E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK beklenti anketi açıklandı---

SPK beklenti anketi açıklandı

SPK beklenti anketi açıklandı
07 Kasım 2013 - 17:42 borsagundem.com

Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlediği Ekim ayı Beklenti Anketi açıklandı

Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlediği Ekim ayı Beklenti Anketi'ne göre, katılımcıların %52’si önümüzdeki ay BIST-100 endeksinde önemli bir değişim beklemezken, %30’u artış bekliyor.

SPK Beklenti Anketi'nde şu değerlendirmelere yer verildi:
"Gösterge bono faizine ilişkin olarak katılımcıların %66’sı önümüzdeki ay, %45’i önümüzdeki altı ay değişim beklememektedir.
Önümüzdeki bir yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı ise %50’ye ulaşmıştır. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında aylık dönemde artış beklentisine sahip katılımcıların oranının %30’dan %17’ye gerilediği gözlenmiştir.
Katılımcıların %59’u önümüzdeki ay ABD dolarında değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla %48 ve %51’e ulaşmıştır. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında dolarda aylık dönemde artış beklentisinin %31’den %18’e düştüğü gözlenmiştir.
Katılımcıların %62’si önümüzdeki ay Euro’da değişim beklemezken, önümüzdeki altı aylık ve bir yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla %41 ve %47’ye ulaşmıştır.
Katılımcıların %52’si önümüzdeki ay BIST-100 endeksinde önemli bir değişim beklemezken, %30’u artış beklemektedir. Altı aylık ve yıllık dönemler için katılımcıların sırasıyla %39’u ve %51’i artış beklemektedir.
BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların %58 ile çoğunluğu önümüzdeki ay değişim beklememektedir. Altı aylık dönemde katılımcıların %45’i değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı %52’ye ulaşmıştır.
Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların %70’i önümüzdeki ay, %48’i önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı %57 olarak gerçekleşmiştir.
Katılımcıların %57’si önümüzdeki ay özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda değişim beklemezken, önümüzdeki altı ay ve bir yıl için iyileşme beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla %56 ve %62 olarak gerçekleşmiştir.

Yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak katılımcıların %61’i önümüzdeki ay, %44’ü önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı %46 olarak gerçekleşmiştir. Sonuçlar bir önceki dönem anketi ile karşılaştırıldığında aylık dönemde yabancı yatırımcı oranında artış bekleyen katılımcıların oranının %13’den %26’ya çıktığı gözlenmiştir.
Katılımcıların %61’i önümüzdeki ay reel kesimin borçlanma durumuna ilişkin olarak değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için borçlanma durumunda artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla %46 ve %58 olarak gerçekleşmiştir.
BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların %69’u önümüzdeki ay, %52’si önümüzdeki altı ayda değişim beklemezken, yıllık beklentilerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı %50 olarak gerçekleşmiştir.
Katılımcıların %67’si önümüzdeki ay, %52’si önümüzdeki altı ay BIST kıymetli madenler ve taşlar piyasası işlem hacmine ilişkin olarak değişim beklememektedir. Önümüzdeki bir yıllık dönem için işlem hacminde artış yaşanacağı beklentisine sahip katılımcıların oranı ise %54 olarak gerçekleşmiştir.
VİOP işlem hacmine yönelik olarak katılımcıların %64’ü önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla %49 ve %57’ye ulaşmıştır.
Yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların %63’ü önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla %48 ve %62’ye ulaşmıştır.
Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak değişim beklemeyen ve artış bekleyen katılımcıların oranı %47 ile aynı olurken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklentisi sırasıyla %69 ve %75’e ulaşmıştır.
MKYO net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların %66’sı önümüzdeki ay, %44’ü önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı altı aylık dönem için %45 ve yıllık dönem için %53 olarak gerçekleşmiştir."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • STOCK MARKET07 Kasım 2013 18:50

    öncelikle borsadaki boş şirketlere ceki düzen verin. aynı patrona ait boş beleş bir sürü şirket var oyunbzlıklar için. hepsini birleştirin. bilançolarda oyunlara son. şirketler gayrimenkuller ve maddi duran varlıklarının değerini doğru belirtsinler bilançolarda. faliyet raporları daha aydınlatıcı olmalı, çok şirket bazı yatırım faliyetlerini gizliyor