E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P kararını kimler önceden öğrendi?---

S&P kararını kimler önceden öğrendi?

S&P kararını kimler önceden öğrendi?
03 Mayıs 2018 - 12:31 borsagundem.com

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin not indirimi öncesinde Borsa İstanbul'da satış yapanlar bilgiyi nereden aldı?

S&P'nin not indirimi öncesinde Borsa İstanbul'da yaşanan dalgalanma şüpheler uyandırmaya başladı. Borsa İstanbul 30 Nisan'da S&P açıklaması öncesinde herhangi bir neden yokken sert satışlar yaşanmış ve günü yüzde 3.5'e yakın düşüşle tamamlamıştı. Ertesi gün ise 1 Mayıs tatili nedeniyle BİST kapalıydı ve o gün S&P Türkiye'nin notunu düşürdü.

Yani S&P'nin not indiriminden bazı kişiler haberdar olmuş ve ellerindeki hisseleri satmıştı. Bilgisi olmayanlar ise zarar etmişti.

Vatan Gazetesi yazarı Ercan İnan konuyu köşesine taşıdı.

İşte o yazı:

Pazartesi günü Borsa bir anda kırmızılara boyandığında kimse durumu izah edemedi. ‘Mehmet Şimşek kabine dışı kalıyor’ dedikodusu ortaya atıldı ancak doğrulanmadı. Satışlar hız kesmedi. İşin aslı dün ortaya çıktı. S&P, Türkiye’nin notunu kırdı. 24 saat önce gelen satışlar, ‘Bu bilgi önceden sızdırıldı’ dedirtti

Tarih 30 Nisan Pazartesi. Borsa’da ilk gong çaldığında her şey yolunda gibiydi. Merkez Bankası’nın 75 baz puanlık faiz artırım kararından sonra döviz de dizginlenmiş, dolar 4.04-4.05 TL bandında stabil olmuştu. Saat 14’te başlayan Borsa’daki öğle seansı da dengeli açılmıştı. Yükselen, düşen hisseler vardı ancak Borsa’daki ticarette olağanüstü bir durum görünmüyordu.
Ne olduysa; saat 16’dan sonra ani bir satış dalgası Borsa’yı kapladı. Önce kimse sebebini anlayamadı. ‘Herşeyi bilen’ oysa bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan piyasanın ekranlarda görünmeyi seven analistleri birer birer görüş aktarmaya başladı.
Birisi çıktı “Bugün ayın son günü. Yani vadeli pozisyonların kapatılması gerekiyor. Bu satışın arkasındaki neden bu olabilir” dedi.
Bir diğeri çıkıp, Bakanlar Kurulu toplantısına attı topu. Ali Babacan’ın gidişinden sonra piyasaların en güvendiği ikinci isim olarak kalan ekonominin kaptanı Mehmet Şimşek’in olası bir revizyonda kabine dışında kalacağını, bu yüzden Borsa’nın tedirgin olduğunu ve satış yediğini söyledi.
Bir diğeri sırf ‘Bir fikrim yok’ diyemediği için “Seçim öncesi riskten kaçış bu” tespitinde bulundu.
Bir başka büyük Türk düşünürü, belli ki dış dünyayı da takip ediyor olsa gerek, ABD’nin gümrük vergileri ile ilgili politikasına bağladı düşüşü. Görüşünü desteklemek için “İran ile gerilen ilişkiler de yabancıların satışa geçmesine zemin hazırladı” diye ekledi.
Aslında kimse tam olarak niye satılıyor bilmiyordu.

Ne zamana kadar?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu düşürdüğünü duyurana kadar. Bu açıklama dün geldi. Borsa’da o sert satışların başladığı Pazartesi günü saat 16 sularından 24 saat geçtikten sonra.
1 Mayıs sebebiyle piyasalar önceki gün kapalıydı. Eminim açık olsaydı, S&P açıklaması yapılana kadar Borsa yine büyük bir satış baskısı altında kalabilirdi.
Aracı kurumlarla konuştuğumda herkesin söz birliği yapmışcasına söylediği şey satış emirlerinin daha çok yurt dışı kaynaklı olduğu yönündeydi. Yani ağırlıklı olarak yabancılar satmıştı. Yerli yatırımcılar garibim kör uçuş yapıyor, durumu anlamaya çalışıyordu.
Bir de çok yoğun bir açığa satış olduğu belirtildi. Yani bazı yatırımcılar da elinde olmayan hisseleri sattı.
Açığa satış bir risktir.
10 liradan elinizde olmayan malı satıp, 7 liradan, 8 liradan yerine koymayı hedeflersiniz. Bunun için elinizde çok ciddi bir bilgi olması lazım. Çünkü o bilgi yoksa ve hisseler düşmeyip yükselirse, bu kez 10 liradan sattığınız hisseyi 12 liradan 13 liradan yerine koymak zorunda da kalabilirsiniz.
Hatta bazı durumlarda açıkçı olduğu farkedilen tahtalarda çok daha yukarılardan sizi mallandırırlar. Açığa satış için elinizin kuvvetli olması lazım. Açığa satışlardaki yoğunluk da insanın şüphelerini artırıyor, ‘S&P’nin not indireceği birileri tarafından biliniyordu’ dedirtiyor.

