E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSpekülatif hisselerde açığa satış yatırımcıyı üzebilir---

Spekülatif hisselerde açığa satış yatırımcıyı üzebilir

Spekülatif hisselerde açığa satış yatırımcıyı üzebilir
07 Temmuz 2021 - 11:38 borsagundem.com

Açığa satış yatırımları hisse senetlerinde düşüş öngörülerinden getiri sağlamayı hedefler. Ancak spekülatif yükselişler kaydeden hisselerde bu yükseliş yatırımcıların büyük kayıplar vermesine neden olabiliyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda birçok yatırımcı büyük zararlara maruz kalma riskini göze olarak önde gelen momentum hisselerine ve Reddit gibi spekülatif hisselere karşı pozisyon alıyor.

CNN Markets’ın haberine göre milyarder girişimci Richard Branson'ın uzay turizmi şirketi Virgin Galactic, internet üzerinden borsa komisyonculuğu yapan TradeZero America müşterileri arasında en çok açığa satış yapılan hisse senetleri arasında. Virgin Galactic hisseleri ise uzay seyahati taleplerine ilişkin iyimserlikle birlikte bu yıl iki katına çıktı.

TradeZero America’nın müşterileri arasında açığa satışlarda popüler olan bir diğer hisse de sinema zinciri AMC. Ancak şirketin hisseleri 2021 yılında sosyal medya uygulaması Reddit üzerinden organize olan küçük yatırımcıların spekülatif hamleleriyle birlikte %2.350 yükseldi. Reddit yatırımcıları ABD sinema endüstrisinin büyük bir geri dönüş yapacağı inancını taşımaya devam ediyor.

Reddit topluluğu tarafından benimsenen bir başka hisse senedi Marin Software, TradeZero müşterilerinin de en fazla açığa satış tercihi yaptığı hisse olarak öne çıkıyor. Çevrimiçi reklam şirketinin hisseleri bu yıl %1000'den fazla arttı.

Söz konusu durum yatırımcılar için portföylerde çeşitlendirmenin ne derece önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Zira hisse senetlerinin düşeceğine yönelik yatırımlar karşılık sağlamayabiliyor. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre açığa satış işlemi, hisse senedi üzerinde uygulanan ve sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eden bir işlem türü anlamına geliyor. Satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de açığa satış olarak kabul ediliyor. Yatırımcılar bu işlemlere tercih edilen Hisse senedinin düşeceği iddiasıyla giriş yapıyor. Açığa satış işleminde yatırımcı; sahip olmadığı sermaye piyasası aracını ödünç olarak daha yüksek fiyattan satıp daha düşük fiyattan yerine koyma amacı ile işlem yapmayı ve aradaki farkı getiri olarak kaydetmeyi hedefler.

TradeZero America'nın kurucularından Dan Pipitone, spekülatif hisselere olan açığa satış hamleleriyle ilgili "Yatırımcılar bu hisse senetlerinin bir kısmının bu kadar hızlı bir şekilde yukarı çıkması gerektiği gerçeğini satın almıyor olabilirler. Aşırı yükselen hisselerin aşağı inmesi gerektiğini ve arkalarındaki desteğin biteceğini düşünüyorlar" diyor.

Yükselen hisseler artışını devam ettirebilir

Açığa satış stratejisinin en büyük sorunlarından birisi hisse fiyatlarının yükselmesinin yatırımcıların kısa pozisyondaki işleminden zarar etmesine neden olması. Açığa satışçıların ayı piyasasını savunması da bu sebepten kaynaklanıyor.

Bu stratejiyi tercih eden yatırımcılar için hisse senetlerinin yükselişine yönelik aşırı bir talep doğması olabilecek en kötü senaryo. Açığa satış sıkıştırması olarak adlandırılan bu durum özellikle Reddit krizi sürecinde birçok yatırım firmasının isabetsiz bahisleri nedeniyle büyük zararlar vermesine neden oldu.

TradeZero’dan Pipitone uzun vadeli yatırımcıların hisse senetlerini satana kadar herhangi bir kayıpla karşılaşmayacaklarını hatırlatıyor. Pipitone, “Ancak eğer açıktan işlem yapıyorsanız bunun maliyeti olağanüstü derecede pahalı olabilir” dedi.

Bu durum GameStop krizi üzerinden örneklendirilebilir. Kovid dönemiyle perakende şirketlerin kapanmasıyla ve internet üzerinden oyun indirebilme imkanlarının artasıyla birçok yatırımcı perakende oyun şirketi GameStop’ın büyük bir finansal yıkımla karşı karşıya kalacağını düşünüyordu.

Ancak GameStop hayranları, hisse senedine yoğun bir destek verdi. Yatırımcılar ünlü yönetici Ryan Cohen’in şirketin başkanlığına getirilmesiyle yatırımcılar tarafında yapılacak değişiklikler sayesinde şirketin geri dönüş yapabileceğine inanıyor.

GameStop konusunda açığa satışçılar havlu atarken boğa piyasası yatırımcıları ise mutlu sona ulaşmış gibi gözüküyor. Şirketin hisseleri sadece 2021’de %950 oranında yükseldi. Hissenin 12 aylık performansı ise %4.600’lük yükselişi gösteriyor.

 

Küresel piyasalar Fed'in toplantı tutanaklarına odaklandı

 

Dolar, Haziran'da yatırımcısını güldürdü

 

Risk iştahı zayıflarken, borsada teknik seviyeler öne çıkıyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Buda Gerçek 08 Temmuz 2021 12:44

    Bu oyunu banka hisselerinde yapa yapa Standart borsa yatırımcısını kaçırdılar... KY de, Borsada Para kaybedilir algısı oluşturdular....

  • Derviş08 Temmuz 2021 10:25

    Borsamıza kütahya'dan acı şeker geldi. Bizler zır cahiliz finansal okuryazar bile değiliz, nedir annamadık. Buyursun finansal bilgiçler allameler bunu açıklasın.

  • KERİM08 Temmuz 2021 10:18

    HADİ TÜRKİYEM AÇIĞA SATILAN BANKA HİSSELERİNE YÜKLENELİM BİZDE KAZANALIM

  • Hakkı08 Temmuz 2021 09:55

    Ky.cı Açığa sattı kapalıya sattı, finansal prof.ları dinledi finansal doç. Oldu kazanmaktan sevindirik oldu, artık huniyle dolaşıyor.

  • Vehbi08 Temmuz 2021 09:43

    Dohol gwind aydem hiç üzmedi üzmüyor, yatırımcı milleti paraya doydu, para koyacak yer kalmadı.

  • Zek07 Temmuz 2021 20:26

    Şimdiye kadar küçük yatırımcı üzülmesi çoook sevindirdi üç ayda millet kazandığıyla şirket kurdu o kadar mutlular pehh