E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiSon beş yılda kaybettirmeyen 11 borsa şirketi---

Son beş yılda kaybettirmeyen 11 borsa şirketi

Son beş yılda kaybettirmeyen 11 borsa şirketi
01 Ağustos 2019 - 12:00 borsagundem.com

Son beş yılda hiç kaybettirmeyen hisse senetleri incelendiğinde listede 11 şirketin yer aldığı görüldü. Bu şirketlerin altı tanesi sanayi sektöründe yer alırken, bir tanesi teknoloji, dördü de mali sektörde yer alıyor

Son beş senede yıllık bazda 11 borsa şirketi yatırımcısına hiç kaybettirmedi. Ağırlıklı olarak sanayi firmalarının yer aldığı listede dört şirket mali sektörde bulunurken, bir şirket de teknoloji sektöründe yer alıyor.

Borsa yatırımcısı işlem yaparken temel olarak iki kıstasla hareket eder. Hisse senetlerindeki değer artış beklentisi ve olası temettü getirisi. Borsada hareket edilirken her iki beklenti de önemlidir. Yatırımcı davranışlarına bakıldığında, iyimser dönemlerde alımların güçlendiği, fiyatlar yükseldiğindeyse daha da artacağı beklentisiyle işlemlerin devam ettirildiği görülmekte. Düşüş dönemlerindeyse zararın realize edilmesi yerine daha düşük fiyatlardan hisse toplanarak maliyet düşürülmeye çalışılmakta. İyi araştırma yapan yatırımcılarsa istikrarlı kazancı öne çıkarmakta. Eğer bir şirket istikrarlı olarak kâr ediyorsa hu şirketin hisseleri de tercih sebebidir. Bunun için de hisselerin getiri potansiyelinin devam edip edemeyeceği incelenmelidir. Yatırım gurusu Peter Lynch: “Konu yatırımcılık olduğunda çok çalışmak ve disiplinli olmak en önemli erdemlerdir.

Bunun yanında sabırlı olmak da büyük önem taşır.” diyor. Hisse senetlerini bulmak kadar bu hisseleri alıp sabırla beklemek ve büyütebilmek de oldukça önemli.

Son beş yılda hiç kaybettirmeyen hisse senetlerini incelediğimizde listede 11 şirketin yer aldığını görüyoruz. Bu şirketlerin altı tanesi sanayi sektöründe yer alırken, bir tanesi teknoloji, dördü de mali sektörde yer alıyor.

SANAYİ SEKTÖRÜNDE ÖNE ÇIKANLAR

Sanayi sektörü hisseleri içerisinden özellikle ihracat ağırlıklı çalışan şirketlerin, performanslarıyla öne çıktığı gözleniyor. Fiyatlarında dalgalanmalar olmakla birlikte istikrarlı olarak kazandırmaları, yatırımcılar açısından memnuniyetle karşılanmakta.

Sanayi sektöründe faaliyet gösteren Soda Sanayii, Sasa Polyester, Hektaş, Kordsa Teknik Tekstil, Adana Çimento (C) ve Tüpraş son beş yılda yatırımcılarına hiç kaybettirmeyerek diğer sanayi şirketlerinden pozitif ayrıştı.

Altı sanayi şirketi içerisinde son beş yılda yatırımcısına en fazla kazandıran şirket yüzde 1.831 getiriyle Sasa Polyester oldu. Sasa Polyester aracı kuramların öneri listelerinde yer almaya devam ediyor.

Sasa Polyester’i son beş yılda yüzde 67 artan Hektaş, yüzde 333 yükselen Soda Sanayii takip ediyor. Hektaş, büyüme sürecinin sürdürebilir bir şekilde devam edebilmesi için bedelli sermaye artırımına giderek bu yıl içerisinde yaklaşık 150 milyon TL kaynak sağlamayı planlıyor. Bu amaçla temmuz ayının ikinci haftasında kayıtlı sermaye tavanını 400 milyon TL’ye yükseltmek için gereken işlemlere başlanmasına karar verdi. Bu durum sınırlı da olsa hisse fiyatına negatif yansıdı.

Son beş yılda istikrarlı getiri sağlayan Tüpraş ise yüzde 287, Kordsa Teknik Tekstil yüzde 256 ve Adana Çimento (C) yüzde 179 yükseliş kaydetti. Tüpraş Ar-Ge Merkezi, AB Horizon 2020 programı kapsamında enerji yoğun endüstrilerde kaynak ve enerji verimliliği sağlayacak teknolojilerin ticarileştirilmesini hedefleyen “BAMBOO” projesinin ortakları arasında yer alıyor. Yüzde 50’si Avrupa Birliği tarafından destekli olmak üzere 2,2 milyon avro bütçeli projesiyle Tüpraş, Horizon 2020 programında tek seferde en yüksek teşvik miktarına hak kazanan Türk şirketi oldu. Tüpraş’ın son açıkladığı bilançosuna göre cirosu 20,9 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Piyasa değeriyse 24 Temmuz itibariyle 33,9 milyar TL. Şirketin piyasa değeri/defter değeri 2.90.

Tüpraş’tan sonra listede, en yüksek piyasa değeri 6,5 milyar TL ile Soda Sanayii ve 5,1 milyar TL ile Sasa Polyester geliyor. Ciro rakamlarındaysa Kordsa Teknik Tekstil 1,2 milyar TL cirosu ile Tüpraş’ı takip ediyor. Alan Yatırım’ın haziran ayı sonunda yayınlanan Kordsa Teknik Tekstil Raporunda; şirket için yapılan değerleme yöntemleri sonucunda 0,8 beta oranı ve yüzde 55 yükseliş potansiyeliyle yukarı yönlü hareket etmesini bekledikleri görülüyor.

Teknolojide ise bir şirket listede yer alıyor. Bilişim ve yazılım şirketi Arena Bilgisayar son beş yılda yakaladığı yüzde 40lık değer artışı ile listede kendisine yer bulmayı başardı.

MALİ SEKTÖRDE İSTİKRARLI GETİRİ SAĞLAYANLAR

Mali sektörde faaliyet gösteren Anadolu Sigorta, Gedik Yatırım Menkul Değerler, Vakıf Finansal Kiralama ve İş Yatırım Ortaklığı son beş yılda yatırımcılarına hiç kaybettirmeyen hisse senetleri oldu. Bu dört şirket içerisinde son beş yılda en fazla kazandıran şirket yüzde 231,9 getiriyle Anadolu Sigorta. Onu, son beş yılda yakaladığı yüzde 160,65 yükselişle İş Yatırım Ortaklığı takip ediyor. Vakıf Finansal Kiralama yüzde 144,4 ve Gedik Yatırım Menkul Değerler yüzde 140,37 değer kazanımı ile sektörde ön plana çıkan diğer iki firma. Anadolu Sigorta, dijitalleşme fırsatlarını daha yakından araştırmak ve bu doğrultuda en hızlı şekilde yeni iş modelleri geliştirmek amacıyla Silikon Vadisi’nde Teknoloji Ofisini hizmete açtı. Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Abacı, Silikon Vadisi Teknoloji Ofisi’nin de bu alandaki trendleri takip ederek en yenilikçi uygulamaları Türkiye’ye getirmek amacıyla kurulduğunu, dile getiriyor. (Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)