E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSkandal ihaleye, suç duyurusu---

Skandal ihaleye, suç duyurusu

Skandal ihaleye, suç duyurusu
15 Aralık 2019 - 09:42 borsagundem.com

Sözcü yazarı Saygı Öztürk bugünkü köşe yazısında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan ihale skandalını yazdı. İşte Öztürk’ün o yazısı:

Melih Gökçek'in istifa ettirilmesinden sonra yerine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na Mustafa Tuna getirilmişti. Tuna da belediyenin peyzaj, fuar başta olmak üzere birçok organizasyonunu yapan ANFA Şirketi'nin genel müdürlüğüne AKP'nin eski Altındağ ilçe yöneticisi Orhan Kaya'yı getirdi. Sonra Kaya istifa ettirildi. Yerine, AKP Çankaya Belediye Meclis Üyesi Erdal Türk atandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde 60 bin lirayı geçen ihalelerde genel sekreterin onayı gerekiyordu. Ama Tuna döneminde bu hiç dikkate alınmadı. Milyonlarca liralık işler seçim öncesi dağıtıldı. 13 Şubat 2019'da, bu köşenin okurlarına Ankara Büyükşehir Belediyesi ANFA Ankara Altınpark İşletmeleri Limitet Şirketi'nin iki ihalesinden söz etmiştim. Şimdi onları hatırlatıp son gelişmeleri de aktaralım.
Birinci ihale 15 Mayıs 2018'de yapıldı. İhale sonuç belgesine göre yaklaşık maliyeti 3 milyon 850 bin lira tuttuğu belirtilen ajanda, defter, broşür ve çanta alımı için ihaleyi kazanan firmayla 3 milyon 500 bin 350 liraya sözleşme imzalandı. Bu işleri firmanın bir ay içinde teslimi de öngörüldü.

İkinci ihale 16 Kasım 2018'de imzalandı. Yaklaşık maliyeti 7 milyon 500 bin lira tutarında ajanda, takvim ve elyaf çanta alımı öngörüldü. İhale bedeli 7 milyon lira olarak belirlendi. Teslimi de 20 Kasım 2018'de başlayıp 19 Nisan 2019'da bitmesi koşuluyla sözleşmede yer aldı.

İki ihaleyi de Ankara'da bulunan Elektrosim Teknoloji Marketi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi kazanmıştı. Firma için bir şey demiyorum ama belediye şirketi KDV'si hariç 10 milyon 500 bin 350 liralık elyaf çanta, ajanda, takvim bastırıp bunları kimlere dağıttı acaba? 200 binden fazla çantanın yapıldığına, 285 bin adet ajandanın bastırılıp dağıtıldığına kim inanır? Büyükşehir Belediyesi bunları gerçekten dağıttı mı, yoksa önemli bir bölümü kağıt üzerinde mi kaldı? Düşünün, bunu belediyenin onlarca şirketinden sadece birisi yaptı. Ya diğerleri? Varın hesaplayın. AKP'li önceki dönem Keçiören Belediyesi'nin de bastırdığı belirtilen 80 bin kitap depoya girdi mi? Başkan Turgut Altınok, eğer bu iddiayı araştırmıyorsa yazık olur devletin parasına.

Orhan Kaya'yı, Mustafa Tuna bu göreve getirdi. ANFA Genel Müdürü, 495 bin liraya makam otomobili aldı. Kendisinden önceki genel müdürün 5 makam otomobili bulunduğunu, onları iade ettiği söyledi. Bu ne lüks be kardeşim? Kendisine KDV hariç 10 milyon 500 bin 350 liralık ajanda, takvim, çanta yaptırmasının herhalde hiçbir belediyede olmadığını söylediğimde, Kaya'nın cevabı ise “İhtiyaç olduğu için ihale ettik. Şahsımı rahatsız eden bazı olaylar nedeniyle de istifa ettim” oldu.
Başkan görevden ayrıldıktan kısa süre sonra, Belediye şirketi Tobaş'ın sattığı Kuzey Ankara alanında 514 metrekarelik konutu 1 milyon 647 bin liraya aldı. Kardeşi de aynı dönemde aynı yerde ev edindi. Burada asla kimseyi suçlamıyorum. Ama, arka arkaya bu olayların gelmesi ister istemez soru işaretine yol açıyor. Ben de ona dikkat çekiyorum.