Bu kez cidden inceleyin

Biz bugüne kadar yetkililerden sert çıkışlar duyduk. Borsa keskin düştüğünde, döviz keskin yükseldiğinde arkasında bir spekülatör, bir manipülatör kurum olduğuna dair imalarda bulunuldu. Tehditler savuruldu. Araştırılacağı, yapanın yanına kâr kalmayacağı söylendi. Ben 30 yıldır bu işin içindeyim. Daha şu ana kadar o araştırmalardan bir sonuç çıktığını, birilerinin ceza aldığını görmedim. Yani ne yapıldıysa hep yapanın yanına kâr kaldı, tehditler de havada...
Bence Pazartesi günü Borsa’da, hatta Türkiye ekonomisi üzerinde büyük bir oyun oynandı. Şimdi Sermaye Piyasası Kurumu’nun (SPK) devreye girmesi lazım. Pazartesi günü öğleden sonra kimler olağanüstü şekilde satış yapmış, elinde olmayan malı kimler açığa satmış tespit etmesi lazım. Ardından da bu satışçılara dönüp sorması lazım. ‘Kardeşim sen ne duydun da ne biliyordun da böyle aniden satışa geçtin?’ diye.

106’ncı madde hükümleri açık

- 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 106’ncı maddesi ‘insider trading’ yani içeriden öğrenenlerin ticaretinin gerçekleşmesi halinde müeyyideleri düzenliyor.
- Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, henüz kamuya açıklanmamış bilgileri kendisine veya üçüncü kişilere menfaat sağlamak amacıyla kullanarak sermaye piyasasında işlem yapanlar arasında fırsat eşitliğini bozacak şekilde haksız yarar sağlamak, içeriden öğrenenlerin ticareti olarak tanımlanıyor. Şayet böyle bir durumun gerçekleştiği tespit edilirse Sermaye Piyasası Kurumu devreye giriyor ve suç duyurusunda bulunabiliyor.
- Yine aynı kanunun 107’nci maddesinin birinci fıkrasında piyasa dolandırıcılığı (işlem manipülasyonu) suçu düzenleniyor. Mevcut durum itibarıyla içerden öğrenenlerin ticareti suçu için öngörülen müeyyide
3 yıldan 5 yıla kadar hapis veya adli para cezası, işlem manipülasyonu suçu için öngörülen müeyyide 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası olarak tanımlanıyor. İşlem manipülasyonu suçundan dolayı verilecek olan adli para cezasının miktarı, suçun işlenmesi ile elde edilen menfaatten az olamaz diye de ekleniyor.
- Türkiye’yi Halkbank üzerinden cezalandırmaya çalışanları biliyoruz. Türkiye’nin de S&P nezdinde bir soruşturma açması için bana göre tüm şüpheler mevcut.

