E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarSolana rallisinin perde arkası---

Solana rallisinin perde arkası

Solana rallisinin perde arkası
10 Eylül 2021 - 11:57 borsagundem.com

Solana (SOL) fiyatları yılbaşından bu yana %13,000’in üzerinde yükseliş gösterdi. Bu yükselişte hangi faktörler rol oynadı?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Solana (SOL) fiyatları bu yıl yükselişe geçti ve diğer kripto paraları geride bıraktı. İnovatif blockchain projesi, yaygın tanınırlığa ulaşmaya devam ediyor. Kripto para geçtiğimiz günlerde 214,36 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu noktada kripto para 1 Ocak tarihindeki 1,61 dolarlık fiyatından %13,200 yükseliş gösterdi. Solana’da daha sonra bir geri çekilme görüldü ve fiyatlar 192,72 dolara geriledi. Ancak yine de yılbaşından bu yana gösterdiği yükseliş %11,800 seviyesinde.

İnovatif teknolojisi sayesinde dikkat çeken proje, dünyanın en hızlı blockchain’ini inşa ettiğini iddia ediyor. Solana’ya göre network’te saniyede 710 bin işlem yapılabiliyor. Bunun için de network bağlantısı için her saniyede 1 gigabit kullanılıyor. Forbes’un haberine göre Solana’nın kurucusu ve CEO’su Anatoly Yakovenko, blockchain’in bant genişliği konusunda detaylı örnekler veren bir yazı yayınladı. Yakovenko, “bu tür bir başarıyı yakalamak için yeni teknolojilerin kullanılması gerekiyor, sonuç ise blockchain’de yeni bir dönemin sinyallerini veren devrim niteliğinde bir network kapasitesi” dedi.

Solana proof-of-history (geçmiş kanıtı) adı verilen bir algoritma kullanıyor. Bu da “zamanda spesifik bir anda gerçekleşen bir olayı kanıtlayan kayıtlar” oluşturuyor. Yüksek işlem kapasitesi sağlayabilecek umut vaat eden bir teknolojiye sahip olmanın yanı sıra, Solana’nın başka özellikleri de bulunuyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre projenin websitesi’nde ortalama işlem ücreti 0.00025 dolar olarak belirtiliyor ve bu rakam da Ethereum’un işlem ücretlerinin oldukça altında.

Network’ün yazılımının ardındaki şirket Solana Labs, Andreessen Horowitz ve Polychain Capital gibi dev şirketlerin yönettiği bir token satışında 300 milyon doların üzerinde gelir sağladı. Kripto para milyarderi Sam Bankman-Fried tarafından kurulan girişim sermayesi şirketi Alameda Research de fonlama turuna katılan isimler arasında yer aldı.

Solana’nın yakın zamanda artan popülerliği ve sert yükselişi göz önünde bulundurulduğunda bazı analistler bu yükselişin nedenlerine yönelik bazı tahminlerde bulundu. Kripto yatırımcısı ve analist Scott Melker, “Solana Ethereum’un en büyük rakibi. Işık hızında işlemleri ve düşük fiyatıyla dikkat çekiyor” dedi. Devamında, “Solana’nın fiyatındaki hızlı yükseliş büyük oranda kripto oyunlarının ve başarılı NFT açılışlarının bir sonucu” ifadesini kullandı.

Açıklamasında, “geliştiriciler ve projeler Solana network’ünde yıllardır çalışmalarına devam ediyor bu da fiyatta yükselişi beraberinde getiriyor” dedi. Blocklabs Capital Management Kurucu Ortağı Loan Venkatapen, “Solana blockchain oldukça yüksek performanslı ve akıllı kontratlarla tamamen uyumlu” dedi. Devamında, “blockchain teknolojilerinde güvenlik, merkeziyetsizlik ve hız konusunda sorunlar var. Solana bu sorunu çözmek için atılmış en ciddi ve ilk adım” açıklamalarında bulundu.

Venkatapen, “geçmiş kanıtı mekanizmasını, standart hisse kanıtı (proof of stake) anlaşmasıyla entegre ederek Solana %1’in altında bir maliyetle çalışan bir network yarattı. Diğer blockchain’ler halen Ethereum temelli yan ağlarda çalışıyor” dedi. Kripto para yatırımcısı Marius Rupsys, “Solana türünün tek örneği bir blockchain. Bu da daha önce mümkün olmayan alanlarda kullanılması için fırsatlar yaratıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “örneğin oyunlar bu blockchain üzerinde yer alabiliyor. Star Atlas Solana blockchain’i üzerinde inşa edilmiş en iyi örnek” ifadelerini kullandı.

Non fungible token’ların (NFT) da yükselen popülerliğine dikkat çeken Rupsys yakın zamanda kripto türev borsası FTX’in hem Solana hem de Ethereum network’lerinde yer alan NFT’ler için bir platform oluşturduğunu belirtti. Solana blockchain’inin birçok kullanım alanı olduğunun altını çizen Rupsys, büyük yatırımcıların da Solana’ya yöneldiğini söyledi.

Binance'ın yeni başkanı Brian Shroder oldu

 

Borsa güne yükselişle başladı

 

ECB tahvil alımında büyük adımı ne zaman atacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)10 Eylül 2021 13:55

    Sol rakip deıldır etere. eterin tamamlayıcısıdır, eterin bazı noktalarında iyileşmeler yapar. bazı yerlere köprüler kurar, anadolu yakası - avrupa yakası düşün boğaz köprüsüvar, atıyorum sol bir iyileştirme yapar ve yeni bir köpru ile eter yollarını kullanır. kendi ikurdugu kopruden eter aracılığı ile kendi işini gorur, eterede destek verir. telekom altyapısı kullanan xnet internet gibi : ))