SUÇ DUYURUSU

Ankara Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanlığı, ANFA'nın, KDV'si ile birlikte 12 milyon liraya yaklaşan ihalesinde, dönemin Genel Müdürü Orhan Kaya, özel kalem müdürleri M. Cihad Yılmaz, Hayri Daldal, genel müdür yardımcıları Şeref Demirel, Kadir Yiğit Okur, Serpil Öztürk Mutlu, Enes Erçoban, Mesut Yaman, destek hizmetleri görevlileri Serkan Karsu ve Reşat Özgür hakkında Ankara C. Başsavcılığı'na “Nitelikli dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda, “285 bin adet ajanda, defter, 200 bin adet çanta ihalesi yapıldığı göz önüne alınınca ayrıca reklam ve tanıtım kapsamında yapılan harcamaların büyüklüğü ve şirketin gelir getirici faaliyetlerinin tamamının Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı işlerden meydana geldiği dikkate alındığında, reklam-tanıtım ile ilgili olarak yapılan yüklü harcamalar, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı ilkeleriyle ters düşmekte, şirketin hedefleriyle, almaçlarıyla bağdaşmamaktadır” denildi.

Kanunlara açıkça aykırı olmasına rağmen, şüphelilerin görevlerinin gereklerine aykırı hareket ettikleri, kamu zararına neden oldukları, ANFA'nın araç olarak kullanıldığı ve kamunun zararına faaliyetlerde bulunulduğunun ortada olduğu da belirtildi.

Mustafa Tuna'nın, böyle bir ihaleye nasıl izin verdiği ve bu konuda niçin sessizliğini koruduğu da ayrı bir konu…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • belirsizlik15 Aralık 2019 14:27

    belediyelerde yolsuzluklara son verilsin diye millet mesaj vermişti hani istanbulda imamoğlu ne yapıyor hani yolsuzluk dosyaları nerede bilmek istiyoruz kim hırsızlık yaptıysa hesap versin.

  • ...15 Aralık 2019 13:18

    EEE şimdi, hangi hakim ve savcı kim tarafından atanacakda, bu ihale olaylarına adli ve hapis cezası kesecek ? varmı öyle baba yiğit ? ben inanmıyorum. şimdi hakim karar verse, ipin ucu başka yere gitse mahkemede.. ertesi gün bylok der görevden alınır. bunun teminatını hangi bakanlık üstlenecek ve %100 objektif ve hakımlerımız doğru kararı versinb diye takip edecek... abnca FOx  haber durumu tkaip ediyorum hakım karar verecek, karar sonrası görevden alındımı alınmadımı dşce. olay gundeme gelecek de .. anca öyle doğru karar çıakcak. yoksa kararı vredende baskı altında. bu tip çok fazla örnek görduk. hakımler bile yargılansam doğru ve adıl yargılanmam diyorsa bir ulkede.. sistem değişmelidir. oda parlamentere dönmekle olur. yoksa gidiş..gidiş deil. damatlar geziyor. çaycı şofor mapus yatıyor...

  • vatandaş15 Aralık 2019 12:58

    MALLARINA EL KONULSUN ŞEREFSİZLERİN

  • AhmetK15 Aralık 2019 12:29

    Normalde daha çok yolsuzluk var. Ama herkes suç ortağı olduğu için sesini çıkarmıyor

  • AhmetK15 Aralık 2019 12:51

    Bu da yeni moda mı, baskasının nickiyle yorum yapmak. Azıcık beyın calıstırıp; baska bir nick üretebilirsiniz sanırım;))

  • ADALET15 Aralık 2019 12:18

    Bu belediyede kim yediyse herseylerinde allahından bulsun yemeler inşallah yazık günah insanlar bir simit almaya imtina ederken trilyonlar burnunuzdan gele zehir zıkkım ola allah sizin belanızı verecek inşalla

  • Ramazan savaş 15 Aralık 2019 11:54

    bunlar kağıt üzerinde resmi olduğu halde, nasıl oluyorda bu insanlar rahatça ateket edip bu ülkede yaşıyorlar anlamıyorum. Namuslu bir insan yapsa bunları anasını ağlatırlar, pes ya, bu kadar da açık ülke soyulmaz ki

  • rusvet15 Aralık 2019 11:53

    Haram sıkkın olsun ,,,,,Allah bu tiplerin.belasini versin...

  • Ali15 Aralık 2019 10:45

    Ülkeyi.soymuşlar. esas gittikleri zaman bütün pislikleri ortaya çıkacak.

  • haramzadeler15 Aralık 2019 09:50

    haram zıkkım olsun çoluk çocuğunuzdan çıksın kimler yediyse yemelerine vesile olanlara da lafım...

  • Aa22 Aralık 2019 12:22

    Ahmet, adalet bakanlığını kapatalım, savcıları işten atalım nasılsa haram BİR yerlerinden çıkar diye bekleyelim i.

  • haramcı seni15 Aralık 2019 13:19

    Hırsızlar zaten her zaman iftira der, yandaş haram yiyiciler de iftira eder. Biz yaptık, ahlaksız insanlarız diyecek değil ya AhmetK

  • AhmetK15 Aralık 2019 10:42

    Haram etmene gerek yok, kul hakkı zaten cıkar. Ama bu arada bela bedduana, iftira atanları da ekle; tam olsun. İftira da kul hakkıdır...