E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSosyal medyadan "Piyasa Dolandırıcılığı"na hapis cezası geliyor---

Sosyal medyadan "Piyasa Dolandırıcılığı"na hapis cezası geliyor

Sosyal medyadan Piyasa Dolandırıcılığına hapis cezası geliyor
07 Şubat 2020 - 15:19 borsagundem.com

SPK, sosyal medya üzerinden "Piyasa Dolandırıcılığı" niteliğinde fiilleri işleyenler ve birlikte hareket edenler hakkında hukuki işlemler başlatacak.

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), sosyal medya üzerinden herhangi bir makul ekonomik ve finansal gerekçe olmaksızın tamamıyla yatırımcıların aldatılmasına ve mağdur edilmesine zemin hazırlayan fiilleri işleyenler ve bunlarla birlikte hareket edenler hakkında gerekli incelemelerin tamamlanarak, hukuki işlemlere başlanacağını bildirdi.

SPK'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Kurulumuzca yapılan gözetim ve denetim faaliyetleri neticesinde, son dönemde sosyal medya mecralarında oluşturulan üyelik bazlı gruplar üzerinden, aralarında haklarında daha önce Kurulumuz tarafından suç duyurusunda bulunulmuş kişilerin de bulunduğu, Kurulumuzca verilmiş yatırım danışmanlığı ve benzeri sermaye piyasası faaliyeti izni olmayan kişi veya kişilerce, yatırımcıların yönlendirilerek mağdur edilmeye çalışıldığı görülmektedir.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Piyasa Dolandırıcılığı” başlıklı 107’nci maddesinde işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı ve bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suçları düzenlenmiştir. Söz konusu suçları işleyen kişilerin 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır.

Herhangi bir makul ekonomik ve finansal gerekçe olmaksızın tamamıyla yatırımcılarımızın aldatılmasına ve mağdur edilmesine zemin hazırlayan söz konusu fiilleri işleyenler ve bunlarla birlikte hareket edenler hakkında gerekli incelemeler tamamlanarak, hukuki işlemlere başlanacaktır. Bu çerçevede, yatırımcılarımızın herhangi bir hak kaybına ve mağduriyete uğramamasını teminen ve söz konusu kişilerle birlikte hareket etmenin “Piyasa Dolandırıcılığı” suçu kapsamında değerlendirilebileceği göz önünde bulundurularak, bu nitelikte faaliyetlerde bulunan kişilere itibar edilmemesi önem arz etmektedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (47)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aaaaa08 Şubat 2020 21:44

    Çamaş beyaz denge tüm paramı bitirdi onlar neci acaba

  • Algoritmik Denetim 08 Şubat 2020 21:11

    Halka açık, hatta tüm şirketlere yönelik hazine bakanlı e faturayı e tahsili zorunlu hale getirip otamatik denetim kıyaslama v. Algoritmik yazılım geliştirmesi şart yoksa bu beyana usul yönetimi fosssss. Herkes biliyor duzenbazligi Örnek abi şu kadar fatura lazım yada gider yoksa veri su kadar sözünü bilir. Hazineye talep de bulunalım bu konularda arkadaşlar yatırımcılar olarak.

  • Algoritmik Denetim 08 Şubat 2020 21:50

    SPK VE HAZİNE eli hafifler uzmanlar denetçiler 1 tuşla rapor alabilir algaritmik yazılım ile yolda hammade de yurt icine ve dışına kesilen bir faturada fais fiyata v.b durmda program kendisi rapor veya uyarı verir. Devlet de zengin olur yabancılar da yurt icinde ve disarida zombi şirketler vasitasiyla dövizi transfer edemez halka açık şirketlerde bilançoları otamatik oluşur

  • Kral08 Şubat 2020 20:55

    1 Tl.lik hisseler 10.00 oluyor 3.00 Tl.likler 200.000 oluyor Twiterda Telegramda binlerce takipci ile manipilasyon yapiliyor be herkes izliyor yakinda balonlar patlamaya baslar ytd.

