E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSoros: Çin'in geleceği ekonomiye yön çizecek---

Soros: Çin'in geleceği ekonomiye yön çizecek

Soros: Çin'in geleceği ekonomiye yön çizecek
02 Ocak 2014 - 08:05 borsagundem.com

Hegde fonu milyarderi Soros, Çin'in geleceğinin, küresel ekonomi için temel belirsizlik kaynağı olduğunu savundu

Economia dergisine yazan efsane hedge fonu yatırımcısı George Soros, Çin'in hızlı ekonomik büyümeyi korumak ile artan borç yükü arasındaki dengeyi nasıl kuracağının, bugün küresel ekonominin kilit sorunu olduğunu söyleyerek, "Bugünün dünyasındaki temel belirsizlik, Çin'in gelecekteki gidişatı" dedi.

Çin'in hızlı büyümesine neden olan büyüme modelinin tükendiğini ileri süren Soros, bu modelin, ihracat ve yatırım büyümesi sağlamak için hanehalkını finansal anlamda bastırdığını belirtti.

Soros, "Bu da tüketicilerin GSYH'nin yalnızca yüzde 35'ini oluşturduğu anlamına geliyor. Zoraki tasarruflar artık mevcut büyüme modelini finanse etmeye yeterli değil ve bu, farklı şekillerde borç finansmanı kullanımının katlanarak artmasına neden oldu" değerlendirmesinde bulunarak, Çin'in borç birikimini, biraz ABD'nin 2008-2009 finansal krizinden önceki hâline benzetti.

Yine de ABD'nin kriz öncesi durumu ile Çin'in bugünkü hâli arasında ciddi farklılıkların olduğunun da altını çizen Soros, "ABD'de finansal piyasalar, siyaset üzerinde baskın bir eğilime sahipken, Çin'de devlet bankalara ve ekonominin büyük kısmına sahip ve Komünist Parti devlete ait tüm kurumları kontrol ediyor" dedi.

Çinli liderleri ekonomik büyümeye öncelik verme konusunda haklı bulan Soros, yapısal reformların, mali kemer sıkmayla birleştiğinde, ekonomileri deflasyonist paniğe neden olduğunu ancak Çin'in bu politikalarının büyümeyle birlikte borçları da tırmandırdığının altını çizerek, "Bu birkaç yıldan fazla sürdürülemez" dedi.

Soros, Çin'in bu ikileme nasıl yaklaşacağının, dünya için büyük önem taşıdığını söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)