe girdiği tarihten önce iktisap edilmiş sermaye piyasası araçlarından elde edilen kazançlar istisna kapsamında değerlendirilmiştir.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hayta13 Aralık 2013 09:03

    Devlet her zaman olduğu gibi kendini düşünüyor. buda demektir ki adamına göre muamele edilecek. idari para cezalarından ky nin zararları ödenecek mi?

  • bekir12 Aralık 2013 21:45

    MENDERES TEKSTİL PİŞMANLIKTIR!!

  • Ahmet 12 Aralık 2013 18:36

    4 yıldır Arena Bilgisayar'da adalet bekliyoruz. SPK'ya gönderdiğimiz her dilekçede basma kalıp cevaplar verilerek küçük yatırımcılarla adeta dalga geçiliyor. Bu ülkenin kurumları ekstra bağlantıları güçleri olmayan sade vadandaşlara ne zaman adil ve eşit muamele yapacak çok merak ediyorum. Mataş'ta ceza kesip oy hakkını donduruyorsun adamları çağrıya mecbur bırakıyorsun da Arena'da ceza kesmene rağmen neden aynı şeyi yapmıyorsun? Küçük yatırımcın hakkını teslim etmene engel olan nedir?

  • ek talep12 Aralık 2013 18:13

    spk 107 madde kapsamındaki suçlara da ayrılma hakkı vermeli. tespit ettiği suçun tarihindeki fiyat üzerinden. suçu tespit ediyor ama arkası boş çıkıyor. mahkemede ispatı zorlaşıyor. 107 madde kapsamında mağduriyet oluşmuşsa ayrılma hakkına dönüşmeli.

  • savaş12 Aralık 2013 15:29

    ARENA bilgisayarın çağrıya zorlanması için REDİNGTON'un oy hakları dondurulmalı. Satış işindeki iddia edilen kirli ilişkiler araştırılmalı.

  • hakkı 12 Aralık 2013 15:22

    Eminim bu kararlar ky yatırımcıya kazandıracağı bişey yok göz boyaması.SPK küçük yatırımcıyı korumak istiyorsa hep derim hisse senedi alım satımlarda herkeze eşit komisyon ücretiyle başlasın şuan belkide komusyon ücreti ödemeyen yada göstermelik çok cüzi ödeyenleri bir konturol etsin çoğu spekilatör yani piyasa yapıcısı modern adı ortaya çıkar.

  • yıldo12 Aralık 2013 14:00

    Bravo Ertaş beye yıllardır beklenen kararlar

  • adnan12 Aralık 2013 13:57

    spkdan naçizane istek emir itali kalkmalı kybir şey göremezken patron ve büyükler kimde ne kadar hisse var hepsine vakıfkenelindekihisseleri ky dan tek kalmayana kadar almaya çalışırken bufırsalar ky verilmeli bu gidişle borsada ky kalmayacaktır.

  • kenan12 Aralık 2013 13:26

    şirket yöneticileri kendi adına borsada veya aracı kurumda hesap açar mı bunu nasıl takip edeceksiniz spk başkanı

