E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiŞişecam'da devam eden güçlü finansal ve operasyonel görünüm---

Şişecam'da devam eden güçlü finansal ve operasyonel görünüm

Şişecam'da devam eden güçlü finansal ve operasyonel görünüm
28 Ekim 2021 - 15:41 borsagundem.com

Şişecam için,  Gedik ve İnfo olumlu beklenti bildirirken, Oyak Yatırım ve Ak Yatırım 'Endeksin Üzerinde Getiri' tavsiyesini, İş Yatırım ve Şeker Yatırım 'AL' tavsiyesini korudu

BORSAGUNDEM.COM

Şişecam (#SISE) 2021 yılı 3. Çeyrek bilançosunu açıkladı. Şirketin bu dönemde net karı 1,4 milyar TL oldu. Borsagundem.com tarafından derlenen kurum analizlerinde finansal sonuçlar ve hisseye etkisi değerlendiriliyor.

Gedik Yatırım analizi şu şekilde:

Şirketin açıklanan son finansal sonuçları 2021/09 dönemine aittir. Bu sonuçlar itibariyle şirketin:

Net satışları 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %16,1 artış göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğine göre %42,0 artışla 8.2 milyar TL olmuştur. 2021 yılının ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre net satışları %43,6 artışla 21 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

FAVÖK'ü 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %7,0 artış göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğine göre % 56,7 artışla 2 milyar TL olmuştur. 2021 yılının ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %81,0 artışla 5.2 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

FAVÖK marjı 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 205 baz puan düşüş göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğine göre 226 baz puan artışla %24,1 olmuştur. 2021 yılının ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 509 baz puan artışla %24,6 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Net karı 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %3,04 düşüş göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğine göre %56,2 artışla 1.4 milyar TL olmuştur. 2021 yılının ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre net karı % 194,1 artışla 4.1 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Sonuç: Şirket, 3Ç21’de 8.236 mn TL satış geliri (kons: 8.185 mn TL-Gedik: 8.237 mn TL), 1.986 mn TL FAVÖK (kons: 1.872 mn TL-Gedik: 1.870 mn TL) ve 1.353 mn TL net kar (kons: 1.244 mn TL-Gedik: 1.217 mn TL) açıklamıştır. Şirketin 3Ç21’de euro bazında satış gelirleri yıllık %19 artışla 819 milyon euro olurken, TL bazında satış gelirleri yıllık %42 yükseliş kaydetmiştir. Şirketin toplam satış gelirlerinin % 28’ini oluşturan mimari cam segmenti gelirleri (3Ç20: %25), satış hacminin yıllık %4 artışı, %11 pozitif kur etkisi ve %48 pozitif fiyatlama ve ürün dağılımı sonrası yıllık %63 artış göstermiştir. Şirketin toplam satış gelirlerinin %8’ini oluşturan otocam segmenti gelirleri (3Ç20: %12), satış hacminin yıllık %8 azalışı, kur etkisi ve %8 pozitif fiyatlama ve ürün dağılımı sonrası yıllık yatay kalmıştır. Şirketin toplam satış gelirlerinin %16’sını oluşturan cam ev eşyası segmenti gelirleri (3Ç20: %14), satış hacminin yıllık %23 artışı, kur etkisi ve %38 pozitif fiyatlama ve ürün dağılımı sonrası yıllık %61 artış göstermiştir. Şirketin toplam satış gelirlerinin %24’ünü oluşturan cam ambalaj segmenti gelirleri (3Ç20: %27), satış hacminin yıllık %9 yükselişi, %12 pozitif kur etkisi ve %8 pozitif fiyatlama ve ürün dağılımı sonrası yıllık %29 artış göstermiştir. Şirketin toplam satış gelirlerinin %17’sini oluşturan kimya segmenti gelirleri (3Ç20: %19), satış hacminin yıllık %11 artışı, %16 pozitif kur etkisi ve %4 pozitif fiyatlama ve ürün dağılımı sonrası yıllık %31 artış göstermiştir. Tüm segmentlerdeki daha yüksek kapasite kullanım oranı ve genişleyen operasyonlar, güçlü fiyatlama, yerel para biriminin değer kaybı ve hammadde koruma işlemleri (doğalgaz ve kömür) sonrası şirketin brüt kar marjı artış kaydetmiştir. Lojistik giderlerdeki enflasyon, yüksek satış hacmi ve daha olumlu fiyatlama ile telafi edilmiş, şirketin operasyonel giderler/satışlar rasyosu %17 ile yıllık 80bp gerilemiştir. Eurobond yatırımı, ticari borç ve alacak ile finansman faaliyetlerinden 133 milyon TL kur kazancı yazılmıştır. Şirketin finansal sonuçları beklentilerin üzerinde, güçlüdür. Hisse son 12 aylık verilere göre 4,6x FD/FAVÖK ile işlem görmektedir. Finansal sonuçların hisse üzerindeki etkisini sınırlı pozitif olarak değerlendiriyoruz.

