E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSoylu: Ağır hasarlı binalara girmek yasak, devlet eşya yardımı yapacak---

Soylu: Ağır hasarlı binalara girmek yasak, devlet eşya yardımı yapacak

Soylu: Ağır hasarlı binalara girmek yasak, devlet eşya yardımı yapacak
21 Şubat 2023 - 23:51 borsagundem.com

İçişleri Bakanı Soylu, Hatay merkezli depremde 6 kişinin yaşamını yitirdiğini, 18'i ağır, 562 kişinin yaralandığını açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Binalardaki hasar tespit çalışmalarındaki sonuçlar nihai sonuçlar değildir, itiraza açıktır. Acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalara girmek kesinlikle yasaktır. Eşya almak için kısa süreli olsa bile girişler tamamen yasaklandı" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay AFAD İl Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Hatay merkezli depremde 6 kişi yaşamını yitirdi, 18'i ağır, 562 kişi yaralandı.

Depremin meydana getirdiği yıkımların ardından arama ve kurtarma çalışmaları yapıldı.

Binalardaki hasar tespit çalışmalarındaki sonuçlar nihai sonuçlar değildir, itiraza açıktır.

AFAD ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız eşya yardımı yapacak.

Ağır hasarlı binalardan eşya çıkarmanın kesinlikle yasaklandığını belirten Soylu şunları söyledi:

"Kimse bu evlere giriş yapmayacak. Buradan bir eşya taşımaya yönelik bir süreç söz konusu değil, girilemez, yasaktır. Ağır hasarlı binalarımızda geçmişten gelen bir prosedür var. Ağır hasarlı binalara girmek de yasaktır. Bir binaya girilip girilmeyeceğine hocalarımız karar verir. Art arda gelen depremlerin ardından buraya kısa süreli binaya girilmesi de yasaktır. Ağır hasarlı binalara girmek de artık yasaktır. Peki ne yapılacaktır? Daha önceki uygulamalarımızda olduğu gibi hem AFAD hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız eşya yardımını yapacaktır. Bir çalışma yapılıyor. Biz her yılbaşında bu miktarları belirleriz ama burada farklı bir durum söz konusu. 'Bu şehirleri nereye kuracaksınız?' diye bir soru söz konusu. Çevre ve Şehircilik Bakanımız tüm illerimizi dolaşıyor. Dün Gaziantep'te 6 saatlik, hocalarla her il teke tek değerlendirilerek, ortaya bir çalışma ortaya koydular."mızda olduğu gibi 

"TAŞIMACILIKTA FAHİŞ FİYATLAR KONUSUNDA STK'LARDAN ÇAĞRI BEKLİYORUZ"

Taşımacılıkta fahiş fiyatlar gördük. Bir kere bunun hesabını devlet sorar da Allah da sorar. Bu sıkıntının üzerinden bir istismar yapmaya çalışmak bir kötülüktür. Bu konuda bütün Valilerimizin OHAL'in ortaya koyduğu çerçeve içerisinde gereği yerine getirilecektir. İlgili STK'ların, esnaf odalarının, meslek odalarının bu çağrıyı yapmalarını istiyoruz. Bu ahlaki bir mesele, işini iyi yapanlara da bir haksızlıktır.

"BU PARANIN HAYRINI GÖREMEZSİNİZ"

Bir başka konu da kira meselesidir. Birden kiraların ciddi şekilde yükseliyor olması ayrı bir istismar meselesidir. Özellikle kira fiyatı artırmak konumunda olanlara bunu hatırlatıyoruz. Ayıptır, günahtır, bu paranın hayrını görmezsiniz.

'EVİM YUVAN OLSUN' KAMPANYASI

Dördüncüsü konteyner kentlerle ilgili şartlardır. Konteyner şehirlerde kimler kalır ve nasıl olur?

Evleri yıkılanlar, ağır hasarlı ev sahipleri ve oturabileceği başka bir evi olmayanlar konteyner kentte hak sahibidirler. Bunların yanı sıra "Evim yuvan olsun" kampanyası var.

Buradan taşınma parası alınır ancak kira desteği alınamazdı. Ancak ilk kez kiracılara kira desteği veriyoruz.

Bu şehirlerde yaşayan insanlar, bu şehirlerde yaşamaya devam edecektir.

"100 BİN KONTEYNERDE YAŞAM BAŞLAYACAK"

15 gündür yaşadıklarımız alelade bir deprem süreci değil. Buradan siyaset çıkarmaya çalışanlar olacak. Yalanları, iftiraları, acaba buradan siyasi çıkar elde edebilir miyiz diyenler olacaktır. Eksiklik bulmaya çalışanlar olacaktır. Onların belediyeleri de AFAD'ın koordinasyonu altındadır afet zamanında.

Milyonlarca öğün yemek verilmektedir, çadır kentler kurulmuş, en ücra noktalara kadar çadırlar ulaştırılmıştır. İki ayın sonunda 100 bin konteynerde yaşam başlayacaktır.

Bazı muhalif gazetelerde köşe yazarı, deprem sabahıyla ilgili birtakım şeyi ortaya koymaktadırlar. Bunların hepsinin yalan olduğunu söylemek istiyorum. Lütfen bizim ve çalışanların zamanını almayın. İşte deprem sabahı Milli Savunma Bakanı böyle yaptı, İçişlerin Bakanı böyle yaptı diyen şeyler. İlk televizyona çıktığımızda 4. seviye uluslararası afet çağrısı yaptık.

Hırsızlık istismarlarının yüzde 99'dan fazlasının sahte çıktığı bir dönem yaşadık.

Hatay'da 5 enkaz kaldı, 5 enkazda bitince enkaz kaldırma ve cenazelere ulaşma çalışmaları sonlanacaktır.

3 müteahhit daha tutuklandı

 

Kılıçdaroğlu: Yabancıya konut satışını 5 yıllığına yasaklayacağız

 

Erdoğan: 1797 konutun inşa süreci yarın başlıyor

 

Hatay'da 4.2 büyüklüğünde deprem

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.