E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK'dan 'tavan tavan' giden halka arzlara inceleme---

SPK'dan 'tavan tavan' giden halka arzlara inceleme

SPK'dan 'tavan tavan' giden halka arzlara inceleme
30 Ocak 2023 - 08:36 borsagundem.com

Halka arz edilen hisseler tavan seviyelerden işlem görüyor. Piyasa oyuncuları ilk sorulması gereken sorunun ise “Halka arzlar neden tavan tavan gidiyor” olduğuna işaret etti. SPK'nın hareketlerin ve arkasında plan olup olmadığını incelediği belirtildi.

Borsa İstanbul geçen yıl yüksek enflasyon ve düşük faiz politikası nedeniyle yatırım uzmanları tarafından bir nevi ‘alternatifsiz’ yatırım aracı olarak değerlendirildi. Borsa geçen yılı rekorlarla kapatırken bu yıl ilk ay oldukça dalgalı ve sert düşüşlere sahne oldu. Borsada sert hareketler yaşanırken yeni halka arz olan hisselerde ise yukarı yönle sürekli tavan giden bir seyir oluştu.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, bu durumu yatırım uzmanları endişe ile izlerken Sermaye Piyasası Kurulu’nun ise bu konuda adım atıp atmayacağı gündeme geldi. Borsa İstanbul ise mekanizması daha uygun olduğu için bu ay üç halka arz hissesine tedbir kararı aldı. ‘Tavan tavan’ giden halka arz hisseleri SPK’ya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre izleme altında. Kaynaklar, her ne kadar borsa kadar hızlı aksiyon alınamasa da SPK’nın anormal fiyat oluşumlarının arka planında neler olup bittiğini tüm hareketlerin incelendiğini dile getirdi.              

"Kaç tavan gider?"

Pandemi ile birlikte hem halka arzlar çoğaldı hem de Borsa İstanbul yatırımcı akınına uğradı. Geçen hafta borsa yatırımcı sayısı 4 milyon sınırını aştı. Özellikle halka arzlar ise yeni yatırımcıları çekme konusunda öne çıkıyor. Halka arzlarda öyle bir algı oluştu ki ‘kaç tavan gider’ sorusu neredeyse tüm halka arz yatırımcılarının ağzında. Ancak yatırım uzmanları bu durumu oldukça sıkıntılı buluyor. Piyasa uzmanlarından edinilen bilgiye göre halka arzların aslında kendisi de bir sıkıntı. Üst üste bu kadar çok halka arz yapılmasını doğru bulmayan piyasa oyuncuları sermaye piyasalarının bu kadar halka arzı karşılayacak derinlikte ve likiditede olmadığını dile getirdi. Halka arz dağılımlarının her ne kadar SPK son bir adım atmış olsa da yanlış olduğunu savunan piyasa oyuncuları ‘sözde’ kurumsal alımlarının yoğun olduğunu ve hisse işleme açılmasının ardından da tahtayı yukarı sürdüklerini ileri sürdü. Böylece halka arz hisselerinin tavan tavan gittiğini savunan Piyasa oyuncuları burada bir yanlış olduğunu ancak bu yanlışı ispatlamanın ise mümkün olmadığını vurguladı. Piyasa oyuncuları ilk sorulması gereken sorunun ise “Halka arzlar neden tavan tavan gidiyor” olduğuna işaret etti.               

Öte yandan bir başka piyasa oyuncusu da halka arz olan hisselerde uzun dönemli hareketlere dikkat çekti. İlk açılmasının ardından 5-10 tavan yapan halka arz hissesinin belli bir dönemin sonunda yönünü aşağıya çevirdiğine işaret eden piyasa uzmanı bu hareketlerin de araştırılması gerektiğini vurguladı. SPK’nın devreye girmesini beklemeden aracı kurumların da yatırımcılara bu konuda uyarılarda bulunması gerektiğini söyleyen Piyasa uzmanı ancak halka arz hisselerine yönelik bozulan algının piyasa dinamiklerinin sağlıklı işlemesi için bir an önce düzeltilmesi gerektiğine işaret etti.

