E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSon 7 çeyrekte aralıksız büyüme---

Son 7 çeyrekte aralıksız büyüme

Son 7 çeyrekte aralıksız büyüme
31 Mart 2014 - 11:23 borsagundem.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılına ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı

Buna göre, büyüme hızı 2013'ün son çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,4 oldu. Üretim yöntemiyle Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, 2013'te bir önceki yıla göre sabit fiyatlarla yüzde 4'lük artışla 122 milyar 388 milyon lira, cari fiyatlarla yüzde 10,2’lik artışla 1 trilyon 561 milyar 510 milyon lira oldu.

Halk Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporuna büyüme verileri şöyle değerlendirildi;

"Türkiye ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde de göreceli olarak güçlü büyümesini devam ettirerek, tüm yılı %4'lük büyüme oranıyla tamamladı. Son çeyrekteki yıllık bazda %4,4'lük büyüme oranı, ikinci ve üçüncü çeyreklerde kaydedilen sırasıyla %4,5 ve %4,3'lük seviyelere paralel bir görüntü veriyor.

Bu arada, önceki büyüme verilerinde sınırlı revizyonlar görülmesine karşın, sektörel bazda sınıflandırmada önemli değişikliklere gidildiğini görüyoruz. 2012 yılının büyüme oranı %2,2'den %2,1'e revize edilmiş.

Mevsimsel düzeltilmiş verilere göre, Türkiye ekonomisi son yedi çeyrektir aralıksız büyüme yönünde. Ancak çeyreklik büyüme hızı, son iki çeyrekte %1'in altına gerilemiş durumda (2013 yılının ikinci çeyreğinde %2 idi).

Yeni sektörel sınıflandırmaya göre, ticaret, inşaat, konaklama ve yiyecek, finans, mali aracılık, mesleki-bilimsel-teknik son çeyrek büyümesinde önemli katkı sağlayan sektörler arasında.
Harcamalar açısından ise, özel ve kamu tüketim ile kamu yatırım - kısmen özel yatırım harcamalarının desteği dikkat çekiyor. Net dış talebin katkısı "eksi"de  stoklar da kullanım yönünde.
2013 yılı genel olarak değerlendirildiğinde de, büyümenin özel ve kamu tüketim harcamaları ile kamu yatırım harcamaları tarafından desteklendiği bir tablo karşımıza çıkıyor. %4'lük büyümenin 3,1 puanı özel tüketim, 0,9 puanı ise kamu yatırım harcamalarından geliyor.2014 büyüme görünümüyle ilgili olarak, yüksek finansal oynaklığın özellikle yılın ilk yarısında büyüme ivmesinde aşağı yönlü baskı yaratacağı beklentimizi koruyoruz.

2014 yerel seçimlerinin seçim öncesi belirsizlikleri azaltıcı yönde sonuçlar vermesine karşın, önümüzdeki dönemin yeni belirsizlikler içermesi temkinli yaklaşımın devamına neden olabilir. Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde politik uzlaşmanın sağlanması yönünde ılımlı havanın oluşması büyüme görünümündeki aşağı yönlü riskleri sınırlayacaktır. Mevcut durumda %2,6'lık büyüme tahminimizi koruyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)