E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıŞirketlerin varlıkları borçlarını karşılamıyor---

Şirketlerin varlıkları borçlarını karşılamıyor

Şirketlerin varlıkları borçlarını karşılamıyor
28 Kasım 2018 - 09:33 borsagundem.com

Borsadaki 402 şirketin 160'ının finansal borcu 100 milyon TL üzerinde! Bunlardan 70 adedinin kısa vadeli varlıkları kısa vadeli yükümlülüklerini karşılamıyor

Kurtarma Operasyonlarında Son Durum

Bankaların kullandırdığı 2.5 trilyon TL tutarındaki kredilerin; 218 milyar TL’si inşaat sektörüne (takipteki kredi oranı % 3.0) aitken 197 milyar TL’si ferdi konut sektörüne (takipteki kredi oranı % 0.5) aittir. Buna otellere ait 65 milyar TL krediyi de (takipteki kredi oranı % 4.1) eklersek 480 milyar TL nakdi kredi toplamı yapıyor. Bu rakam toplam kredilerin % 18’ine denk geliyor.

6 Kasım 2018: EKGYO “Ülkemizde ki tamamlanmış bağımsız bölümlerin tesbitine ilişkin sektör temsilcileri Konutder, Gyoder, İnder ve Emlak Konut tarafından bir envanter çalışması yapılmaktadır.” açıklamasını yaptı.

15 Kasım 2018: BDDK, portföyünde VDMK bulunduran bankalar için bu kıymetlere uygulanan risk ağırlığını 0'a indirdi.

23 Kasım 2018: SPK, Türkiye Kalkınma Bankası(TKB) bünyesindeki Varlık Finansman Fonu'na 3.25 milyar TL tutarında VDMK ihraç yetkisi verdi.

Çiğdem Toker’in bugünkü haberine göre; “TKB'ce ihraç edilecek VDMK ile bankaların halihazırda ‘canlı' konut kredileri için çıkardığı İpotek Teminatlı Menkul Kıymet'in (İTMK) değiştirilmesi planlanıyor. BDDK'nın sözkonusu kararda VDMK'lerin sermaye yeterlik oranı hesabındaki risk oranını sıfıra indirmesi, bu kağıdın Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ile eşitlenmesi anlamına geliyor. Bir sonraki kritik aşamada ise Merkez Bankası'na bir rol atfediliyor. Merkez Bankası'nın bu kağıtları teminat olarak kabul etmesi öngörülüyor. Kamu bankalarının Merkez Bankası'nda teminat olarak tuttukları DİBS'ler ile bu kağıtlar değiştiriliyor. Geri alınan DİBS'lerin Hazine ve BIST tahvil piyasasında nakde çevrilmesi öngörülüyor. Böylelikle kamu bankalarına yeniden kredi verme olanağı sağlanıyor. Planın sektöre duyurulmasına karşın, bugüne kadar kamuoyuna açıklanmaması ise, ‘Diğer sektörlerin sıraya girmesi' kaygısına bağlanıyor.”

Diğer taraftan BDDK'nın başlattığı ve Bankalar Birliğinin devam ettiği çalışma sonucu Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması, toplam kredilerdeki payı %90 olan bankalar ve diğer finansal kuruluşlar tarafından 19 Eylül 2018 itibarıyla imzalanmış ve uygulamaya girmiştir. Bizim yaptığımız çalışmaya göre borsadaki 402 şirketin 160'ının finansal borcu 100 milyon TL üzerinde! Bunlardan 70 adedinin kısa vadeli varlıkları kısa vadeli yükümlülüklerini karşılamıyor. Basında yer alan habere göre Eylül’den beri borç kesintisi nedeniyle “zimmet” suçu işleyen bankacıyı koruyacak bir yasal düzenleme yapılmadığından ilerleme sağlanamadığı belirtiliyor.