SPK inceliyor

Peki piyasanın bu uyarılarına SPK ne diyor? SPK halka arz öncesinde şirketlerde oldukça yoğun bir inceleme yapıyor. Ancak hisse fiyatı konusunda SPK’nın bir yetkisi yok. Aynı zamanda SPK hareketler konusunda da hemen aksiyon alamıyor çünkü bu hareketlerin arkasında planlı toplu bir davranış olup olmadığını araştırması gerekiyor. Bu nedenle de SPK’nın cezaları ve uyarıları hep geriden geliyor. SPK’ya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Borsa İstanbul’un anında tedbir alabilen mekanizmaları kurumda bulunmuyor. Ve kağıtların hareketine ilişkin de bir aksiyonu olamıyor. Ancak halka arzlarda bir algı bozukluğu yaşandığını kaynakların verdiği bilgiye göre SPK da düşünüyor. Önceki yıllarda rastlanmadığı şekilde halka arz sonrasında kaç tavan gideceğine ilişkin yatırımcıların beklentilerinin olması bu algı bozukluğunun en önemli işaretini oluşturuyor. SPK kaynaklarının verdiği bilgiye göre SPK tüm hareketleri takip ediyor. Fiyata bakmıyor ancak SPK bu hareketlerin arkasında planlı bir şey var mı yok mu bu kadar tavan hareketi neden oluyor araştırıyor. ‘Kaç tavan gider’ algı bozukluğunun düzeltilmesi için de bir şeyler yapmak gerektiğini belirten SPK’ya yakın kaynaklar buna yönelik de çalışmaların sürdüğünü doğruladı. Halka arzlara hala talep olduğunu bozulan algısıyla yatırımcıların ‘her gün tavan giden bir hisse bulmalıyım’ fikriyle hareket ettiklerine dikkat çeken SPK’ya yakın kaynakları böyle bir gerçekliğin olmadığını dile getirdi.

12 göstergesi "al" veren hisseler (30/01/2023)

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (30/01/2023)

 

Borsa neden düşüyor

 

Finansman kalemlerine dikkat! Borsada bilanço dönemi başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uğur31 Ocak 2023 08:48

    Bankaları inceleyin yandaş mı kim yatırımcıyı batırdı.

  • KAMAL31 Ocak 2023 08:39

    ULUSOY UN SÖKE UNU 250 MİLYONA TAMAMINI ALDI ŞİMDİ FİYATI 10 KATRİLYON NE BU

  • paahtom 3331 Ocak 2023 08:36

    GÜNAYDINNNNNNNNNNNN EYYYYYYY SPK

  • emekli borsacı31 Ocak 2023 00:16

    sanarsın patron kandırılıyor hisseleri ucuz alınıyor,sonra patron  sattıgına pisman oluyor....vay anasını benım sirketim ne imiş diyor...komedi gıbi biri bizi kazıklıyor

  • acacu30 Ocak 2023 23:24

    Geçen gün astor un derinliğe gözüm takıldı, yaklaşık 60 saniye içinde 3 milyon lot satış gerçekleşti, ama tavanda bekleyen lot sayısı 27 milyon civarında sabit kaldı. Bir gurup, algoritma ile yavaşça malı verirken, verdiği kadarını dönüp tekrar tavana yazıyormuş da, sattığı da anlaşılmasın istiyormuş gibi hissettim. Spk ya tavsiyem tavanda bekleyen yüklü sahte alım emirlerini inceleseler epey bir mesafe kat ederler. 

  • 😡😡😡30 Ocak 2023 20:22

    SPK kendi yapıyor bunu fonlar ve kurumsallara en büyük payı veriyor KY ye 3 lot 5lot ,adamlar istediği gibi oynuyor,SPK hikaye bi halt olmaz hisse uçarken brüt takas,Düşerken ağzı açık bak bune biçim BORSA hiç birşeyi beceremiyoruz şu ülkede

  • Kamil tok30 Ocak 2023 19:58

    Önümüzdeki günlerin yıldızı olacak pinsudada aynısını yaparlar şuan hisse tabi diplerde

  • borsacı bilge30 Ocak 2023 18:34

    sayın spk yetkilileri  halka arzlar hem cok yuksek fiattan halka arz ediliyor hem spekülatöre veriliyor algı yaratıp  malı alanlar hergün tavana alış yazıyor ve piyasa böyle kuruluyor sonra patron veya diger ortaklar  2. arzı yapıyor bir un fabrikası 10 milyar dolar olamaz bu maniplasyonun dik alasıdır.halka arz  muracaat eden herkese esit satılsın bu olmaz  kurumsal yatırımcı adı altında spekülatöre hisse veriliyor

