E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSon söz yatırımcının!---

Son söz yatırımcının!

Son söz yatırımcının!
03 Ekim 2013 - 11:27 borsagundem.com

Sektöre bomba gibi düşen Foreks yazı dizisine yatırımcı yorumları ne? İşte o tepkiler…

MURAT DEMİRBAĞ- BORSAGUNDEM.COM
Öyle bir yazı dizisi oldu ki, gündem yarattık, taşları yerinden oynattık… Her bölümde, Türk yatırımcısının yeni yeni tanımaya başladığı, iddialara göre her 100 kişiden 89’unun zarar ettiği Foreks’teki açıkları, yanlışları, hataları, beklentileri, olması gerekenleri kamuoyuna taşıdık, konunun aktörlerine hatırlattık. Kimlerin, ne amaçla işlem yaptığını, risklerin neler olduğunu, kurumların yapısını, yatırımcının kazanç oranlarını, Kapalıçarşı dramlarını yazdık. SPK’nın büyük Foreks hazırlığının ipuçlarını sıraladık.  Sermaye piyasasının önemli isimlerine mikrofonu uzattık. Ve finale geldik. Bugünü dertli, tepkili okurlara, yatırımcılara ayırdık… Sözü onlara bıraktık…
İŞTE O TEPKİLER  
“Kaldıraçlı işlemler önceden pozisyon alıp kulak üstüne yatmakla olmaz. Örneğin Bernanke 18 Eylül akşamı açıklama yaparken, “Tahvil azaltımı iptal” dedi. Hemen altına market fiyatından angaje olup, tavana vurduğunda yeşil çubuk çıkacaksın. Ya da Obama’nın petrol görüşmesi görüşme öncesi, petrole satış girip görüşme başladığında pozisyonu kapayacaksın, yoksa ‘gelecek hafta piyasa şöyle olur’ şeklinde kestirmelerle hareket eden yatırımcı bir sıçrar, iki sıçrar, üçüncü de en basitinden margin call yiyip pozisyonu otomatik zararda kapanır... Kısacası bu işe girenlerin işi kendilerinin anlık takip etmesi gerekir. Buradaki en kötü husus şu, Türkiye’nin zaman dilimi; çünkü FX ve CFD piyasalarını önemli surette etkileyen neredeyse tüm anlık gelişmeler. ABD ya da Japonya veya Çin mesai saatlerine göre ya sabah erken ya da akşam geç saatlerde şekilleniyor... Hayat ritmimizi buna göre ayarlamamız ise çok zor…”
*
“Foreks’te havuz sistemi ve yatırımcıya karşı oynama sadece yerli kurumlarda değil, tüm kurumlarda var. Havuzda belirli bir meblağa biriktiği zaman süpürme işlemi yapılır, sizin stoplooslarınız bile süpürülür. Bir bilgisayar sistemi ile kurum her zaman karlı çıkar. Haaa olur da siz devamlı sistemi yenmeyi başarırsanız, NY’tan telefon gelir, varsa iyi bir ingilizceniz işler ayna. O nedenle tam bir keriz kumarıdır. “Ben teknik analiz biliyorum” falan diye kimse kendini kandırmasın. Bilgisayara sizin bildiğiniz klasik teknik analizi yenecek programda yüklüdür, stoploosunuzun yutulacağı noktada yüklüdür. Bu nedenle burdan para kazanamazsınız. İlla döviz işlemi yapacaksanız spottan alın. Şikayet etmekle ağlanmakla bu işler düzelmez, iyisi mi uzak durun…”
*
“Disiplin ve işlem stratejisinin şart olduğu dalgalı ve kaldıraçlı bir piyasadan bahsediyorsunuz. Dikkatli tüketilmediği sürece hasar vermesi doğal. Bilinmeden yapılan her türlü yatırım kumardır, ya batarsınız ya çıkarsınız. Dünyada yıllardır kullanılan bir sistem ama bizim sorunumuz okuryazarlık, özellikle finansal okuryazarlık…”
*
“İşlemler aracı kurumun havuzundan yapılıyor, emirleri sistemden gerçekleştirmiyorlar. Büyük tehlike yaklaşıyor!!!”
*
“Son derece doğru… Bana hesap açtırana kadar her gün aradılar, hesap açtıktan sonra küçük bir eğitim verdiler, uyduruk raporlarla hep zarar etmeme neden oldular. Ana paramın %30’u gitti…”
*
“Bir seneden fazladır bir sistemdeyim. 10.000 USD ile başladım. Ana paramı geri aldım, hatta kara geçtim. Ayda ortalama %5-10 arası kazandım hep. Allah razı olsun. Doğru kişiyle çalışırsanız para kazanırsınız…”
*
“Beni de bir aracı kurum aradı, “Bilgi vereceğiz” diye ancak ben bu piyasanın güvenilir olmadığını düşündüğüm için reddettim. Güzel bir nokta yakalamışsınız. Karşı oyuncu elbette neden olmasın sonuçta ortada bir şirket yok, para oynuyor, alıyor satıyor.. BİST 100’de de risk var ama en azından bir şirket var; üretim yapıyor, temettü veriyor. Foreks’te böyle birşey yok, adamı çarparlar…”
