E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞirketlerin artan nakdi yatırımcıları zorlayacak---

Şirketlerin artan nakdi yatırımcıları zorlayacak

Şirketlerin artan nakdi yatırımcıları zorlayacak
26 Nisan 2021 - 10:15 borsagundem.com

Pandemi sürecinde şirketlerin nakit miktarı yükseldi. Bu seviyeler ise gelecekteki hisse getirilerine yönelik önemli bilgiler veriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Önde gelen şirketler bilançolarında devasa miktarlarda nakit bulunduruyor. Yaklaşık on yıldır devam eden bu nakit tutma tercihi, pandemi sürecinde alınan önlemler nedeniyle sert bir yükseliş daha gösterdi. Şirketlerin nakit miktarlarını yakından izlemek gerekiyor çünkü şirketlerin bu tercihi gelecekteki yatırım getirileriyle ilgili önemli bilgiler içeriyor.

Euro Bölgesi’nde, Japonya’da ve ABD’de bulunan finans sektörü dışındaki şirketler şimdi yaklaşık 10 trilyon dolar değerinde nakde sahip. Bu rakam ise on yıl öncesine kıyasla iki kat yüksek. Şirketlerin bulundurduğu nakit miktarları, ekonominin boyutuna göre Japonya’da en yüksek seviyede. Japon şirketlerinin nakdi, gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık %60’ına denk. Euro Bölgesi’nde ise şirketlerin nakit miktarı gayrisafi yurtiçi hasılanın %30’una tekabül ederken, oran ABD için %10.

Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre, tüm ülkelerdeki şirketlerin ortak noktası, nakit miktarlarının önemli ölçüde artmış olması. Bunun nedeni ise yalnızca geçtiğimiz yıl ortaya çıkan zorlu koşullar değil. Her ülkedeki nakit bakiyesi pandeminin başlangıcından önce on yıldır artış gösteriyordu. Bununla birlikte, şirketler bu parayı hisse geri alımları ya da yatırım için kullanmadı.

Ardından kurumsallar geçtiğimiz yıl önlem amacıyla nakit tutmak için borçlanma yoluna gitti. Bu durumun sonuçlarının ne olabileceğini görmek için Japonya’yı incelemek önemli. Ülkenin şirketlerindeki nakit birikimi 1990’larda, ülkenin ‘kayıp on yılı’ olarak bilinen süreçte başladı. 

Nakit dağları hissedarların özsermaye getirilerini aşağı çekti. Bunun nedeni ise şirketlerin ellerinde bulundurduğu nakdin herhangi bir getirisinin olmamasıydı.

borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre, ülkenin devasa kurumsal nakit bilançosu, bu nakdin nasıl değerlendirileceğini düşünen analistler tarafından genellikle gündeme getiriliyor. Zaman zaman ise aktivist yatırımcılar istediklerini alıyor: Japonya’nın kurumsal alanı son yıllarda giderek daha fazla yatırımcı dostu oluyor.

Ancak genel nakit birikimi şirkelerin mevcut yatırım seçeneklerini incelediğini ve bunları yetersiz bulduğunu gösteriyor. Bir şirket sıfır getiri sağlayan varlıkları elinde tutmaya karar verdiğinde, şirketlerin ekonominin geleceğine yönelik olumlu beklentileri olmadığı görülüyor.

ABD ekonomisi hızlı bir toparlanma gösterdiği takdirde, şirketlerin fonları için sermaye harcamalarının daha iyi olacağına karar vermesi umut ediliyor. Hisse geri alımları ve temettüler ise bu şekilde yükselebilir. Ancak küresel finansal krizin ardından gelen on yılda görülen büyüme, nakit birikimini engellemek için yeterli olmadı.

ABD’de nakit birikimi henüz Japonya’da görülen seviyelere ulaşmadı. Ancak Avrupa hızla Japonya’ya yaklaşıyor. Yatırımcılar ise bu durumda oldukça dikkatli olmalı: Bu seviyelerde nakit birikimi olan şirketlere yatırım yapan yatırımcılar için, gelecekte getiriler beklentilerin altında kalabilir.

Satış baskısı devam etse de tepki alımı ile karşılanabilir

 

Risk iştahının korunduğu hafta geride kaldı

 

Piyasalarda merkez bankaları sahneye geri dönüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)