  • Aa08 Şubat 2020 20:16

    Yasaklanması iyi oldu gelen giden grafik atiyor

  • Aa08 Şubat 2020 20:16

    Yasaklanması iyi oldu gelen giden grafik atiyor

  • Aaa08 Şubat 2020 20:13

    Denge holding gibi firmalar neci peki

  • Murat08 Şubat 2020 18:09

    Sadece takip ediyordum. Bu açıklama öncesi bilinçsizdik tabi. Hemen takipleri her yerden bıraktım. Benim gibi çok kişinin bu duyuru olmasa bunun yasak olduğundan bile haberi yok. Tanıdığım birçok kişi hemen duyuruya uydu. Hala bilgisi olmayanlar vardır diye tahmin ediyorum kimse üzülmesin inşallah. Hepimiz çoluk çocuğumuzun rızkını yatırım yapıyoruz. Ocaklar sönmesin. Lütfen yorum yaparken bilinçsizce yapmayın. Borsaya girdiğim günü hayatımın en büyük hatası olarak kabul ediyorum. Battıkça battım. Zararımı kapatıp çıkacağım diye işlem yaptıkça daha da zarar ettim. Zararda artık dur demenin zamanı geldi ve bu duyuru buna vesile oldu belki. Teşekkür ederim spk aklımızı başımıza getirdin. Ama masum insanlar zarar görmesin. Tek dileğim.

  • Çeaş08 Şubat 2020 15:00

    Hükmet Çukurova elektrik mağdurlarını hatırla sözlerini hatırla

  • şefkat08 Şubat 2020 13:00

    bu ülkenin kerizi bitmez koyunlar twitter  fenomenine hocam diye hitap ediyor örnek mi big trader hakan mert jams af bunlar kim arkadaş hele bir tane si bankanın güvenliğinde çalışıp site kurmuş öneride bulunuyor böyle komik bir dünya olabilir mi borsada yeni yetmeler devri kapandı yazda görelim

  • Zeki yatırım 08 Şubat 2020 12:15

    Işık’lar enerji yani pislik rıza global yatırım aracılığıyla milyonları vuruyor 0.69 al 0.72 sat hergün yüzde beş kazanç sağlıyor hisseyi bilerek çıkartmıyor yazık ki çok yazık

  • Misafir 08 Şubat 2020 11:47

    Ali Gürsu çok güzel yapıyor bunu

  • kılıç08 Şubat 2020 17:17

    YAKINDA CEZASINI ÇEKER .BU SOYTARILARA DEVLET PRİM VERMEZ.

  • İbrahim şıh08 Şubat 2020 10:42

    söz konusu kişilerle birlikte hareket etmenin de cezası geldi' yani telegram ve watsup vb. Gruplarına üye olanlar bu kişilere para gönderen yatırımcılar ceza alacak. Çok güzel olmuş.

  • hesap soruldu mu?08 Şubat 2020 09:25

    önce patronlara ve onların siyasi ortaklarına ceza kessinler bence

  • Mikail08 Şubat 2020 09:08

    Adamlar twiterde organize olmușlar . Takipciside çoksa hisseyi yazıyor milletide gazlıyo hisse 2 tlden 40 tl oluyo 3 5 günde. Bu manipülasyon ve vurgun değilmi șimdi :)

  • Özlem ünye08 Şubat 2020 08:19

    Kendim asil bir ailenin çocuğuyum. Biz hiç kimseyi dolandırmadık...? Ne yaptıysa cenk yaptı ? Esemspor, tekrar borsaya dönmelidir. Borsa İstanbul yönetim kurulu ve SPK göreve...

  • Yatırımcı 07 Şubat 2020 22:42

    Arkadaşlar herkes talep etsin Halka açık şirketlere e fatura e tahsil olarak her faaliyet günlük girilmesi için talep edelim Karlar bir şekilde eritiliyor. Hissedarlara kar payı dağıtmamak için Borçlanmalar ve tahvil ihraclarida gerekli mi düzenli nitelik li yatırımcıya şirketin karları veriliyor finans gideri kaleminden. Kasada para var şirket tahvil ihraç ediyor.

  • Denetim08 Şubat 2020 21:06

    Muhtemelen aalanların isimleri gizli nitelikli yatırımcı olarak açıklanıyor sadece spk da onay veriyor işte...