Analizin tamamı için tıklayınız...

İnfo Yatırım analizi şu şekilde:

Devam Eden Güçlü Finansal ve Operasyonel Görünüm

Şişecam 2021 yılı üçüncü çeyrekte beklentilerin %6 üzerinde 8.236m TL ciro ve 1.986m TL FAVÖK açıklarken, net kar beklentilerinin %8 üzerine çıkarak 1.353m TL net kar elde etti. Yıllık bazda bakıldığında, artan kapasite kullanım oranı ve talep doğrultusunda operasyonel anlamda iyileşme, ekili fiyatlama, kur bazlı gelirler ve baz yılı etkisiyle satışlarda %42, FAVÖK’te %57 ve net karda ise %56 artış gerçekleşti.

2021 2. Çeyrek ile kıyaslandığında ise ciro ve FAVÖK’te sırasıyla %16 ve %7 artış, net karda %3 azalma görüldü. 2. Çeyreğe göre TL’nin yabancı para birimleri karşısında daha stabil görünüm göstermesiyle “Diğer Gelir/Gider” kaleminde takip edilen kur farkı gelirinin negatife dönmesi etkili olurken 3. Çeyrekte yapılan yatırımlardan kaynaklanan vergi teşvikleri ve artan yurt dışı faaliyetleri sebebiyle daha düşük vergi oranlarından faydalanılması, 2. çeyreğe kıyasla net karda görülen düşüşte dengeleyici rol üstlendi.

Toplam Satışlarda Mimari Cam İlk Sırada Yerini Koruyor

Toplam satışlara göre oranlandığında çoğu segmentte 2021 2. çeyreğe pek fazla değişim gözlenmez iken mimari cam segmenti %28 ciroya katkı oranıyla ile ilk sıradaki yerini koruyor. Geçen seneye kıyasla, özellikle artan satış fiyatları ve kur etkisiyle %63 net satış büyümesi gösteren mimari cam segmenti 2021 2. çeyreğe göre %18 büyüme kaydetti. Mimari cam segmentinde gerçekleşen büyüme, otomotiv endüstrisinde yaşanan çip krizi ve artan emtia fiyatları sebebiyle üretimde devam eden aksamalar sonucunda otocam segmentinde kendisini gösteremedi. Kasım ayında soğuk tamirden çıkarak toplam üretime tekrar katkı sağlayacak olan float hattı, Şişecam’ın Avrupa'daki rakiplerinin soğuk tamir süreçlerinin devam etmesi ve kur seviyesindeki sert artış sebepleriyle mimari cam segmentinin önümüzdeki çeyrekte de güçlü performansına devam etmesini bekliyoruz.

Cam Ambalaj segmenti yaşanan makroekonomik etkiler karşısında görece defansif duruşunu korumaya devam ederek yıllık bazda %29 büyüme gösterdi. Kimyasallar segmenti, satışlarının %83’ünün kur bazlı olmasının ve soda külündeki artan satış hacmi ile yıllık bazda, net satışlarda %31 büyüme kaydetti. Cam ev eşyası segmenti pandemi kısıtlamalarının kalkmasıyla artan turizm ve HORECA faaliyetleri sonucu yıllık olarak satışlarını %61 arttırdı.

Açıklanan finansalları olumlu buluyor, hisse performansına pozitif etki etmesini bekliyoruz.

