E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSon 50 yıldır kazandıran borsa stratejisi---

Son 50 yıldır kazandıran borsa stratejisi

Son 50 yıldır kazandıran borsa stratejisi
20 Ocak 2023 - 14:12 borsagundem.com

Borsalarda dayanıklı bir portföy oluşturmak uzun vadeli başarının en önemli etkenlerinden biridir. Ünlü borsa yazarı Brett Arends borsalardaki karanlık dönemlerde bile yüksek getiri sağlayan bir borsa stratejisini paylaştı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Her türlü piyasa koşullarında kâr getirebilecek bir portföy stratejisi tüm yatırımcıların hayalidir. MarketWatch yazarı Brett Arends bu tür bir stratejinin var olduğunu iddia ediyor. Arends söz konusu stratejinin özellikle de bireysel emeklilik gibi sistemler üzerinden birikim yapan ve çalkantılı piyasa dönemlerinde ‘ter dökmek istemeyen’ yatırımcılar için uygun olduğunu yazdı.

Arends ABD merkezli para yönetimi firması Leuthold’un Baş Yatırım Sorumlusu Doug Ramsey’in portföy stratejisini incelediğini belirtiyor. Ramsey’nin 50 yıl öncesine dayanan ve birden fazla varlıktan oluşan portföyü borsa yazarının ilgisini çekmiş. Zira Ramsey tamamen piyasa varlıklarına odaklanan ve eşit portföy dağılımına dayanan ‘All Asset No Authority’ (AANA) isimli bir portföy stratejisi geliştirdiğini belirtiyor.

Orijinal AANA portföyü yedi farklı varlığa eşit miktarlarda dağılımını belirtiyor. Portföydeki varlıklarsa yüksek sermayeli ABD hisse senetleri, düşük sermayeli ABD hisse senetleri, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri, ABD gayrimenkul yatırım fonları, uluslararası Hisse senetleri, emtialar ve altın. Bu çok basit düzenlenmiş portföy yatırımcıların tüm piyasa koşullarında ayakta kalmasını sağlıyor.

Ramsey yedi farklı varlık sınıfının eşit bir ağırlıkla dağıtıldığı portföyde yılda sadece bir kez ayarlama yapıyor. Ancak portföy son 50 yılda tüm piyasa şartlarında müthiş performanslar göstermiş.

Arends son yarım yüzyıldır portföyün getirilerinin S&P 500 Endeksi kadar başarılı olduğunu ancak piyasalardaki riskleri önemli ölçüde azalttığını ve “kayıp 10 yıllara” maruz kalınmadığını belirtiyor.

AANA aynı zamanda %60 hisse senedi ve %40 tahvillerden oluşan klasik ‘dengeli portföy’ stratejisini de geride bırakmış. Üstelik Ramsey bu stratejiyi daha iyi hale getirmeyi planlıyor.

Stratejisi geliştirmek de mümkün

Yedi varlık sınıfı hakkındaki dikkat çekici bulgularından biri, herhangi bir yıldaki, en iyi ikinci yatırımın, bir sonraki yıl ilk sıradaki yatırım sınıfı yatırım haline gelmesinin muhtemel olması. Diğer bir deyişle bu yıl gümüş madalyayı alan yatırım sınıfı bir sonraki yıl altın madalyayı alabiliyor.

Arends buradan yola çıkarak bir önceki yılın gümüş madalyasını alan varlık sınıfına iki kat yatırım yaparak portföyü sekize bölmenin nasıl bir fikir olduğunu soruyor. Ramsey’se rakamları 1973’e kadar geri götürerek AANA portföylerinin bu yöntemle daha yüksek getiri ve daha düşük risk ürettiğini söylemiş.

Geçen yılın gümüş madalyasını alan varlığa bu yıl fazladan yatırım eklemek portföyün yıllık getirisini ortalama %0,5 artırıyor. Bu portföy stratejisinin 50 yıllık performansı ise S&P 500 Endeksi’nin toplam uzun vadeli getirisini bile aşıyor. Enflasyona göre düzeltirmiş portföy 50 yılda %6,1 getiri sağlarken S&P 500 Endeksi’nin getirisi ise aynı dönemde %6 oranında kalıyor.

Ramsey’nin AANA portföyünün 50 yıl boyunca en zayıf kaldığı 5 yıldaki performans sabit dolar cinsinden %3’lük bir getiriydi. Diğer bir deyişle en kötü piyasa senaryolarında bile portföy enflasyon karşısında yükseliş göstermeyi başarabildi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi’nin aynı dönemdeki en kötü performansı %31’lik düşüştü. Zira 1970’lerin ortasında S&P 500 Endeksi satın alma gücünün üçte birini kaybetmişti.

Arends portföyün vadettiği istikrar sayesinde S&P 500 Endeksi karşısında önemli bir avantaj elde edildiğini de belirtiyor. Zira S&P 500 Endeksi’nin yükseldiği bir dönemde hisse senetlerine odaklananlar sonraki düşüş yıllarında para kaybedebilir. Bu yüzden yıllar içerisinde elde edilecek toplam getiriler de düşme eğilimi gösterebilir. Ancak AANA’nin sağladığı güçlü istikrar herhangi bir yıl içerisinde yatırıma geçmek için imkan sağlıyor.

Borsa yazarı yine de söz konusu portföyün garantili bir yöntem olmadığının altını çizdi. Örneğin birçok para yönetici AANA stratejisinin içerisinde çok fazla altın olduğunu söyleyebilir. Altın ve diğer emtialar direkt faiz getirisi sağlamazlar. Bu da modern finans çerçevesi içerisinde değerlemeyi çok daha zor hale getirir. Arends artık bir para birimi bile olmayan altının modern finanstaki rolü hakkında sorular sormanın meşru olduğunu yazdı.

Ancak Arends bu tür soruların tüm yatırım sınıfları için farklı biçimlerde sorulabileceğini belirtiyor. Borsa yazarı okuyucuların kendi paralarıyla kendi kararları vermesi gerektiğini kaydetti. Bu süreçte AANA portföyünün seyri ise izlenmeye devam edecek.

Yatırımcılar Çin hisselerine akın ediyor

 

İşte doğru yatırımın 10 altın kuralı

 

Buffett’ın çok az bilinen 3 borsa stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)