E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P 500 Endeksi ticaret savaşının sürdüğü bir ortamda nasıl hareket edecek?---

S&P 500 Endeksi ticaret savaşının sürdüğü bir ortamda nasıl hareket edecek?

S&P 500 Endeksi ticaret savaşının sürdüğü bir ortamda nasıl hareket edecek?
15 Mayıs 2019 - 11:14 borsagundem.com

ABD-Çin ticaret savaşının sürdüğü bir ortamda S&P 500 endeksinin nasıl hareket edeceğine Alan Yatırım yanıt verdi.

ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinden kimi zaman olumlu kimi zaman da olumsuz haberler gelmeye devam ediyor. Her ne kadar piyasa analistlerinin büyük çoğunluğu ABD ile Çin’in anlaşmaya çok yakın olduğunu öne sürse de Trump’ın görüşmeler devam ederken Çin’den ithal edilen ürünlerin gümrük tarifesini yükseltmesi kafalarda soru işareti yarattı. Çin’in anlaşma konusunda ABD’yi oyaladığı, esas olarak 2020 ABD başkanlık seçimlerine kadar zaman kazanmak istediği de gelen haberler arasında yer alıyor. Obama döneminde Başkan yardımcılığı görevini üstlenmiş Joe Biden’ın adaylığını resmen açıklaması, Pasifik okyanusunun öteki kıyısında olumlu beklentilerin oluşmasına neden oldu. Çin’in tarifler konusunda umutlanmasına neden olan bu gelişmenin en önemli sebebi Biden’ın başkan yardımcısı iken Çin ile kurduğu sıcak temaslar olduğunu eklemek gerekiyor. Biden, Demokrat Parti ön seçimi için adaylığını açıkladıktan sonra Çin ile rakip olmadıkları mesajını verdi. Biden, Warren ve Sanders ile partisinin başkan adaylığı için yarışacak. Anketlere göre en güçlü aday olarak gözüken Biden başkanlık yarışının da gündemini belirleyecek gibi gözüküyor.

Trump’ın sık sık Çin’i tehdit etmesi küresel ticaret hacminin daralacağı beklentisinde olan piyasa katılımcılarını tedirgin etmeye devam ediyor. Yaşlı kıta Avrupa ve Çin’den gelen makroekonomik veriler olumsuz senaryoların gerçekleşme olasılığını arttırıyor. IMF başkanı Christine Lagarde da en son yaptığı açıklamayla küresel ekonominin geleceğini tehdit eden sorunların herkesin yararına olacak şekilde çözümlenmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

S&P500, Amerikan ekonomisine dair olumlu gelişmelerin de etkisiyle yıl içerisinde lineer görünümünü korumaya devam etti. Endeksin lokomotifi olan şirketlerin açıkladığı bilançolar da ABD hisse senedi piyasasındaki bahar havasının devam etmesi açısından destek oldu. Piyasanın genelinde olumlu bir hava var gibi gözükse de Wall Street’deki piyasa analistlerinin tamamının geleceğe dair olumlu beklentilerinin olduğunu söyleyemeyiz. Piyasa hafızası iyi olan analistler şu andaki konjonktürü 1987 yılına benzetiyorlar. Bilindiği üzere borsa terminolojisine Kara Pazartesi olarak geçen günde Dow endeksi 13 Ekim’deki kapanışından 19 Ekim’deki tekrar açılışına kadar 3’te 1 oranında değer  kaybetmişti. Bunun ABD hisse senedi hacmindeki karşılığı 1 Trilyon dolara yakındı. O tarihe kadar ABD Hisse senedi piyasalarında olumlu bir hava vardı, spekülatif hareketlerle endeks aşırı değer kazanmıştı ve piyasalarda bu balonun sürdürülemeyeceği anlaşılınca da satış baskısı geldi. ABD Çin hattında tansiyonun bir türlü düşmemesi, iki tarafın yararına bir şekilde çözülememesi S&P500 endeksindeki yukarı yönlü seyri tersine çevirme ihtimali bulunuyor.

Trump’ın Çin ile ticaret anlaşmasında acele etmeye gerek olmadığını ifade etmesi ve görüşmelerden somut bir sonuç elde edilememesi endeks üzerinde aşağı yönlü bir baskı yarattı. Geçtiğimiz hafta %2’ye yakın değer kaybeden endeks, bu satırların yazıldığı dakikalarda da hareketli ortalamanın altındaki seyrini sürdürmeye devam ediyor.

Avrupa ve Çin’den gelen negatif ekonomik veriler, küresel ticaret hacminin küçüleceği yönündeki senaryoların gerçekleşme ihtimalini güçlendiriyor. Yükselen politik riskler riskli varlıkların üzerinde baskı oluşturuyor. Böyle bir konjonktürde ABD-Çin hattındaki ticaret savaşının şiddetinin artması, hisse senedi piyasalarının ‘’benchmarkı’’ S&P500 endeksindeki kazançların da silinmesine neden olacaktır. Daha da kötüsü, piyasa analistlerinin hazırladığı raporlarda endeksteki %10’luk bir kaybın resesyon korkusunu tetikleyebileceği bununla beraber sert bir satış dalgasına da yol açabileceğinden bahsediliyor. Geçtiğimiz pazartesinden bu yana endeksteki düşüş eğillimi devam ediyor.

Global gelişmelere büyük pencereden bakıldığında ABD ekonomisine dair verilerdeki güçlü seyrin, tersine dönme ihtimali bulunuyor. Piyasalardaki bu tedirgin hava 2008 krizi sırasında Wall Street’te yaşananları ifade etmek için kullanılan ‘’biri omuzuna dokunsa, hemen satmaya başlıyorlar’’ deyimini akıllara getiriyor.

Şirketler, endeksteki yükseliş devam ederken kendi hisselerini piyasadan topladıkları geri alım operasyonları gerçekleştirdiler. Piyasada oluşabilecek bir likidite sıkışıklığı durumunda bu geri alım operasyonları riske girebilir. Bu durum da şirketlerin finansallarında ağır hasara yol açabilir. S&P 500 şirketlerinin dördüncü çeyrekteki geri alımları 223 milyar dolar ile rekor seviyede bulunuyor. Şirketlerin geri alım operasyonlarını ayrı bir risk olgusu olarak değerlendirmek gerekiyor.

S&P 500 Endeksi Küresel Ekonomik Gelişmelere Nasıl Bir Reaksiyon Gösterecek? Analizin tamamı ve S&P 500 endeksi ile ilgili öngörü ve beklentilerimiz için tıklayınız…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)