Analizin tamamı için tıklayınız...

Oyak Yatırım, Şişe Cam için 11,70 TL hedef fiyatla 'Endeks Üstü Getiri' tavsiyesini korudu.

Oyak Yatırım analizi şu şekilde:

"Açıklanan sonuçların Şişecam hissesi üzerinde, kısa vadede pozitif bir etki yaratmasını bekliyoruz ve Şişecam için “Endeks Üstü Getiri”  önerimizi ve on iki aylık 11.70TL/hisse hedef fiyatımızı koruyoruz.

Hedef hisse fiyatımız, dünkü kapanışına göre %33’lük bir getiri potansiyeli sunmaktadır. Hatırlatmak gerekirse Şişecam hissesi, son üç ayda BIST-100 Endeksi’nin %5 üzerinde getiri sağlamıştır (Yılbaşından bugüne +20% getiri). 2021 beklentilerimize göre şirket hissesi cazip sayılabilecek 4.5x FD/FAVÖK ve 6.5x Düzeltilmiş F/K ile işlem görüyor."

Ak Yatırım, Şişe Cam için 12,50 TL hedef fiyatla 'Endeksin Üzerinde Getiri' tavsiyesini korudu.

Ak Yatırım analizi şu şekilde:

"Şişecam 3Ç21’de beklentilerin üzerinde, yıllık bazda %56 artışla, 1353 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar piyasa beklentisi olan 1227 milyon TL ve bizim beklentimiz olan 1244 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşti. Beklentimizin üzerindeki net kar %4,9%  seviyesinde gerçekleşen etkin vergi oranından ve beklentimizin hafif üzerinde gerçekleşen operasyonel karlılıktan kaynaklandı. Güçlü net kar artışının arkasındaki temel sebepler olarak i) kur farkı gelirleri ii) faaliyet karlılığındaki artış iii) düşen vergi oranı ve iv) 4Ç2O’de tamamlanan birleşme sonrasında azınlık paylarının elimine olması ön plana çıkıyor. 3Ç21 konsolide ciro, beklentilere paralel yıllık %42 artışla 8,236 milyon TL’ye ulaştı (Ak Yatırım: 8,210 milyon TL Piyasa beklentisi: 8,185 milyon TL). 1Ç21'deki ciro büyümesi çok önemli ölçüde düz cam ve cam ev eşyası iş kollarının güçlü performansından kaynaklandı. Güçlü talep ve dengelenen arz talep koşullarıyla artan fiyatlar, özellikle mimari cam tarafını destekledi.

Cam ambalaj ve ev eşyası iş kolları da ekonomilerin açılmasından olumlu etkilendi. 3Ç21 FAVÖK beklentilerin hafif üzerinde yıllık %57 artışla 1,986 milyon TL’ye yükseldi (Ak Yatırım: 1872 milyon TL, Piyasa: 1872 milyon TL). 3Ç21 FAVÖK marjı yıllık 2,3 puan artarak %24,1 seviyesine yükseldi. Gelir tarafındaki görünüme paralel olarak düz cam ve cam ev eşyası iş kollarındaki karlılık artışı konsolide marjlara olumlu katkı yaptı. Cam ambalaj ve kimyasallar iş kollarında ise faaliyet karlılığı 3Ç20’nin gerisinde kaldı. Sonuçlara hafif olumlu piyasa tepkisi bekliyoruz. Önümüzdeki birkaç çeyrek daha şirketin tüm ana iş kollarında büyüme dinamiklerinin güçlü kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Diğer yandan ilerleyen dönemlerde maliyet baskılarının daha görünür hale geleceğini düşünüyoruz. 2022 kârlılığını, küresel enerji fiyatlarının seyri ve şirketin maliyet artışlarını fiyatlara yansıtma gücünün belirleyeceğini düşünüyoruz.

Mevcut durumda Şişecam için tahminlerimizde bir revizyona gitmiyoruz ve 12,50 TL/hisse hedef fiyatımızla ‘Endeksin Üzerinde Getiri tavsiyemizi koruyoruz."