*
“Aracı kurum müşterinin emrini uluslararası piyasaya niye iletmiyor? Çünkü istatistik var, bu piyasada müşterilerin %75-90 arası zararda. Her yerde böyle! Kasanın kazanması bankooo…”
*
“Türkiye'de dolandırıcı kurumlar yüzünden kumar oyununa döndü” iddiasıyla yasaklanmasını isteyenlere sorarım, madem kumar, neden dünyanın en büyük ve en likit piyasası? Kurum emri piyasaya iletmeyecek, SPK bunu denetlemeyecek, sen altılı ganyan oynar gibi pozisyon açacaksın, ondan sonra “Foreks kumar, kapattırın” diyeceksin, yok ya! Kaç kişi soruyor kuruma işlemleri nasıl yaptırdıklarını? Kaç kişi sözleşmeyi detaylı okuyor? Kaç kişi piyasayı öğrenmek için önce demoda, gerçek hesap gibi işlem yapıp strateji belirliyor? Kaç kişi 1000 dolara her gün 300-500 dolar kazandırma hırsında değil? (ki o parayı baba oğluna vermez) Kaçınız farkında 20 gün açık olan piyasada her gün 20 dolar bile kazansa ayda %40 kazanacağının ve bunun başka hiçbir yatırım aracında pek mümkün olmadığının? Sen at yarışı oynar gibi anlamadığın, etmediğin paritelerde pozisyon açarsan, aynı anda 5-10 pozisyonu 3-5 farklı paritede açarsan, bunları piyasaları takip etmeden, anlamadan, hatta ekranını bile takip etmeden yaparsan, take profit ve stop lossları koymaz üstüne birde kısa sürede ‘para kazandım’ diye havalanıp kendini piyasa duayeni zannedersen, şikayet edip mızmızlanmayacaksın arkadaş! Herkes her işi yapacak diye kural mı var?!?! Adam borsada mambo cambo hisselerde yamyam gibi işlem kovalayıp batırdığını aynı mantıkla gelip Foreks’ten çıkartacağını zannediyor. Öpülünce de yok Foreks kumar, yok Foreks yasaklansın… Senin kafan basmadı diye ben niye mağdur oluyorum arkadaş. Yapmayıver Foreks, yapma hisseydi, vobuydu. Git kendi işin neyse onu yap ya… Altın döviz işiyle uğraşanlar bile kaybediyorsa kimse kazanamazmışmış. Ons, FED QE’yi kesecek diye düşerken, “Darphane’de grev var, altın o yüzden düşüyor” diye yorumlayan kuyumcu dövizci mi kazanacak?
*
“Ben de girdim bu işe, önce 200 TL ile deneyiyim dedim. En yüksek 235 TL gördüm bakiyemde, sonra yavaş yavaş vermeye başladım. Her oyunu 10 dolarla yaptım. Siz düşünün artık kaç kere işlem yaptığımı, 3 kaybedip bir alıyordum. Yanlış bir tuşta geri alamıyor ve iptal edemiyoruz emri ayrıca 100 dolar kazanırsam, 160 kaybedersem, 100 dolarımı alıyor. Aradım kurumu, pazarlık ettim. “Size en iyi brokerı veririm” dedi. Ben biraz atıp, “30, 40 milyarla gireceğim, önce kazanayım” demiştim aslında, amacım yatırdığım parayı alıp kaçmaktı. Kurum bana bonus verdi, sırf işleme devam edeyim diye 150 dolar verdi,  “300 daha yatırırsan broker bağlarım, ben broker’lada görüştüm sizin hakkınızda falan” dedi, yani aslında parası olmayan müşteri en kotu broker’e parası olan en iyisine layık görülüyordu. Ben de adamı şu gün bu gün yatıracağım diye atlattım.  Bu süre zarfında kalan parayla bir şeyler yapmaya çalıştım. Artık içerideki para batsın da bende kurtulayım moduyla bir kerede bütün parayı giriyordum, hepsini de kaybettim…”
*
“Karşı pozisyon almayan kurum da var. Bence karşı pozisyon almak bütün finans etiklerine aykırı. Tabi ki yatırımcı bu piyasayı çok iyi bilmeli ve çok disiplinli olmalı, o ayrı. Yoksa bilmeden %100 çarparlar...”
*
“Bu kadar dalgalı bir ortamda 100 kaldıraç açarsan, açtığın yerden cereyan yapar mecbur... FED bir karar alır, ardından oy hakkı olan olmayan herhangi bir FED başkanı işkembeden konuşur, marjını yersin, müşteriye pozisyon alan kurumlar spreadi düşük tuttuğu için karlıyım sanırsın, sabah bir kalkarsın marjını yemişsin mecburrrr...”
BİTTİ
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet atlı27 Haziran 2014 07:54

