E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPAC patlaması tehdit altında---

SPAC patlaması tehdit altında

SPAC patlaması tehdit altında
09 Nisan 2021 - 10:13 borsagundem.com

Yüzlerce özel amaçlı satın alım şirketi (SPAC) yüksek değerlemeler nedeniyle geri çekilen yatırımcıların ardından belirsizlikle karşı karşıya

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Açık çek şirketleri olarak da bilinen özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) anlaşmaları giderek azalıyor ve Wall Street’in en gözde yatırımlarından birinin rekor çeyrek performansının ardından düşüşe geçtiğini gösteriyor. Borsalarda beklemede kalan ve daha sonra satın alım için şirket arayışına geçen SPAC şirketlerinin danışmanları, planlanan satın alımların gerçekleşmesi için özel sermaye yatırımları çekmekte zorlandıklarını söyledi.

Fidelity ve Wellington Management gibi kurumsal yatırımcılar, geçtiğimiz yıl SPAC patlamasının ortaya çıkmasından bu yana özel sermaye anlaşmalarına milyarlarca dolar yatırımda bulundu ve yazılım şirketlerinden eğlence şirketlerine, spekülatif uçan taksi üreticilerinden elektrikli araç teknolojisine birçok iş alanına fon sağladı. Ancak anlaşmaları düzenleme sürecine dahil olan kişiler, özel sermaye yatırımcılarının SPAC alanındaki hareketlilikten ve yükselen değerlemelerden endişe duyduğunu söylüyor.

Financial Times’ın haberine göre, üst düzey bir banka yöneticisi, “oldukça yüksek bir hazımsızlık var” dedi. Açıklamasının devamında, “bu durum piyasalar için oldukça zor ve acılı olacak. Özel sermaye yatırımı gerçekleşmediğinde SPAC şirketleri belirsizliğe sürükleniyor” ifadelerini kullandı. SPAC şirketleri borsalarda ilk listelendiklerinde yatırım çekmeye başlıyor ancak genellikle satın alımlarını gerçekleştirmek için daha fazla sermayeye ihtiyaç duyuyorlar.

Büyük kurumsal yatırımcılar aynı zamanda hedef şirketin verileri ve değerlemesi konusunda da bir tür onay verici olarak rol oynuyor. Bu yıl açıklanan 117 anlaşma olsa da, yatırımların giderek azalması, Refinitiv verilerine göre anlaşma yapmak için bekleyen 497 açık çek şirketi için büyük bir engel oluşturacak. 2019 yılından bu yana listelenen SPAC şirketlerinin yalnızca %25’i şirket satın alımı gerçekleştirebildi.

Sponsorların genellikle bir şirket birleşmesini tamamlamak için iki yıl süresi oluyor. Aksi takdirde sağladıkları sermayeyi yatırımcılara iade ediyorlar. Piyasa katılımcıları yatırımlardaki yavaşlamanın “kaliteye kaçışa” neden olabileceğini ve satın alım hedeflerinin değerlemelerine aşağı yönlü baskı yapabileceğini söyledi. Şirket değerlemelerinin ise son aylarda hızla yükselişe geçmesi dikkat çekti.

Financial Times’ın gerçekleştirdiği ankete katılan yöneticilerin neredeyse tamamı SPAC anlaşmalarının, özel sermaye yatırımcılarına daha iyi koşullar sağlamak için yeniden düzenleneceğini düşündüğünü söyledi. Bunun nedeni ise bu yatırımların likit olarak görülmemesi. Yatırım yaplan para anlaşma tamamlanana kadar kullanılamıyor ve bunun ardından da paranın kullanılamayacağı bir süreç yaşanabiliyor. Ancak yatırımcılar genellikle oldukça elverişli koşullarla da karşılaşabiliyor.

Yatırımcılar bir anlaşma kamuya açıklanmadan önce haberdar olabiliyor ve neredeyse her zaman SPAC listeleme fiyatı olan 10 dolardan alım yapma imkanı bulunuyor. Ancak bu yılın ilk dönemlerinde yatırımcılar SPAC anlaşmalarına dahil olmak için sıraya giriyordu. Churchill Capital IV’nin elektrikli araç üreticisi Lucid’i satın alacağı anlaşmayı destekleyen kurumlar, pay sahibi olabilmek için SPAC listeleme fiyatı üzerinden %50 prim ödedi. Bu rakam ise o zamana kadar karşılaşılmamış bir seviyeydi.

Son dönemde tersine dönen SPAC alanı, yatırımcıların satın alınacak şirketler için daha düşük değerlemeler için pazarlık yapmasına neden oldu. Böylelikle yatırımcılar aynı miktardaki parayla daha fazla pay sahibi olabilecekler. Ancak SPAC şirketlerine yönelen yatırımların yavaşlaması bankalar için de kötü haber oldu. Bankalar yatırımcılara bir anlaşmayı satamadığında, danışmanlık ücreti alamıyor.

Bu durum aynı zamanda SPAC şirketlerinin faaliyetlerini de etkiliyor. borsagundem.com'un derlemesine göre, bu ayın ilk 7 gününde yalnızca 4 açık çek şirketi halka arz oldu. Ancak mart ayının ilk haftasında bu rakam 41’ken, şubat ayında 28 olarak gerçekleşmişti. Reed Smith ortaklarından Ari Edelman, “ocak ve şubat aylarında çılgınlık hakimken şimdi halka arz tarafında bir durgunluk söz konusu” dedi.

Küresel piyasalarda ayrışmalar öne çıkıyor

 

Hızlı yükselen hisselere yakın takip

 

Küresel piyasalarda olumlu hava

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)