E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P Türkiye'nin notunu açıkladı---

S&P Türkiye'nin notunu açıkladı

S&P Türkiye'nin notunu açıkladı
08 Mayıs 2015 - 19:15 borsagundem.com

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Türkiye'nin kredi notunu ve görünümünü açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB+" venot görünümünü ise "negatif" olarak teyit etti, yerel para cinsinden kredi notunu ise "BBB"den "BBB-"ye indirdi.

S&P'nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunun "BB+" seviyesinde korunduğu belirtildi. Kuruluş, teyit kararına gerekçe olarak hükümetin düşük kamu borcu ile dirençli ihracatı gösterdi. 

Kuruluş, öte yandan Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu "BBB"den "BBB-"ye çekerken, bunun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsızlığına yönelik zorlukları yansıttığını bildirdi. 

Açıklamada, Türkiye'nin hem yabancı hem de yerli para cinsinden notgörünümlerinin "negatif" olarak korunduğu belirtilirken, şu ifadelere yer verildi:

"Yerli ve yabancı para cinsinden kredi notu görünümleri, belirsiz büyüme beklentileri ve kurumsal güçler ayrılığına yönelik süregelen baskılar nedeniyle negatifte kalmaya devam ediyor."

Not görünümleri "negatif" 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin 2015-2018 döneminde ortalama yüzde 3 büyümesini bekliyor.

S&P, öte yandan Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu "BBB"den "BBB-"ye düşürürken, bunun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsızlığına yönelik zorlukları yansıttığını bildirdi. 

Türkiye'nin hem yabancı hem de yerli para cinsinden not görünümlerinin ise "negatif" olarak korunduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunun BBB-'ye indirilmesi, TCMB'nin bağımsızlığına yönelik zorlukları yansıtıyor. Yabancı para cinsinden kredi notunun BB+ seviyesinde korunmasına, hükümetin düşük kamu borcu ile dirençli ihracat destek verdi. Türkiye'nin yerli ve yabancı para cinsinden kredi notu görünümleri ise belirsiz büyüme beklentileri ve kurumsal güçler ayrılığına yönelik süregelen baskılar nedeniyle negatifte kalmaya devam ediyor."

S&P, ayrıca "TCMB'nin operasyonel bağımsızlığına yönelik artan engellerin, fiyat istikrarına ilişkin yetkilerin güvenilir bir şekilde uygulanmasını zorlaştırdığını" öne sürerek, bunun döviz kuru dalgalanmalarının büyüme beklentilerine olumsuz etkisini derinleştirdiğini savundu. 

Açıklamasında, "TCMB'nin zayıflayan parasal geçiş kanalları ve zorlanan kredibilitesinin, Türk lirasının güvenilir statüsüne zarar verdiği" tespitinde de bulunan kuruluş, bu durumun Türkiye'nin dış borçlarının finansmanına yönelik riskler yarattığını belirtti. 

"Türkiye, ortalama yüzde 3 büyür"

S&P, Türkiye'nin yabancı para biriminden kredi notunun teyit edilmesinin, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 2015-2018 döneminde ortalama yüzde 3 büyüyeceği beklentisini yansıttığını ifade etti. 

Bununla birlikte, dış borçların söz konusu dönemde dengeleneceğini öngörüsünde bulunan S&P, düşen petrol fiyatlarının da ekonominin net finansman pozisyonuna katkı sağlayacağını dile getirdi. 

S&P, hükümetin artan risklerin farkında olduğu görüşüne yer verirken, Türkiye'nin mali performansı ve borç pozisyonun mevcut beklentilerden sapma göstermesi halinde, yabancı para cinsinden kredinotunun gelecek 6 ila 12 ay arasında düşürülmesi olasılığının en az 3'te 1 olduğunu bildirdi. 

Diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch de 2015 yılı ilk değerlendirmelerinde Türkiye'ye ilişkin kredi not ve görünümlerini teyit etmişti. 

