E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSosyopolitik riskler gündemi meşgul edebilir---

Sosyopolitik riskler gündemi meşgul edebilir

Sosyopolitik riskler gündemi meşgul edebilir
28 Kasım 2022 - 09:34 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor


Şükran Günü nedeniyle yarım gün gerçekleşen işlemlerde dolar endeksi bir miktar artarken hazine getirileri de bu yükselişe ortak oldu.

ABD endekslerinde yönsüz karma bir seyir söz konusuydu. Dow Jones pozitif ayrışırken S&P500 ve Nasdaq endeksleri eksilerde yer aldı. ABD vadelilerde satıcılı seyri an itibariyle takip ediyoruz.

Avrupa endeksleri sınırlı olarak işlem gördü. Gündemde ise İngiltere’de yaşanan eylemler olurken bu eylemlerde özellikle perakendecilik sektör hisseleri değer kaybetti.

Cuma günkü işlemlerini negatif kapatan Asya endeksleri Çin’deki kapanmaların yaratmış olduğu sosyopolitik risk nedeniyle satıcılı işlem görüyor.

BİST100 endeksinde haftanın genelinde volatil işlemleri takip ettik. Hektaş ve Sasa hisselerindeki düşüşler endeksten 33 puan silinmesine yol açarken Şişe Cam, Türk Hava Yolları ve Aselsan tarafına gelen alımlar satışları absorbe etti. Dolar bazlı grafiklere baktğımızda 261$ seviyesinden fiyatlanmaktayız. Endekste, 260$ seviyesi korunduğu sürece 270$ direnci hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 255$ ve 250$ desteklerini takip edeceğiz.

Bu hafta yurt dışı piyasalar açısından en önemli veri tarım dışı istihdam olacak. Önceki ay 261 bin kişilik artış gösteren ABD tarım dışı istihdamının Ekim’de 200 bin kişilik artış göstermesi bekleniyor. Verinin beklentiye paralel ya da daha düşük gelmesi Fed’in 75 baz puandan 50 baz puanlık artışlara geçmesi beklentilerini destekleyecektir. Öte yandan ücret enflasyonunun önemli göstergelerinden ortalama saatlik ücretlerde yıllık artışın %4.7’den %4.6’ya gerilemesi, işsizlik oranının ise %3.7’de sabit kalması bekleniyor. Teknoloji şirketlerinde yoğunda işten çıkarmaların yaşandığı Kasım ayında verinin beklentilerin altında kalması ihtimali yüksek. Böyle bir durumda resesyondan ziyade Fed odaklı olarak piyasaların olumlu reaksiyon gösterdiğini ve DXY ile 10 yıllık faizlerin aşağı hareket ettiğini görebiliriz. Haftanın diğer önemli verileri ise Perşembe açıklanacak çekirdek PCE olacak. Çekirdek PCE’ye göre enflasyonun %5.1’den %5.0’e gerilemesi bekleniyor. Beklenenin üzerinde bir düşüş piyasada olumlu karşılanacaktır. İçeride ise Çarşamba 10:00’da açıklanacak GSYH büyümesi olacak. Piyasa medyan beklentisinin %4.0 civarında olduğu veri için beklentimiz %4.2 seviyesinde. Büyümeye hem iç talebin hem dış talebin önemli katkısının olmasını ancak yatırımlar hız keserken tüketimin yine en yüksek katkıyı sağlamasını bekliyoruz. Diğer önemli bir veri ise Salı 10:00’da açıklanacak dış ticaret dengesi olacak. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan öncü göstergelere göre Ekim’de dış ticaret dengesinin 8.0 milyar dolar açık vermesi bekleniyor. Önceki senenin aynı ayında dış ticaret açığı 1.5 milyar dolar olmuştu. Öncü verilere göre Ekim’de ihracat geçen senenin aynı ayına göre %2.8 artışla 21.3 milyar Dolar olurken ithalat %29.3 artışla 29.3 milyar dolar oldu.

Gün özelinde ise merkez bankası yetkililerinin konuşmaları takip ediliyor olacak.

BİST100 endeksinde sınırlı bir açılış bekliyoruz.

O sektör borsada öne çıktı

 

Hacmin yüzde 22'si beş hissede

 

Piyasalarda 'Çin' etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)