STRATEJI

Dün tahminimize paralel 93 bine kadar geriledik ve ordan döndük. Yukarda ise 95 bin direnç.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 750 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.6 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Osman Ertokuş28 Kasım 2018 22:20

    Yani iyi bir durum değil şirket aşırı borca batmışssa sonuç ne olur ?????? Ben söyleyeyim şirket satılığa çıkar yabancılar dünyadaki büyük holdingler kelepir parasına şirketlerimizi kaparlar yıllar geçtikçe bir bakarız elimizde şirket kalmamış , işadamı kalmamış , sanayi kalmamış yani yabancılar tarafından alınmış olurlar aynen güney afrikaya döneriz.orda öyleymiş , fabrikalar , işletmeler yabancılarınmış , halk ne yapıyor derseniz işçi tarım işçisi yani.Aynen Amerikalı Kızılderililer gibi böyle giderse millet bağlara biz dağlara.Devletin bu gidişata dur demesi lazım,faizler düşürülsün,insanlara,işletmelere faizi düşük krediler verilsin böyle giderse donumuzu satacaz , çıplak vatandaş olucaz galiba.

  • sinyor28 Kasım 2018 15:31

    madem haberi yaptin, tam yapta bilelim bu borclu sirketleri.yayinlasana kardesim somut verileri. yatirimciya adam gibi ışık tutun.

  • Daşci28 Kasım 2018 14:16

    Uydurma şirketler halka hayal arz ediyor Yersen. Git bak şirket sahibi kirada, arabası kiralık yiyecek ekmeği yok. Ama ticari kurnazlığı var. Vatandaş mağdur.

  • Ufuk28 Kasım 2018 13:44

    Cumhurbaşkanı "faiz sebeb enflasyon sonuçdur" diyordu ve piyasa delleniyordu. Bu ay enflasyon eksi gelebilir ve piyasa ister istemez faizleri aşağı çekmek durumunda kalır, çekmez ise cumhurbaşkanı ben demedim der"ve piyasaya kızabilir.

  • recep28 Kasım 2018 13:20

    faiz enflasyona karşı paranın değer kaybetmemesidir. gerçi enflasyon yüzde 50 civarında faiz yüzde 20 malesef paramız enflasyona karşı çöp durumunda.

  • 1Borsacı28 Kasım 2018 12:55

    Şu sıralar borsada fiyatlar götürü usulü fiyatlanıyor, Kar rakamlarının anlamı yok. Marka değeri, pazar payı, know how birikimi, patronun güveni gibi konular ön planda. Ayakda kalacak firmalara bakmak lazım. Sabancı, Koç ve kamu firmaları ayakta kalır. Enerji işi en riskli sektör, eskiden yüksek döviz borcu ile yapılan  pahalı yatırımlar yeni yapılan daha verimli  doğal gaz,, güneş ve rüzgar vs ile rekabet edemeyebilir, Borçlu firmalardan döviz faizi %4-5 iken kurtaran firmalar %8-10 da kurtaramayabilirler.  Bu arada çimento da sorunlu sektör, İhracatı kısıtlı, maliyetleri arttı ama büyük kapasite fazlası var, öte yandan birleşme ve satın almalar olabilir.

  • Çare28 Kasım 2018 12:34

    Ya dışarıdan borç almak yada maskeli kuvvetli para basmak lazım

  • Daşcı28 Kasım 2018 11:47

    Bizler uyanık olursak kimse bize hayal arz edemez. Adı Şanı duyulmamış şirket hisselerini almayın. Kendiliğinden kaybolup gidecekler.

  • rasim28 Kasım 2018 11:09

    Kolayı var,,hemen sermaye artırımına gitsinler,,,,kaz çok.

  • Taktak28 Kasım 2018 10:34

    O 60 şirketi halka arz edelim! Yerine yenisini hazırlayalım! ,  içi boş şirketleri halka arz ederek binlerce yatırımcıyı perişan ediyorsunuz!

  • tespit 28 Kasım 2018 09:56

    normalldir patronlar işi yapmak yerine kurnazlık ac gözlülük yaparsa kazandığını paylaşmazsa sonu böyle olur

  • Erhan 28 Kasım 2018 09:49

    Bu da demek oluyor ki dolar da fake düşüş var

  • kriz28 Kasım 2018 09:43

    2019 kriz i firsata çevirmeli. Faize yatirip para kazaniyorum

  • kerim28 Kasım 2018 13:18

    erhan sen dolar borsa almıyor musun. haramsa ne işin var burada. paran enflasyon karşısında hiç olunca haram değil para kazanınca haram öylemi

  • erhann28 Kasım 2018 10:56

    Öbür dünya ki krizi ne yapacaksın ...