E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiSosyal medyaya reklam yasağı geliyor---

Sosyal medyaya reklam yasağı geliyor

Sosyal medyaya reklam yasağı geliyor
22 Temmuz 2020 - 13:17 borsagundem.com

Sosyal medya devleri Türkiye'ye temsilci atamamaları durumunda önce para cezası kesilecek. Para cezalarının ardından şirketlere sosyal medyaya reklam verme cezası kesilecek.

Hükümetin hazırladığı sosyal medya düzenlemesinin detayları dün belli oldu. Düzenlemeye göre şirketlerin Türkiye'de tüzel olarak veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir temsilci belirlemeleri isteniyor. Eğer şirketler Türkiye'de temsilcilik açmaz veya Türkiye'ye bir temsilci atamazlarsa ilk etapta 10 milyon TL, daha sonra 30 milyon TL para cezası ödeyecekler. Aslında şirketlerin ödeyeceği 40 milyon TL (5,8 milyon dolar) ciroları düşünüldüğünde oldukça küçük bir para fakat firmalara asıl ekonomik zararın reklam üzerinden verilmesi planlanıyor.

ERİŞİMİ DARALTILACAK
Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde ise BTK, sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğini önce yüzde 50, 30 gün içinde bunu da yerine getirmemesi halinde yüzde 90 oranında daraltılması talebiyle sulh ceza hakimliğine başvuruda bulunabilecek.

Hakim ikinci başvuru üzerine yüzde 50’den az, yüzde 90’dan fazla olmamak koşuluyla bant daraltma kararı verebilecek. Kararın gereği, 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek.

Teklife göre şirketler Türkiye'de temsilci atamayı veya temsilcilik açmayı reddetmeleri durumunda Türkiye'de iş yapan şirketlerin sosyal medyaya reklam vermeleri yasaklanacak. İşte bu noktada şirketler ciddi anlamda ekonomik zarar görecek, aynı zamanda şirketler de Instagram, Facebook veya Twitter gibi şirketlere reklam veremeyecek ve bu platformların erişim gücünü kullanamayacak.

Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmesi halinde, verilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve hakim kararları kendiliğinden hükümsüz kalacak. İnternet trafiği bant genişliğine yapılan müdahalenin sona erdirilmesi için erişim sağlayıcılara BTK tarafından bildirimde bulunulacak.

2019’DA SOSYAL MEDYAYA 603 MİLYON TL HARCANDI
Türkiye'de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2019 Yılı Sonu Raporu'na göre; 2019 yılında dijital medya yatırımlarının yüzde 20,5'ini sosyal medya, yüzde 64,2'sini mobil platform, 70,7'sini programatik satın alma yatırımlar oluşturdu. Geçtiğimiz yıl, sosyal medyaya 603 milyon TL, mobil platformlara 1 milyar 887 milyon TL ve programatik satın almaya ise 2 milyar 79 milyon TL tutarında yatırım yapıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zerrin atay09 Ağustos 2020 08:50

    Sosyal medyada gerek facebook gerekse istgramda vergi mükellefi olmayanlar reklam vericekmi hala .(ev satımı araba satımı arazı satımı. Gibi gibi

  • Sosyal Medya Okur Yazarlığı Sertifikası Ücreti 23 Temmuz 2020 02:29

    Sosyal Medyadan para kazananlar başta ünlü Youtuber'lar olmak üzere, Sosyal Medya alanında sınavına girip hangi sertifikayı almaya hak kazandı da, sosyal medyadan lüks hayatlar  gösterebiliyorlar? Sosyal Medyada gelir elde etmek isteyenler sertifikaya ve sınava tabii tutulmalıdır !!!  Yasal düzenlemenin sosyal medya sertifikasına ve sosyal medya alanında sınav sistemine puanlamaya ihtiyacı olduğu bellidir.  ;) 

  • Sinan Bey 22 Temmuz 2020 22:28

    Türkiye'de internete hayır. Bilgi yok cahillik artmalı.

  • Ali Veli22 Temmuz 2020 15:56

    Dininiz imanınız para! Içerik falan umurunuzda değil! Taslaktan belli zaten herşey.

  • İbrahim22 Temmuz 2020 14:06

    3 ay süre verilmesi saçma olmuş

  • AHMET ÖZBİR22 Temmuz 2020 13:29

    Sosyal medya yasaklanacak Türkiye şaha kalkacak hamdolsun.

  • VATANDAŞ22 Temmuz 2020 14:33

    Sosyal medya yasaklanmayacak. Müthiş özgür ve ultra modern batı ülkelerinde olduğu gibi temsilcileri olacak, vergi verecek ve regule edilecek. Ayrıca, adamın ismi ile mesaj atmayı bırak  :)