Jet hızıyla not indirimi

S&P’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunun “BB”den “BB-”ye, yerli para cinsinden notunun “BB “dan “BB”ye düşürüldüğünü, görünümünün “durağan” olduğunu bildirdi. Kredi notunun düşürülmesiyle ilgili olarak, Türkiye’nin makro ekonomik dengesizliklerinin arttığı belirtilen açıklamada, enflasyon görünümünün bozulduğu, Türk Lirası’nda değer kaybı ve volatilite görüldüğü ifade edildi. Türkiye’nin mali pozisyonunun zayıfladığına dikkatin çekildiği açıklamada, ekonominin aşırı ısındığı da vurgulandı.
Açıklamada, Türkiye’nin dış finansman koşullarının ve Türk Lirası’nın konumunun daha da bozulması ve özel sektörün hassaslaşması durumlarında ülkenin kredi notunun yeniden düşürülebileceği uyarısında bulunuldu
Ancak dün bir başka dikkat çeken açıklama daha oldu. Kurumun üst düzey yöneticisi Frank Gill bir açıklama yaptı. Açıklamasında Başbakan Binali Yıldırım tarafından Pazartesi günü akşamı açıklanan pakete vurgu yapıldı ve bu ek mali genişlemenin kaygı uyandırdığı, bu yüzden de not indiriminin geldiğini söyledi. Binali Yıldırım’ın açıklaması ile not indirimi arasında geçen süre de yaklaşık 25 saat.
Yahu ne zaman toplandınız, ne zaman değerlendirme yaptınız ve ne zaman not indirimine karar verdiniz?
Ben genellikle komplo teorilerini pek sevmem. Hele hele not indirimlerinin ardından gelen siyasetçilerin ‘Bu bir siyasi komplo’ söylemlerine de çok itibar etmem. Ancak bu kez gerçekten bu işte bir bit yeniği aramak lazım gibi geliyor. Not indiriminin zamanlaması tartışılabilir. Ancak ortada fol yok yumurta yokken, birden Borsa’ya gelen sert satışları izah etmek zor. Aradan 24 saat geçtikten sonra gelen not indirimi ile çok çok zor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tahir04 Mayıs 2018 00:06

    sermaye piyasası kurumu neden açıklama yapmıyor ki? ortada resmen dolandırıcılık suçu emareleri var . piyasa dolandırıcılığı

  • Hasan03 Mayıs 2018 23:30

    Kaldirsinlar aciga satisi zor mu bu kadar

  • fafa03 Mayıs 2018 20:54

    Unutmayın!Notçular da bir insan,adamlara ver yansın ediyoruz,rüşvetçi diyoruz,belki doğru,ama yüzlerine haykırıyoruz,dünyaya ilan ediyoruz;o zaman da cezalandırıyorlar.Devletlerinden bir talimat almamışlarsa ,bunların bir rolü olur.Eğer bilgi sızdırdılarsa ,bu satışta onların da payı var ve gerçek rüşvet bu.

  • demirkan 03 Mayıs 2018 18:16

    PAZARTESİ İÇERDEN DEDİNİZ. BUGÜN NE OLDU.?

  • ahmet03 Mayıs 2018 17:20

    Reis'güçlü devletlerin güçlü paraları olur.Türk parasının değeri namusumuzdur 'demişti.Yazık şu ülkemin vatandaşlarına...Ne hale geldik.MAÇIN SONUCU Doları 5 TL 0

  • Zühtü Doğan03 Mayıs 2018 14:32

    SPK derhal inceleme başlatmalı ve insider trading yapan yatırımcılara ggerken ceza verilmeli..

  • yağız03 Mayıs 2018 12:57

    cumhur ittifakındaki herkese sesleniyorum. herkes varını yoğunu satsın borsaya yatırsın. yabancılara en iyi cevap bu olacaktır. herkes dolarını altınını satsın, milli hisse senedi alsın

  • misafit03 Mayıs 2018 14:56

    s&p kararini açiklamadan 1 gün önce zaten ekomomi bakanligina raporu gönderiyor. eee simdi zaten karari ögrenip seni-beni zarara sokan, borsayi batiran kim belli. sadece at gözlügünün ne kadar işe yaradigini gosteriyor bu yorumun.

  • vatandaş03 Mayıs 2018 14:34

    güvensiz patrnların yatırımcısını düşünmediği bu borsa ya mı ? mili hisse senedi ? yanlış anlama bu borsa da bizi kimse korumaz

  • Yusuf Kaya03 Mayıs 2018 12:53

    İnceleme yapar da, işin ucundan yandaş biri çıkar diye ödümüz kopuyor. Öyle bir durumda ekonomik darbe yapıyorlar, fetöcü bunlar diye hapse atarlar diye hiçbir şey yapamıyoruz

  • koala03 Mayıs 2018 13:25

    son 4 senede halka arz olup da yatırımcısına para kazandıran hisse yok. değerleme raporları hep sahte. kar ettim diyenler, temettü dağıtmıyor bile

  • jale03 Mayıs 2018 12:50

    Hazine Müsteşarlığı Dış İlişkiler Müdürüne sorsan söylerdi cevabını. Yanlış kişiye sormuş soruyu

  • borscı03 Mayıs 2018 12:43

    İşte yabancı yabancı dersiniz böyle onceden haberi alır satar sizde arkadan bakarsınız sonrada şöyle oldu böyle oldu hayırlı olsun iyo yolculuklar