E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞirketlerin korkulu rüyası: Kredi notu---

Şirketlerin korkulu rüyası: Kredi notu

Şirketlerin korkulu rüyası: Kredi notu
07 Mart 2023 - 17:14 borsagundem.com

Yükselen tahvil faizleriyle birlikte düşük notlu şirketlerin borçlanma maliyetleri de arttı. Uzmanlar şirketlerin kredi notunu korumak için yüksek kaldıraçlı işlemler yerine öz sermayesine yöneldiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve Avrupa'da yıllardır ucuza kredi alan şirketleri, tanıdık bir korkunun geri dönüşüyle karşı karşıya: kredi notlarının düşürülmesi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu frenlemek amacıyla faiz oranlarını yükseltmesiyle birlikte borçlanma maliyetleri de yükseldi. Yatırımcılar da derecelendirme kuruluşlarından düşük puan alan ABD’li işletmelerden yılda yaklaşık yüzde 9’luk faiz ödemeleri talep ediyor. Bu oran Mart 2021’de ise yüzde 5’in altındaydı.

Bu güçlü fiyat etiketi, yüksek dereceli şirketlerin genişlemeleri veya devralmaları finanse etmek için ekstra kredi almaktan kaçınmasına sebep oluyor. Şirketler bunun yerine derecelendirmelerini bozmamak için öz sermayesine daha fazla ehemmiyet gösteriyor.

Financial Times’ın haberine göre BNP Paribas’nın Avrupa Sermaye Piyasaları Başkanı Andreas Bernstorff konuyla ilgili açıklamasında, “Alınması gereken en önemli mesaj artık 18 ay öncesine göre daha fazla özkaynağa ihtiyacınız olduğudur. Zira derecelendirmeniz daha önemli hale geldi. Yatırım sınıfı altı notla piyasaya giriş iyi bir şey değil ve pahalı” ifadelerine yer verdi.

2008 Küresel Finans Krizi’ni takip eden yıllarda gösterge faiz oranları düşüktü ve merkez bankaları sistemi desteklemek için sürekli tahvil satın alıyordu. Bu durum şirketlerin kredi dereceleri konusunda endişelenmemesini sağlayan bir piyasa ortamı yaratmıştı.

Ancak şimdiyse ABD’deki güvenli yatırım sınıflı şirketler bile tahvil piyasasında borçlanmak için yüzde 5,7’nin üzerinde faiz ödemesi yapmak zorunda kalıyor. Bu oran henüz iki yıl öncesinde yüzde 2’nin biraz üzerindeydi.

Faiz ödemelerindeki bu keskin artış potansiyel kredi notlarının düşürülmesi konusundaki endişelere yol açıyor ve şirketlerin kredi derecelerini tehlikeye atabilecek borçlarla finanse edilen işlemlere yönelik iştahını bastırıyor. Bu baskının bir diğer sebebi de yüksek dereceli şirket tahvilleri ile spekülatif dereceli şirket tahvilleri arasındaki borçlanma maliyetleri makasının iyice açılmış olması.

Morgan Stanley’nin Borç Sendikası Küresel Eş Başkanı Teddy Hodgson, “Şirketler artık derecelendirmelerini korumakla daha fazla ilgili. Kredi derecelerini yatırım notunun altına düşürme riski taşıyan şirket evliliği ve satın alma (M&A) gibi herhangi bir şekilde kullanılması için bir iştah görmüyorum” açıklamasında bulundu.

Küresel kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Kıdemli Analisti Gregg Lemos-Stein da şirketlerin “daha az sayıda yüksek kaldıraçlı satın alma işlemlerini” üstlendiğini belirtiyor. Kıdemli analist, "Faiz oranlarında bir artış olduğunda, herhangi bir şirket en azından optimal sermaye yapısını düşünmek için itici güç kazanır" dedi.

Küresel enflasyonun kalıcılığına yönelik işaretler 2023’ün başlarında duraklayan tahvil rallisinin yeniden ivme kazanmasına sebep oldu. Vadeli piyasalarda yatırımcılar artık ABD’nin politika faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağını ve yıl sonuna kadar faizlerin yüzde 5’in üzerine çıkacağını satın alıyor. FED’in politika faizleri şu sıralar %4,5 ila %4,75 aralığında seyrediyor.

Piyasa beklentilerindeki bu değişim şirket tahvilleri piyasalarında da dalgalanmalara yol açıyor. Bu özellikle de düşük dereceli tahvil ihraç etmek isteyen şirketler için kötü bir haber.

Vanguard’ın Kıdemli Portföy Yöneticisi Arvind Narayanan, “Yüksek getiri piyasası volatilite zamanlarında kapanabilir” dedi. Narayanan şirketlerin yüksek kaliteli tahvil piyasalarına erişimlerini korumak için “çok dikkatli” davrandığının da altını çizdi.

S&P’nin yakın tarihli bir raporu, ABD tüketici ürünleri sektöründen BBB dereceli borçluların dörtte birinin kısmen daha yüksek faiz oranları nedeniyle geçen yıl boyunca uzun vadeli kaldıraç hedeflerini düşürdüğünü tespit etti. Raporda M&A finansmanı işlemlerinde de daha fazla özkaynak kullanılacağı öngörülüyor.

Krugman: Fed sonuç alana kadar faizleri artıracak

Piyasalar Powell’dan ne duymak istiyor?

Piyasalar 3 kritik soruya cevap arıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)