E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPAC çılgınlığının barutu tükeniyor---

SPAC çılgınlığının barutu tükeniyor

SPAC çılgınlığının barutu tükeniyor
27 Nisan 2021 - 10:35 borsagundem.com

Son bir yılda borsaların en gözde yatırımlarından biri haline gelen özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC), durma noktasına geldi. Bu durum ise uzmanlar tarafından olumlu karşılanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal piyasaların en gözde alanlarından bir tanesi giderek durgunlaşıyor. Geçtiğimiz bir yılda milyarderler, ünlüler ve sporcular özel amaçlı satın alım şirketi (SPAC) kurmak için bir yarış halindeydi. “Açık çek şirketi” olarak da bilinen SPAC şirketleri, yatırımcılardan para toplayarak satın alım için şirket hedefi arıyor ve bu şirketlerin halka arzını gerçekleştiriyor. Bu halka arz yöntemi ise Wall Street’te aşırı heyecan sinyalleri olarak algılanıyor.

CNN’in haberine göre, düzenleyicilerin SPAC şirketlerine yönelik yeni başlattığı denetimler, SPAC çılgınlığını durma noktasına getirdi. Reneissance Capital’a göre, geçtiğimiz hafta, bu yıl ilk kez hiç SPAC şirketi kurulmadı. Şirketin kurucu ortağı Bill Smith müşterilerine yaptığı açıklamada, “250’nin üzerinde SPAC şirketi başvuru aşamasında bu nedenle bunun bir son olduğunu düşünmüyoruz, ancak yatırımcıların SPAC şirketlerine yönelik heyecanı azalıyor” dedi.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir araştırma notunda ise Goldman Sachs analistleri nisan ayında yeni SPAC şirketi kurulma hızının “aniden durma noktasına geldiği” ve ikinci çeyrekte yalnızca altı yeni SPAC şirketinin kurulduğu söylendi. Ancak borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre, bir önceki çeyrekte 55 yeni SPAC şirketi kurulmuştu. Yatırım bankası bu yavaşlamanın “gerekli” olduğunu ifade ederek, düzenleyicilerin yakın zamanda yaptığı açıklamaların yatırımcı algısını zedelediğini söyledi.

Mart ayının son dönemlerinde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) SPAC şirketlerine yönelik endişelerini dile getirdi. Bu ayın ilk günlerinde ise SEC bu şirketlere yönelik muhasebe standartlarını sıkılaştıracağını açıkladı. Halka arzını gerçekleştirmiş olan SPAC şirketleri ise zorlu bir süreç geçiriyor. Diğer tüm riskli varlıklar gibi bu şirketler de tahvil piyasalarındaki karmaşadan darbe aldı.

ABD borsalarında listelenen 200’ün üzerinde SPAC şirketini izleyen Defiance Next Gen SPAC Derived ETF geçtiğimiz iki ayda %15’in üzerinde düşüş gösterdi. S&P 500 ise aynı dönemde %9’un üzerinde yükseldi. Bu durum SPAC çılgınlığına dahil olan bireysel yatırımcılar için oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilir. S3 Partners’ın verilerine göre, yatırımcıların hisseler düştüğü takdirde getiri sağladığı açığa satışlar, SPAC şirketleri zorluk çektikçe yükseliyor.

Analist Ihor Dusaniwsky, “sektördeki hisse fiyatları düşüşe geçerken, açığa satış aktivitesi görüyoruz” dedi. Devasa SPAC dalgası tarihin en düşük seviyelerindeki faiz oranları ve hükümetlerin teşvik harcamalarıyla birlikte tetiklenmişti. Bu durum aynı zamanda piyasa gözlemcileri arasında tehlike çanlarının duyulmasına da neden olmuş ve birçok uzman SPAC çılgınlığında bir duraklamaya ihtiyaç olduğunu dile getirmişti.

Risk sermayesi fonu Bullpen Capital’dan Duncan Davidson, “piyasaların sindiremeyeceği kadar fazla SPAC aktivitesi vardı” dedi. Ancak bu dönemde giderek daha az SPAC şirketi kuruluyor olsa da, var olan yüzlerce SPAC şirketi piyasalar üzerinde büyük oranda etkili olmaya devam edecek. Goldman Sachs SPAC şirketlerinin önümüzdeki 24 ayda 900 milyar dolar seviyesinde şirket birleşme dalgası getirebileceğini tahmin ediyor. Şimdi ise 129 milyar dolarlık sermaye, hedef şirket arayışında.

Boğa piyasası geri mi dönüyor

 

Toparlanma devam edebilir

 

Bilançolar sektör ve hisse bazlı hareketleri destekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)