İş Yatırım, Şişecam için 'AL' tavsiyesini 12,90 TL hedef fiyatla sürdürdü

İş Yatırım analizi şu şekilde:

Şişecam 3Ç21’de hem bizim hem de piyasa beklentisin %9 üzerinde, yıllık bazda %56 artışla 1.35 milyar TL konsolide net kar rakamı açıkladı. Net kardaki artış yüksek net satış geliri büyümesi, faaliyet marjlarındaki iyileşme ve birleşme sonrası azınlık paylarındaki düşüşten kaynaklanıyor. 3Ç21 net kar rakamındaki çeyrek bazlı %3 gerileme ise kur farkı gelirlerindeki düşüşten kaynaklanmaktadır. Şişecam’ın 3Ç21 konsolide satış gelirleri güçlü seyrini sürdüren mimari cam ve cam ev eşyası segmentlerindeki kuvvetli büyüme kaynaklı yıllık bazda %42 artışla 8.24 milyar TL’ye ulaştı. Şirketin 3Ç21’de konsolide FAVÖK rakamı ise beklentilerin %6 üzerinde ve yıllık bazda %57 artışla 1.99 milyar TL’ye ulaşırken, FAVÖK marjı yıllık bazda yüzde 2.3 puan artışla ancak çeyrek bazda yüzde 2.1 düşüşle %24.1’e geriledi. Mimari cam segmenti 3Ç21’de hem ciro hem de FAVÖK büyümesi anlamında konsolide büyümeye en yüksek katkıyı sağlayan segment oldu.

SISE için hisse başına 12.90 TL hedef fiyatımız ile AL tavsiyemizi koruyoruz.  Hisse 2022T 3.7x FD/FAVÖK ve 5.2x F/K çarpanları ile 6.8x ve 11.9x global benzer şirket çarpan medyanına kıyasla iskontolu işlem görmektedir. Şişecam Şubat 2020’de 150 milyon TL nominal hisseye kadar 1.2 milyar TL değerinde hisse geri alım programı açıkladığını hatırlatmak isteriz. Şirket bu zamana kadar 273 milyon TL değerinde 34.4 milyon hissesini geri aldı. Şişecam’ın konsolide SMM’de doğalgazın %17 payı (%11 Türkiye + 6% uluslararası tedarik) dikkate alındığında son dönemde sert yükseliş gösteren doğalgaz fiyatları 2022’de dengeye oturmazsa Şişecam’ın karlılığını baskılayabilir. Talep izin verdiği sürece Şişecam’ın artan enerji maliyetlerini satış fiyatlarına yansıtabildiğini söyleyebiliriz. Diğer taraftan Şişecam’ın konsolide satış gelirlerinde döviz bazlı gelirlerin payı %55 olmasına karşın konsolide SMM’deki döviz bazlı maliyetlerin payı %43 olduğu göz önüne bulundurulduğunda, TL’deki değer kaybının şirketin karlılığını olumlu etkilemesini bekliyoruz.

Analizin tamamı için tıklayınız...

Vakıf Yatırım analizi şu şekilde:

(+) Şişe Cam (SISE): Şirket, 3Ç21 döneminde beklentimizin (1,57 mlr TL) altında, piyasa tahminlerinin (1,24 mlr TL) ise üzerinde, yıllık %56 üzerinde 1,35 mlr TL net kar açıkladı. Operasyonel performans bu dönemde beklentimizi aşarken, operasyonel olmayan gelirlerin beklentimizin altında kalması, net karlılık tarafında gözlenen sapmada etkili oldu. Şirketin satış gelirleri 3Ç21 döneminde beklentilere paralel, yıllık %42 artışla 8,24 mlr TL’ye ulaşırken, uluslararası gelirlerin toplam gelirler içindeki payı bu çeyrekte %72 olarak gerçekleşti. Bu dönemde satış geliri ve FAVÖK tarafına en yüksek katkı, mimari camlar segmentinden geldi. Satış gelirlerindeki büyümede, bu segmentin ardından cam ambalaj segmenti ön plana çıktı. Bu dönemde FAVÖK, beklentilerin üzerinde, yıllık %57 yükselişle 1,99 mlr TL’ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise yıllık 2,3 puan artışla %24,1 seviyesinde oluştu. FAVÖK’e son üç çeyrektir en büyük katkıyı sunan mimari camlar segmentinde FAVÖK marjı ise %27 seviyesinde gerçekleşti. Şirketin net borç pozisyonu 2Ç21 dönemine göre %18 gerileyerek 3Ç21 döneminde 3,75 mlr TL seviyesinde gerçekleşti.