  • mr.serdar30 Ocak 2023 18:27

    İNCELESE NE ÇIKACAK.. o zaman bütün halka arz şirketlerini borsa dışına çıkar.. madem incelenmesi gerekiyor.. BunlarBorsaya atılan kurşunlardır

  • Oktay30 Ocak 2023 18:22

    Anlaşıldı çok para lazım yazsın hepsine kapatmaya kadar okuyucularda burdan öğrenir kaç muhalif ne kadar kendinden

  • Awacs30 Ocak 2023 17:14

    İnsanlara üç beş lot hisse verip yurt içi dışı kurdukları fon vb orglar üzerinden gerçek talep toplamayı ve halka arzı hisseler açıldıktan tavanlara yeterli talep toplandıktan sonra yapılıyor eğer şirket beş para etmezse o hisseyi alanlar en az beş yıl alçak sürünme yapıyor. Momentum sürü ve algı psikolojisini iyi yönettikleri ve faizler düşük olduğu için arzcılar iki üç yıldır şu ana kadar oldukça iyi iş çıkardılar. İyi kaliteli gerçek şirketler bu tip numaralara bulaşmamalı.

  • VS30 Ocak 2023 15:25

    spk ilk önce ihlaslara bi el atsın holding 90 kuruş 1 yıl önce ihlas holding söke unu alıcak dendi fos çıktı birçok hisseler 15 misli arttı ihlaslar yarı fiyatına düştü

  • son söz30 Ocak 2023 18:25

      arkadaş ihlas gurubu   bedelli yaparak para topluyor sonra yatıp  yemeye devam,,,,,,,,,, ADAMIN İŞİ BU........ ,,,,,,,,,,,,,,,,,   İTİBARI KAYBETMEKTENSE SERVET KAYBETMEYİ  TERCİH EDERİM......BOCH KURUCUSUNUN SÖZÜ :|  :o)  (M) 

  • Recai cingoz 30 Ocak 2023 14:42

    Gozetim dairesinde liyakatli uzman kalmadi. Baksalar da goremezler. En son faiz lobisini arayip bulamamislardi 2014 yilinda

  • Suat30 Ocak 2023 14:12

    Spk birde 10 yıldır yükselmeyen kuruşlu şirketlere hesap sorup içeri atsa.

  • lot30 Ocak 2023 14:07

    5 lot vererek zaten halk arz olmaz.tavan tavan giden sonra taban taban gidiyor bunların hepsi düzenlenmeli değerinden açılmalı şirketler.halka arz diyebilmek için yatırımcının istediği lotu miktarı alması gerekir.

  • baran30 Ocak 2023 12:39

    Halka arz olmuyor ki! Palavrayı bırakın!  Kendi aralarında fonlayıp cepten cebe paslaşıp fiyatı yükselttikten sonra bir zahmet artık fiyat nerelere geldiyse % 159 mu 300 mü keyiflerine kalmış! Hah işte tam o zirveden sonra arz edilme işlemi başlıyor.  Geçen kron hazretleri 118 tl. den tavsiye  ediyorlardı birleri!  şimdi fiyat 85 tl. yersen!  Sanki çok düşmüş gibi duruyor.  Sakın kimse bu hikayelere kanmasın.  Bu tür çok fazla hisse var!  

  • YUSUF KALEKAPISI30 Ocak 2023 11:00

    Bizim hisse senetleri iki gün tavan gitse hemen kapatıp kısıtlamalar getiriyorsunuz.yeni halka arz olanlar hepsi 5-10 katladı şimdimi bunu yapıyorsunuz .yazıklar olsun SKP.

  • kurt30 Ocak 2023 10:52

    Kumarbazlarin hoşuna gitmez bu araştırma,  !!! (6) 

  • düzenleme30 Ocak 2023 09:33

    fiyatı neyse ondan açsınlar  böyle 10 tavan olmaz  çok kötü bu düzenleme şart 

  • Itri30 Ocak 2023 14:43

    Zaten balon fiyatlardan aciliyor

  • Bik30 Ocak 2023 08:55

    Halka açılan şirketlerin ilk 1-3 ay görebileceği tavan fiyat olursa ya da belirlenirse sorun çözülür.