  • KERVAN12 Aralık 2013 12:20

    SPK yatırımcının yanındaymış! Kervansaray holdingteki operasyonuna koşullarına bir bakın bakalım kimin yanındaymış!Borsada halka açık Kervansaray hoding in ile borsa dışındaki Sis iplik textil birleşmeden önceki ve sonraki finansal tablolarını incelendiğinde hersey aşikar! ! Bu şirket birleşmesiyle kucuk yatırımcılar fena çarpılmış! Birleşme öncesi Kervansaray holdinin varlıklarının değerinden butun borcları çıkarıldığında varlıkları 90 milyon ediyordu ve 60 milyon lota bolunmuş, buna göre hisse defterdeğeri 1.50 lira cvarında. Buna karşın Sis iplik textin varlıklarının değerinden borclar çıkınca 170 milyon kalıyor. Tabi şirkete 528 milyon lot hak tanınıyor bu durumda hisse değeri 0.30 kuruş. Yani borsadaki şirkein 60 milyon lotuyla borsada olmayanın 528 milyon lotu birleşince hissenin defter değeri 0.50 kuruşa düşmüş. Spk nın belirlediği çağrı fiatı çok daha yukarıda olmalıydı veya kervansaray holdinin 60 milyon lotuna karşılık sis ipliğin patronlarına en fazla 120 milyon lot ihrac edilmeliydi. Ve şuan toplam şirketin işlem gören lotu 180 milyon olamlıydı. Yatırımcının abartılı sekilde hakkı yenmiş. Ayrıca bu birleşmeden önce kervansaray holdinin alacakları ve nakiti borcun iki katı ve buna ek olarakta yuklu duran varlıkları vardı, şirket finansman olarak çok ferahtı. Ama bu birleşme ile karşı şirketten buyuk borc yuku alınmış, sadece kısa dönemli 400 milyon borc, ve çoğunun ödeme zamanı gecmiş. ve kasadada hiç nakit yok. Devralınan borcla şirketin özsermayesi bayağı eksiye düşmüş. oysa birleşmeden önce Kervansaray holdinin finans durumu çok iyi idi. Birleşmeyle şirketin değeri uçte bire düşürülmüş. SPK bu birleşmeye bu koşullarda nasıl izin verir? veya finans durumu bukadar kötü olan borsadaki şirket sahiplerine ortaklıkta 528 milyon gibi yuksek oranda lot almalarına nasıl izin verir? ve yatırımcının varlığını bu borçlar içinde eritilmesine nasıl onaylar!?

  • selimmmmmmmm12 Aralık 2013 12:03

    Her yıl yatırımcıyı koruyan birşeyler bulurlar sözde.Ama yine her yıl öpülüyoruz.memsa dan,arenadan,petrol ofisinden.Esemi niye gözaltından çıkarmıyorsunuz.Adam holdingin sendikaya olan borçlarını halka açık olan esem hisselerini sattırarak ödemeye kalkıyor.hisse 4.80 lerden 80 kuruşa inmiş.siz ne işe yararsınız,ne bekliyorsunuz.intiharımızımızı bekliyorsunuz...

  • ahmet12 Aralık 2013 11:49

    Galip Öztürk e yazık oldu.Bu işten ençok para kazanan maalesef kendisi idi.

  • flamenco7212 Aralık 2013 11:30

    Güzel yolda gidiliyor...Ve ALgılarım olumluya dönüyor

  • murat12 Aralık 2013 11:28

    KERVN-ARTOG ve LTHOL önce incelensin.SPK ya bu hisselerle ilgili binlerce şikayet gitmiştir...ama her zaman ki gibi geç kaldılar....

  • ali uzun12 Aralık 2013 11:12

    demekki adese bunu önceden öğrendi ve yöneticileir hemen devreye girdi...şimid bu kural onlara uygulanacakmı...acaba...

  • cem12 Aralık 2013 11:08

    SPK'yı çağrı yapılıncaya kadar Arena bilgisayardaki REDİNGTON'un oy haklarını dondurmaya davet ediyoruz.

  • MEMSA ZEDE12 Aralık 2013 10:33

    MEMSA'YI UNUTMAYALIM, BUGÜN DANANIN KUYRUĞU KOPAR YADA key'İN

  • komedi ..12 Aralık 2013 10:32

    yahu hem şirketlere hisselerinizi geri alma hakkı veriyorsun market maker lik yap diyorsun hem de karı şirkete kat diyorsun , şirketler gizli Aracı Kurum mu , bindiğimiz dalı kesin diyorsun .ky bu işten zararlı çıkar kim yapmak ister ki böyle bir alım satımı

  • banu12 Aralık 2013 10:21

    Mataş ve Goldaş konusunu ele alan SPK'nın şimdi de ARENA bilgisayarın çağrıdan kaçışta çevirdiği dolapları ortaya çıkarmasını ve REDİNGTON un açıktan ödediği iddia edilen paraları araştırmasını istiyoruz. Ayrıca bu konuda SPK'nın yanısıra MALİYE ve MASAK'ın harekete geçmesini istiyoruz.