  • Volkan08 Şubat 2020 00:53

    O tahvilleri yine sahipleri alıyordur, şirketten kar payı alıp paylaşmak yerine diğer hissedarın cebine el atmış oluyor.

  • Yatırımcı 07 Şubat 2020 22:36

    Spk asıl halka açılamaya onay verdiği ve bizden topladıkları emeklerimizi için şirketlerin beyana göre bilançolarına son verip online gelir gider zorunluluğu getirsin Karlarını eriten şaibeli zarar ettirilen şirketlerin her faturasını her hesap hareketleride açıkolsun

  • Esem Vurgunu!!!07 Şubat 2020 22:28

    Esem Vurgunu!!! Esemspor'un patronu içi boş Elektropak'ı 40 milyonluk borcuna sayıp Esem'e iteledi. Bir kaç ay sonra da kapısına kilit vurdu. Bütün bu vurgun SPK'nın gözü önünde oldu. Sonra Esem'i kottan atan SPK, dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulundu. 2 yıl oldu, daha dava bile açılmamış. Şimdi esas dolandırıcı sosyal medya kullanıcıları mı? Esas dolandırıcı Cenk Cankurtaran gibi patronlar ile SPK'nın kendisidir.

  • Cenk cankurtaran07 Şubat 2020 22:22

    Cenk cankurtaran,sayenizde ocağımuza incir ağacı dikti,spk.Biraz gururunuz varsa,bu durumu düzeltin.

  • SsS07 Şubat 2020 21:06

    Zamanında bakan Canikli vey ,asyab yi araplara satacağız dedi ,inandık aldık.Sonra da şutladınız.Canikli bizi kandırdı.

  • borsa ve dünya07 Şubat 2020 19:34

    spk önce şirket patronlarına cezayı kessin. sosyal medya ile uğraşmasın. sosyal medya olmazsa insanların borsadan haberi olmaz. suç işleyenlere tabiki cezayı kessin ama en büyük hırsız patronlar. 

  • stop07 Şubat 2020 19:29

    borsa tam twitter borsası oldu,herkes takipçi sayısını artırıp cebini doldurma peşine düştü spk bundan sonra umarım gerekeni yapar

  • ulvi07 Şubat 2020 19:23

    Borsada küçük hisselerde aşırı balon oluşmasında bu üstat bozuntularının payı büyük:alıyo gazlıyor,alıyo gazlıyo grafikle, takipçisi çoksa devre bile kestiriyor,kağıt 1 den 5 gelmiş 10 tl hedef veriyor fincan kulp yapmışmış!bu işin sonu çok kötü, bu balon en sonunda patlayacak!!bu tebliğ ile sığ tahtalardaki grafik gazlaması son bulmalı

  • Sss07 Şubat 2020 19:09

    Soyguncu firmalara ne denmeleli denge 1 yıldır çağrı fiyatını yerine getirmiyor herkesi mağdur etti gözaltı hisseleri bile 5 kat gitti 1 yıldır hisse düşüyor yıprattı bizi spk yetkilileri bu adamıda takip ediyor mu borsa bazı hisseleri yatırımdan çıkmış tefeci olmuş çamaş öyle beyaz öyle vb

  • kılıç07 Şubat 2020 18:53

     HER SİTEDE BİR VİRÜS GİBİ TÜREMİŞ LANETLER VAR YATIRIMCIYA ZARAR VERDİGİNDE ACABA KARŞILAYACAKMI MALESEF BU VİRÜS SÜRÜSÜNE BİR ZAHMET DUR DENMELİ.

  • Volkan07 Şubat 2020 18:37

    Hisse fiyatları sosyal medyada belirleniyorsa durum kötü, Sosyal medyayı engellemek zor, onun yerine borsada fiyatlar nasıl gerçekçi oluşturulabilir onun araştırılması lazım.

