E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞirketlerin temettü karnesi---

Şirketlerin temettü karnesi

Şirketlerin temettü karnesi
27 Mayıs 2014 - 14:06 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da firmaların sermaye artırım modelleri ve temettü dağıtım oranları

Değerli tasarruf sahipleri, birikimlerinizi, özellikle orta-uzun vadeli olarak hisse senetleri piyasasında değerlendirme kararı aldığınız takdirde, dikkat etmeniz geren hususlar vardır.
Bu hususlardan öne çıkan en önemli unsur ise, hisse senetlerinden alarak ortağı olduğunuz firma/firmaların, kar payı(temettü) politikaları son derece önemlidir.
Değerli tasarruf sahipleri bilginiz gibi, hisse senetlerinin iki türlü potansiyel , aynı zamanda soyut getirisi vardır. Bunlardan birtanesi prim dediğimiz, olası fiyat artışı iken, bir diğeri ise çoğu zaman fiyat artışlarının dahi gerekçesi olan, kar payı(temettü) olgusudur.
Bu bağlamda, tasarruf sahiplerinin ortağı olmayı düşündükleri firmaların, geçmiş dönem kar payı(temettü) politikaları ile beraber, sermaye artırım modelleri hakkında bilgi sahibi olmaları, geleceğe ilişkin belirleyecekleri yatırım stratejilerine ışık tutarak yardımcı olacaktır.
Sizlerin yatırım karalarında, stratejilerinize paralel hareket etmeniz açısından ve beklenmedik süprizlerle karşılaşmamanız adına ,İMKB’de yeni adıyla Borsa İstanbul’a kote halka açık firmalarımızın geçmiş süreç içerisinde gerçekleştirdikleri, temettü(kar payı) ödemeleri ve sermaye artırım modellerini, yüzdesel ifadelerle derleyip topladık.




Halka açık firmalarımızın, geçmiş dönem içindeki temettü(kar payı) ve sermaye artırım davranış modelleri, gelecek dönem içinde aynı davranacaklarının garantisi olmayacak iken diğer taraftanda, geçmiş davranış modellerini bilmek, yatırım stratejilerinizi belirlemenizde faydalı olabilecektir.

Sizler için derleyip tablo haline getirdiğimiz çalışmamızda üç renk modelini kullandık. Sarı, Kırmızı ve Yeşil. Yaptığımız renklendirmenin amacı, sizlerin daha kolay bir şekilde tablomuzdan yararlanmanızdır.
Tablomuzda,
Yeşil: ilgili firmanın son 5 periyod içerisinde temettü(kar payı) dağıtması ile öne çıkan firmalarımızdan olduğunu ifade eder.
Kırmızı: ilgili firmanın son 5 dönem içerisinde bedelli sermaye artırımlarının öne çıktığını ifade eder.
Sarı: ilgili firmanın son 5 aksiyonunun karma olduğu, başka bir ifade ile, temettü veya bedelli sermaye artırımı gibi, öne çıkan bir davranış modeli olmadığını ifade eder. İlgili firmanın, bedelli/bedelsiz sermaye artırımı ve temettü konusunda karma bir yapıya sahip olduğunu ifade eder.



Hazırladığımız tablo, 27 Mayıs 2014 tarihine kadar olan verilere dayanılarak hazırlanmıştır. Tablomuzda temettü(kar payı) ve sermaye artırımları yüzdesel olarak listelenmiştir, Hisse başına yüzdesel olarak ele alınır ve nominal üzerinden hesaplanır. Örneğin %10 temettü ödeyen firmanın ortağı hisse başına 10 krş brüt temettü alır.(ilgili firmanın borsa fiyatı ne olursa olsun). Burada çalışmalarınızı yaparken temettü veren firmaların, borsa işlem fiyatı ile mukayese yapmanız, ilgili hissenin ucuz veya pahalı olduğu konusunda size fikir verecektir. Temettü odaklı yatırım yapan profillerin karşılaştırma yapacağı kıstas(benchmark) sizlerin belirleyeceği alternatif yatırım araçlarının getirisi olacaktır.
Tablomuz dönemsel olarak güncellenecektir.
Saygılarımızla , Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)