MOODY'S VE FITCH DEĞİŞTİRMEMİŞTİ 
Diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch, 2015 yılı ilk değerlendirmelerinde Türkiye'ye ilişkin kredi not ve görünümlerini korumuşlardı.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (30)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KERVAN11 Mayıs 2015 00:17

    ETİCA İSİMLİ YORUMCUSUNUN KERVANSARAY HİSSE YORUMMU DOĞRU TEK LOTUM YOK AMA BİRİSİ KERVANSARAY HİSSELERİNDE OLANLARA DUR DEMESİ LAZIM YATIRIMCISINA ÇOK YAZIK OLDU

  • Kumarbaz10 Mayıs 2015 21:18

    S&P kumarbazlara yardımcı olmadı:(

  • Etica10 Mayıs 2015 01:24

    Birde S&P Moody falan Ulkemiz borsnın ahlak notunu verse? artog Kervansray clkho falan da olanlar nedir? varmı dünyanın bşka yerinde bukaar extreem işlemler. hersey yatırımcı soymaya odaklı değil mi. Ya devletn bunlara karşıne kadar edigen ve umarsız ne kadar umarsız. Kurduğu borsaya sahip çıkmayan bir devlet. Borsadan tiksindi yatırımcı.

  • carfa09 Mayıs 2015 14:01

    carfa bu hafta tavan tavan gider

  • görmek09 Mayıs 2015 14:00

    adı konmamış bir kriz ve develesyon yaşıyoruz siyasetçiler ya kendilerini değiştirmeleri yada akıl hocaları danışmanlarını yada biz reylerimizle hepsini değiştirmeliyiz silkinmemiz lazım diye düşünüyorum merkez bankasını taşlayarak bisti alabora ederseniz ecnebi kuruluşlarından gelecek tokatlarıda normal karşılamız lazım olan güzel milletime oluyor elindeki avucundaki eriyor bunu birileri görmeli sadece sesli düşündüm

  • borsa bence bitti.09 Mayıs 2015 13:56

    mayıs ortalarında büyük satışlar gelebilir borsaya seçim sonrası ise meçhul olduğundan tek bir lot bile taşımayacağım kesinlikle.

  • sadece09 Mayıs 2015 13:48

    citi, doçe, gelişmiş ülkeler bizim ülkemizin durumunu ve geleceğini, ekonomiyi bizim yöneticilerden iyi biliyordur emin olun. kredi derecelendirme kuruluşlarının bilgi sızdırmasına gerek yok. Bizimkiler devleti menfaat odağı çiftlikleri yapıyorlar. bir gelecek projeksiyonları bile yok. sadece nasıl zengin olurum, muhaliflerimiden nasıl intikam alırım derdinde.

  • çakır trolü09 Mayıs 2015 13:45

    hükümet çalışalım çalışalım der ama muhaliflerden çalışmasını ister kendileri yandaşlıkla, bedavacılıkla, ihale ile, gayrımenkul ile malı götürür, üretmez. akp tabanında gerçekten seviye belli iken bu güruhtan bilim adamı, aydın, üreten işadamı çıkacak da bu ülkeyi kurtaracak inanıyor musunuz? muhaliflerin sosyokültürel düzeyi daha yüksek ki hdp dahil

  • çakır trolü09 Mayıs 2015 13:42

    çakır hangi akp teşkilatındansın troll. başkanlık sistemiymiş hadi oradn memleketi yediğiniz yetmedi tam tapusunu almak ve suçlarınızı örtbas için başkanlık sistemini dayatmaya uğraşıyorsunuz ama bu seçimde halk gerçek hakkınızı gösterecek. gerçek yüzünüz açığa çıktı

  • Kaçan Grup09 Mayıs 2015 10:58

    Merkez Bankasının düşürüldüğü durumu herkes görüyor gizli saklı bir şey yok, söyledikleri doğru.

  • ufuk09 Mayıs 2015 10:30

    Bu durum endeksteki baskıyı artıracaktır, dünkü yükselişi geri verebiliriz, doların güçlü seyri devam ediyor, borsalarda her şey anlık değişebiliyor, risk büyük.

