E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPAC çılgınlığının sonunu ABD SPK’sı getirecek---

SPAC çılgınlığının sonunu ABD SPK’sı getirecek

SPAC çılgınlığının sonunu ABD SPK’sı getirecek
13 Nisan 2021 - 12:37 borsagundem.com

Açık çek şirketleri olarak da bilinen SPAC şirketleri tarafından yatırımcılara verilen garantiler gündemde. ABD SPK’sı SEC halka arz çılgınlığınının zirvesindeki piyasalarda, yeni halka arzların önünü kesebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD düzenleyicileri Wall Street’in gözde yatırım araçlarından özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) için yeni bir tehdit ortaya koyuyor ve yeni muhasebe kuralları getirmeyi planlıyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) SPAC anlaşmalarına erken giren yatırımcılara garanti edilen ayrıcalıkların, işletmeye ortaklık aracı olarak kabul edilemeyeceğini ve bunun yerine muhasebeyle ilişkili yükümlülükler olarak değerlendireceğini ortaya koyan yeni kurallar getirecek. 

Daha önce Bloomberg tarafından duyurulan hamle, yeni SPAC şirketlerinin kuruluşunu, konu çözüme kavuşana kadar engelleyebilir. SEC’in SPAC şirketlerinin muhasebesine yönelik son hamlesi, piyasaların oldukça gözde bir alanı olan ve rekor yükselişlerin görüldüğü SPAC şirketlerini kontrol altına almayı amaçlıyor. Düzenleyici kurum aylar boyunca yatırımcıların bu şirketlerin ortaya çıkardığı potansiyel riskler konusunda tam anlamıyla bilgi sahibi olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

SEC geçtiğimiz hafta, hisse endekslerinde bulunan ve satın almak için bir şirket arayışında bulunan SPAC şirketlerinin yatırımcılara verdiği garantilerle ilgili, şirketlerin muhasebe çalışanlarına ulaşmaya başladı. Sektör gözlemcileri, yeni SPAC şirketlerinin ve halka arzların süreç çözüme kavuşana kadar etkilenebileceğini söyledi. Muhasebe şirketi Marcum müşterilerine gönderdiği notta, “SEC garanti konusu çözüme kavuşana kadar herhangi bir şirket kuruluşu duyurusu yapmayacağını açıkladı” dedi.

Bir SPAC şirketinde, satın alım öncesi yatırım yapanlara genellikle daha sonra belirlenen bir fiyattan hisse alabilmeleri garantisi verilir. Bu hisse alım garantileri ise SPAC şirketlerini destekleyenlerin kazancı olarak görülür. Bu nedenle de garantiler işletmeye ortaklık araçları olarak görülür. Sponsorlar, yani bir SPAC şirketinin yönetimi de satın alarak halka arzını gerçekleştirecek bir şirket bulmalarının karşılığında, kurucu hisselerinin yanı sıra Hisse alım garantisine sahip olur.

Pazartesi günü yapılan açıklamada, SEC yetkilileri SPAC şirketlerine yatırım yapanların, işlemlerinin muhasebe konusundaki sonuçlarına dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu. Son dönemde yapılan piyasa analizinin, garantilerin adil bir fiyat karşılığında ölçülen yükümlülükler olarak sınıflandırılması gerektiğini ortaya koydu. Yetkililer, “bir kurumun özkaynağındaki anlaşmaların muhasebesinin değerlendirilmesi, yani bir SPAC şirketinin verdiği garantiler, her kurum ve her anlaşma için dikkatle incelenme gerektiriyor” dedi.

SEC’ten yapılan açıklama, düzenleyici kuruma bir şirketten gelen, SPAC şirketlerinin muhasebesine yönelik soruların ardından yapıldı. Bu hamle sonucunda kaç şirketin etkileneceği bilinmiyor. Yine de düzenleyiciler bu sorunun oldukça kapsamlı bir çözüm gerektirdiğini düşünüyor. Şirketlerin muhasebe verilerini gözden geçirmesi ve maddi hataları düzeltmesi bekleniyor.

SPAC şirketlerine getirilen yeni düzenlemeler muhasebeci ve avukatlar için büyük sorunlar yaratabilir. Halka arzını gerçekleştirmiş ve satın alım için hedef şirket belirlemiş olan SPAC şirketleri, başvurularını yeniden yapmak zorunda kalabilir. borsagundem.com'un derlemesine göre, yıl başından bu yana ABD borsalarında 550 SPAC şirketi halka arz başvurusu yaptı ve toplamda 162 milyar dolar getiri sağladı. Bu rakam ise SPAC şirketlerinin önceki tüm yılların oldukça üzerinde getiri sağladığı 2020 yılının toplamını da geride bıraktı.

Borsada tarihi halka arz heyecanı

 

Boğa piyasasında son aşama

 

Borsalarda ilk uyarı sinyali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)