  • kaan07 Şubat 2020 18:21

    sosyal medyada,  kişi , 2 gün önce hisseyi kendi alıyor, sonra takipçilerine grafik ile eğme bükme süsleme ve gazlama ile sunuyor, takipçi sayısı çoksa, kazanç da çok oluyor kimin için tavsiye eden için tabiii ki. takipçiler hisse allayıp pullayan  kişinin talimatına  göre hisseleri alınca ,hisse bir anda gün de %2.5 yapıyor ,o an esas ilk alıcı satıyor.  kazanç sağlıyor. sonrada ben demedin mi bak yükseldi. yeni alanlara da geçmiş olsun

  • Aladagli 07 Şubat 2020 18:03

    Işsiz güçsüz herkes grup kurup portföy önerisi yapiyo keşke spk bu dediklerini yapsa

  • Bkz hasan mese07 Şubat 2020 17:54

    Bkz hasan mese

  • ky07 Şubat 2020 17:53

    inşallah ilk önce bu dokta patronlarına tahta yapıcısına ve iş birlikçilerine tutuklama kararı çıkar 

  • konya zede07 Şubat 2020 17:52

    konya hissesine bak

  • Esemzede07 Şubat 2020 17:42

    Ey spk.Küç0k yatırımcıyı koruyacağım diyerek esems şirketini kot dışı bıraktın. 2 yıl oldu.Patron tek bir açıklama bile yapmadı. Dönmedik,memnunmusun?Sen madem bu kadar ky dostu idin.Cenk cankurtaran şirketin içini boşaltırken,elektropakı bize 40 milyon TL ye satıp,sonra da 6 ay geçmeden kapısına kilit vurulmasını izlerken neredeydin. Hakkımız haram zıkkım olsun

  • Yorum07 Şubat 2020 17:38

    An itibariyle metronun satış kademelerinde bir bak istersen kademelerde15 milyon satış bekleyen hisse var şirket hisselerinin %5 ne denk geliyor bu hisseler kimin Bi araştırın spk

  • Yorum07 Şubat 2020 17:15

    Spk sosyal medyayı denetliyecekmiş şirket patronlarını denetlemeye ne dersin gel şöyle bişey yapalım son 20 yılda kendi şirketinin hisselerini kendisi ve sahip odugu diger şirketler aracılığıyla toplayan ve bu hisseleri tepeden satıp kar eden şirket sahiplerini araştıralım ne dersin şirket patronlarına ve iştiraklerinden satış yasagı getirmek kimin görevi spk nın degil mi spk sermaye piyasalarını düzenleme ve denetleme kurumu boş beleş kurum ky cı sosyal medyada bir araya toplanıp ortak hareket etmesi şirket patronlarını kızdırmış anlaşılan eskisi gibi ky cıyı yolamıyorlar

  • Yorum07 Şubat 2020 17:07

    Sosyal medyada mış sen önce şirket içinde şirket sahiplerine bir bak ondan sonra sosyal medyaya bakarsın

  • fenasi k e r i m07 Şubat 2020 17:00

    manipilasyon yapan patronlara kim ceza vercek. . . .

  • ee07 Şubat 2020 16:39

    Ama bazı devlet büyükleri de meydanlarda iş bankası devlete geçecek diyip spekülasyon konuşuyordu. tv de.. sosyal medya paylaşımları hatta mitinglerde.. spk buna neden ceza kesmiyor ?

  • veya07 Şubat 2020 17:45

    bazı pek güzide gazetelerde çoooook rahatça Halkbank al, pegasus sat tadında resmen yorum yazanlar? 

  • GSRAY'zede07 Şubat 2020 16:28

    Patron ve Kulüp başkanlarının yaptıklarına ne geliyo?

  • tokatçılar07 Şubat 2020 16:01

    goldaş, mango memsa ostim hatek metro gibi  tokatçılara ceza gelecek mi ?

  • at hırsızları07 Şubat 2020 15:45

    at hırsızı borsa manuplatörlerine de geliyor mu bu ceza. 

  • Ekonomist 07 Şubat 2020 15:37

    Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) halka açık şirketler özellikle sürekli karlarını bir şekilde belli kalemlerle sıfırlayan ve kar payı dağıtmayan için Faaliyetlerini Faturaları Tahsillerini ilgili bakanlığa bağlı E Beyanname olarak günlük girilme ve internet sayfalarının yatırımcı bölümlerinde de yayımlanma şartı getirirse iyi olur. Buralardaki şüpheler de şaibelerin öne geçilmiş olur.

  • tv07 Şubat 2020 15:35

    temenli ederdimki spk borsada şirketlerini attırtan şirket sahipleri içinde bunları istese