E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriSocar ikinci Petkim kurmaya hazırlanıyor---

Socar ikinci Petkim kurmaya hazırlanıyor

Socar ikinci Petkim kurmaya hazırlanıyor
05 Haziran 2017 - 09:13 borsagundem.com

Socar, ikinci bir Petkim kuracağını açıkladı. Azeri enerji devi 2020’ye kadar Türkiye'ye 18 milyar dolar yatırım planlıyor

Petkim’in sahibi Socar, "ikinci Petkim" yatırımı için hazır olduğunu açıkladı.

Socar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, hedefledikleri ‘kimya parkı’ yatırımı ile ithalata çözüm ürünler üreteceklerini söyledi.

Hürriyet'in haberine göre Aliyev,  “Petkim Yarımadası’nda petrokimya ürünleri için yeni bir yatırım üzerinde çalışıyoruz. Ciddi bir şekilde hükümetle temaslarımız var, sıcak bakıyorlar. Yeni tesis ‘ikinci bir Petkim’ olabilecek. Yatırım tutarı ise net değil ama yaklaşık 3 milyar doları bulur. Petkim’de yeni kapasite artışı için yer kalmadı. Yeni yatırım Petkim’in yanında olmalı. Bunun ‘stratejik yatırım’ kapsamında değerlendirilmesi için hükümetle görüşmelerimiz var. Bu bize büyük avantaj sağlayacak.” dedi.

 Aliyev ayrıca Socar'ın akaryakıt dağıtım sektöründe yer almayı planladığını da belirtti. Aliyev, "Dağıtım sektöründe de yer almak için Petrol Ofisi satışıyla ilgilendik. Ancak fiyat nedeniyle çekildik. Ya şirket kurabiliriz ya da başka satın alma yapabiliriz.” dedi.

Socar Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov da, “Türkiye’yi kendi evimiz gibi görüyoruz” diyor. Türkiye’ye 2020’ye kadar 18 milyar dolar yatırım yapacaklarını belirten Gahramanov, bugüne kadar 11 milyar doların tamamlandığını söylüyor ve şöyle devam ediyor. “Star Rafineri, 2018’de tamamlanacak. Ayrıca Petkim’de kurduğumuz rüzgar enerjisi santralı da Aliağa’nın enerjisinin yüzde 30’unu karşılayacak. Şu anda 14 santral devrede. Yatırım yüksek ama ekolojik. Bu, Socar’ın dünyadaki ilk rüzgar santralı.”

Petkim’i 2008 yılında 2 milyar 40 milyon dolara satın alan Socar, o tarihten sonra her yıl 100 milyon dolar yatırım yaptı., Bugüne kadar bu yatırımlar 730 milyon dolara ulaştı. Aliyev, “Biz Petkim’de bir gün bile yatırımı durdurmadık. Alırken çok para verdik mi, verdik. Ama biz her zaman bu yatırımı stratejik gördük, tamamen ihtiyaçlara göre... Biz Türkiye’ye 9 yıldır yatırım yapıyoruz. Şu anda para kazanmıyoruz ama geleceğe yatırım yapıyoruz” diyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 20,26
En Yüksek: 20,42
En Düşük: 20,10
Değişim 0,70 %
FK: 6,95
PD / DD: 1,00
İşlem Hacmi 880.618.782
Toplam Adet: 43.441.532
Ağırlıklı Ort.: 20,31
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)