    foreks kumardır ve yasaklanmalıdır nokta.

  • erhan03 Ekim 2013 21:49

    benim cumle kapak olmus :)))

  • yalovali03 Ekim 2013 11:59

    bu arkadasin yazdiklarina bayildim..."""" “Türkiye'de dolandırıcı kurumlar yüzünden kumar oyununa döndü” iddiasıyla yasaklanmasını isteyenlere sorarım, madem kumar, neden dünyanın en büyük ve en likit piyasası? Kurum emri piyasaya iletmeyecek, SPK bunu denetlemeyecek, sen altılı ganyan oynar gibi pozisyon açacaksın, ondan sonra “Foreks kumar, kapattırın” diyeceksin, yok ya! Kaç kişi soruyor kuruma işlemleri nasıl yaptırdıklarını? Kaç kişi sözleşmeyi detaylı okuyor? Kaç kişi piyasayı öğrenmek için önce demoda, gerçek hesap gibi işlem yapıp strateji belirliyor? Kaç kişi 1000 dolara her gün 300-500 dolar kazandırma hırsında değil? (ki o parayı baba oğluna vermez) Kaçınız farkında 20 gün açık olan piyasada her gün 20 dolar bile kazansa ayda %40 kazanacağının ve bunun başka hiçbir yatırım aracında pek mümkün olmadığının? Sen at yarışı oynar gibi anlamadığın, etmediğin paritelerde pozisyon açarsan, aynı anda 5-10 pozisyonu 3-5 farklı paritede açarsan, bunları piyasaları takip etmeden, anlamadan, hatta ekranını bile takip etmeden yaparsan, take profit ve stop lossları koymaz üstüne birde kısa sürede ‘para kazandım’ diye havalanıp kendini piyasa duayeni zannedersen, şikayet edip mızmızlanmayacaksın arkadaş! Herkes her işi yapacak diye kural mı var?!?! Adam borsada mambo cambo hisselerde yamyam gibi işlem kovalayıp batırdığını aynı mantıkla gelip Foreks’ten çıkartacağını zannediyor. Öpülünce de yok Foreks kumar, yok Foreks yasaklansın… Senin kafan basmadı diye ben niye mağdur oluyorum arkadaş. Yapmayıver Foreks, yapma hisseydi, vobuydu. Git kendi işin neyse onu yap ya… Altın döviz işiyle uğraşanlar bile kaybediyorsa kimse kazanamazmışmış. Ons, FED QE’yi kesecek diye düşerken, “Darphane’de grev var, altın o yüzden düşüyor” diye yorumlayan kuyumcu dövizci mi kazanacak?...."