Yorum: Şirketin 3Ç21 sonuçları hem operasyonel hem de net karlılık tarafında beklentileri aştı. Şirket hisseleri ise son bir ayda endeksin %2 altında performans sergilerken, son üç aylık dönemde ise endeksi %5 yenmeyi başardı. Beklentimizi aşan operasyonel performansın sonrasında Şişe Cam için 10,67 TL seviyesindeki hedef fiyatımızı 11,26 TL seviyesine yükseltirken, kısa vadeli “Endeksin Üzerinde Getiri” ve uzun vadeli “AL” önerilerimizi koruyoruz.

Şeker Yatırım, Şişe Cam hedef fiyatını 10,40 TL'den 11,40 TL'ye yükseltti, tavsiyesini 'AL' olarak korudu

Şeker Yatırım analizi şu şekilde:

Şişecam, yılın üçüncü çeyreğinde; mimari cam ve cam ev eşyası satış gelirlerindeki artışın da katkısıyla piyasa beklentilerinin hafif üzerinde 1,353mlr TL net kar açıkladı. Şirket, 3Ç20’de ise 866,0mn TL net kar açıklamıştı. Bizim üçüncü çeyreğe ilişkin net kar rakamı tahminimiz 1,235mlr TL seviyesindeyken, piyasadaki ortalama beklenti ise net kar rakamının 1,270mlr TL olabileceği yönündeydi. Gerçekleşen net kar rakamıyla tahminimiz arasındaki fark ödenecek vergi kaleminin beklentilerimizden daha düşük gerçekleşmesinden kaynaklanmaktadır. Şirket, 3Ç21’de net olarak 117,4mn TL tutarında finansman gideri kaydetmiştir (3Ç20: 279,8mn TL net finansman gideri). 3Ç21 net kar rakamının da eklenmesiyle şirketin 9A21’de kümüle net kar rakamı 4,096mlr TL seviyesine ulaşmış oldu (9A20: 1.392mlr TL net kar).

3Ç21’de satış gelirleri rakamı, geçen yılın aynı dönemine göre %42,0 oranında artarak 8,236mlr TL olarak gerçekleşti (3Ç20: 5,798mlr TL) (Şeker Yatırım: 8,179mlr TL, Ortalama Piyasa Beklentisi: 8,140mlr TL). Segment bazında satış gelirleri önceki yıla göre; mimari camlarda %63 oranında, cam ev eşyasında %61 oranında, kimyasallarda %31 oranında ve cam ambalajda %29 oranında arttı.

Şirket, 3Ç21’de 1,986mlr TL FAVÖK elde ederken (3Ç20: 1,267mlr TL), FAVÖK marjı ise yıllık bazda 2,3 puan iyileşerek %24,1 olarak gerçekleşti (3Ç20: FAVÖK Marjı: %21,8). Bizim bu çeyreğe ilişkin FAVÖK tahminimiz 1,868mlr TL iken, piyasanın ortalama FAVÖK beklentisi de 1,877mlr TL seviyesindeydi.

Analizin tamamı için tıklayınız...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 48,70
En Yüksek: 49,52
En Düşük: 48,54
Değişim -0,25 %
FK: 8,71
PD / DD: 1,05
İşlem Hacmi 1.399.968.755
Toplam Adet: 28.582.769
Ağırlıklı Ort.: 49,03
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan28 Ekim 2021 18:55

    Şişe Cam yurt dışı operasyonlarını ayrı bir şirket hale getirip halka açabilir. Bir çok ülkede yatırımı var. Yurt içi operasyonlarını birleştirmeye devam ediyor  Çayırova Cam ile birleşti, madencilik, cam ambalaj, cam elyaf alanındaki şirketler de seneye birleşir muhtemelen.

  • TAMİZ KARTALGÖZ28 Ekim 2021 16:31

    ben inanmıyorum hep böyle diyi diyip mal kitliyorlar.