  • Albay09 Mayıs 2015 03:08

    Mody, fitch , S&P denin değerlindermesinden daha önemli olan ulke borsasının kötü niyetliişlemlerle bu kadar kirlenmiş olmasının yatırımcı gözündeki notudur. borsanın gercekten ulke ekonomisinde nitelikli bir varlık olarak kalması ve ekonomiye bir katkı dinamiği olabilmesi için bu devlet ülke borsasının imajını düşüren, borsayı bukadar kirleten, yatırımcıları borsadan tiksindiren borsaya soktukları şirketleriyle tek amaçları yatırımcıları sömürmek olan borsa simsarlarını temizlemeli borsadan. Mesela Artog Clkho Kervn da bugune kadar yapılan çok sayıda farklı nitelikli onlarca işlem silsilesinin içeriğinin anlamı nedir acaba? uzmanlar masaya yatırıp bir değerlendirseler!

  • KARTALY32309 Mayıs 2015 01:04

    HERNEYSE.ÜLKENİN SORUNLARI BENİMİ GERDİKİ BU KADAR ÇOK KAFA TİKİYORUM KENDİ KENDİME....ÇOK DA TIN....

  • KARTALY32309 Mayıs 2015 00:49

    BANKACILIK VE FİNANS SEKTÖRÜNÜN SERMAYE ARACLARINDA İŞLETİM SİSTEMİNİN NASIL İŞLEDİĞİNİ ÖĞRENDİĞİNİZDE GERCEKTEN ÜRETİMSİZLİĞİN ETKİLERİNİ ÇOK DAHA İYİ ANLAYACAKSINIZ.SADECE ŞUNU YORUMLAYAYIM.YATIRIMCI OLARAK YATIRIM HESABIMIM DOKUNULMAZLIĞINI İSTİYORUM......

  • KARTALY32309 Mayıs 2015 00:42

    ÜRETİM ODAKLI FABRİKALAR ŞART......

  • KARTALY32309 Mayıs 2015 00:40

    BU ÜLKENİN KREDİ NOTU HİÇBİR ZAMAN YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYEYE CIKMAZ.ÖNEMLİ OLAN PARA YADA MAL VARLIĞI DEĞİL(zaten tüketiyoruz milli değerleri).ÜRETİMİN PARAYA akabinde ÜRETİMİN KARŞILIĞI OLAN KAZANÇIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ BAZ ALINDIĞINDA SEKTÖR BAZLI ÜLKE EKONOMİSİNİN GELİŞMESİ YADA GELİŞTİRİLMESİ.TARIMDAN BAŞLAR.VERGİ YADA KREDİLER İLE SÖMÜREMEZSİN.....TÜKETİM ODAKLI ÜLKE EKONOMİSİ DEĞİL.......AKP NİN BİLE TÜM POLİTİKALARI TÜKETİM ODAKLI YADA BORÇLANDIRMA......GEÇMİŞ İKTİDARLAR ARASINDA HİÇ FARK YOK ASLINDA

  • kadir09 Mayıs 2015 00:16

    Bunlar 2 ay önce brezilyanın notunu eksiye düşürmüşlerdi...o günden bu yana brezilya borsası bovespa 47 bin den 57 bine yükseldi...

  • çakır09 Mayıs 2015 00:15

    Dünya 5 den büyük boşuna demiyor devletimiz standart moodys fitch dende büyük Çinliler nerdesiniz

  • çakır09 Mayıs 2015 00:12

    Yeni anayasamız böyle kredı kuruluşlarını papucunu dama atar başkanlık sistemi şart oldu

  • KARTALY32308 Mayıs 2015 23:59

    BU ÜLKEDE SİYASET BİLE İÇLER ACISI ...POLİMİK İFTİRA İSTİSMAR NE ARARSAN ARA HEPSİ VAR.....

  • KARTALY32308 Mayıs 2015 23:56

    BU ÜLKENİN EKONOMİ DENKLEMİ...İTHALAT.YAN SANAYİ.BANKACILIK.PARTİZANLIK.3....5..ÜRETMEDEN SÖMÜRÜ DENKLEMİ.......BORÇ YÖNETİMİ..ÜRETİMSİZLİĞE DESTEK ,UCUZ İŞÇİLİK,İŞÇİ İHRACATI VE BORÇLANDIRMA.AKABINDE BUNDAN KAZANÇ SAĞLAMA..%2.5 E.0.25 SERMAYE AKIŞLARI BAZ ALINDIĞINDA YATIRIM YADA İŞLETİM SİSTEMİ......................hala anlamayan varmı.bu ülke finans merkezi olmaz olamaz.bu ülkede başkanlık sistemi olmaz olamaz...çünki hiçbir alt yapısı yok.finans merkezi ve başkanlık sistemi baz alındığında.....her daim yorumluyorum sermaye aracları birimden uzun vadeye ekonomi tarımdan taaa enson bankacılık.....ekonomi baz alındığında bizim borsanın endeks hisseleri ağırlıklı olarak hangi sektörler.eh artık saf değilsiniz ya.....boşuna hayal kurmaya gerek yok.her iktidar gibi akp de yanlış politikalar yaptı..BİR ÜLKE DÜŞÜNÜNKİ VATANDAŞINA PARASI KADAR DEĞER VERSİN.VAHH Kİ NE VAHH...PARAN VARMI DESİN AMA İŞİN VARMI DİYE HİÇ SORGULAMASIN VAHH Kİ NE VAHHH

  • VaTaNDaS08 Mayıs 2015 23:33

    İşimize gelmeyen hoşumuza gitmeyen analizleri ve raporları hemen yargılarız, senaryolar yazarız, dış mihraklar, doviz lobisi falan deriz!! oysa raporun içeriği yıllardır genel anlamda değişmedi, cari açık ve dış finansman ihtiyacı nedeniyle TL nin gücünü koruyamaması!! Peki bu sorunları gidermek için ülke olarak biz ne yaptık? Çıkıp meydanlarda nutuk atılacağına ekonomiyi güçlendirmek için ne yapılmış o anlatılsın da biz de öğrenelim!!

  • Ali Demir08 Mayıs 2015 22:52

    Uzmanlar karar siyasi deniyor.Piyasalara olumsuz etkisi olmayacak hatta inadına pozitif etkisi olacaktır.Secim öncesi bu tür açıklamalar uygun değil manidar.

  • mali08 Mayıs 2015 21:47

    BİST şirketlerinin ilk çeyrek çok kötü gelen karları zaten bu puan düşüşünü doğruluyor. MB başkanına güveniyorsak dolar 1.92 olmalı idi. Galiba şu an doların 2.70 olduğunu bilen yoktur! Bunun adı açık devalüasyon. Yoksulluk, işsi,zlik ve atan suç oranları. SOSSSSS

  • memduh08 Mayıs 2015 21:14

    jantsa kime kaç tl den satılıyor.... bilgisi olan var mı

  • çakır08 Mayıs 2015 20:38

    Hepsi dalavere çok çalışmalıyız kamçılıyorlar

  • KILIÇ08 Mayıs 2015 20:25

    MERKEZ BANKASI BASKI ALTINDA OLUP ZATEN CUMHURBAŞKANIMIZ TARAFINDAN KEPİTİLMİŞDİR NASIL TL NİN İTİBARINI KORUZUN ,NOT KURULUŞLARI FARKINA VARMIŞDIR.

  • ekm08 Mayıs 2015 19:40

    yabancı malını satar, notlar düşürülür sonra aşağıdan alır. ekonomi tüketime dayalı ve geleceği yok

  • sizdirdi mi08 Mayıs 2015 19:35

    siti bank in niye deli gibi sattigi anlasildi bunlarin not gorunumunu sizdirmadigini kim soyleyebilir

  • Byk08 Mayıs 2015 19:22

    Merkez Bankasına müdahalenin sonu yerel para cinsinden not indirimi.