E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞirketler halka arz yarışında---

Şirketler halka arz yarışında

Şirketler halka arz yarışında
25 Eylül 2020 - 10:12 borsagundem.com

ABD seçimleri öncesi, şirketler halka arz yarışına katılıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yaklaşan başkanlık seçimleri ve sonrasında piyasalarda ve ekonomide görülecek gelişmelerin yarattığı belirsizlikle, özel şirketler Wall Street’teki açılışlarını yapmak için acele ediyorlar.

Halka arzları oldukça fazla talep gören bulut şirketleri Snowflake ve JFrog başta olmak üzere, Cuma günü halka arzı gerçekleşen Unity Software, yeni hisselere olan güçlü talebin göstergeleri.

Uzmanlar, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını uzun süre boyunca sıfıra yakın tutma kararının, halka arzlara olan talebi körüklediğini ve tüm hisse piyasasını canlandırdığını söylüyor. Bu süreçte özellikle yüksek büyüme oranları olan teknoloji şirketleri öne çıkıyor.

Mergemarket’ta halka arz içeriklerini yöneten Troy Hooper, “halka yeni arz edilen şirketler iyi gidiyor ve sanırım Fed finansal sisteme para akışını sağladıkça bu devam edecek” dedi. Hooper’a göre “paranın gideceği bir yer olması gerekiyor.”

Daha fazla şirket, açık çek şirketlerle birleşme yoluna giderek Wall Street’te yer almak istiyorlar. Elektrikli araç üreticisi Lordstown Motors ve Hyliion da SPAC adı verilen özel amaçlı satın alma şirketleri aracılığıyla halka arzını gerçekleştirmeyi planlıyor.

DraftKings ve Richard Branson’un Virgin Galactic isimli şirketi de SPAC anlaşmasıyla halka arz edildi. Branson şimdi daha fazla şirket satın almak için kendi SPAC şirketini kurarak daha fazla para kazanmayı amaçlıyor.

Cuma günü Reuters’ın yaptığı haberde, 2011 yılında özelleşen Playboy’un, SPAC anlaşmasıyla Wall Street’e geri dönmeyi düşündüğü söylendi.

Halka arzlar için kapılar yakında kapanabilir

Büyük unicorn startupların (değer 1 milyar doların üzerinde olan şirketler) önümüzdeki birkaç hafta içinde halka arzını gerçekleştirmek isteyeceği ve seçim öncesinde hisselerinin satışını başlatmak isteyeceği yönündeki tahminler artıyor. Özellikle de ilk gününde iki kattan fazla yükselen, Snowflake’in güçlü girişi yeni halka arzlar için örnek oluşturuyor.

Büyük veri şirketi Palantir, 29 Eylül’de New York Stock Exchange’de halka arz edilecek. İlaç fiyatları karşılaştırma şirketi GoodRx ve yazılım geliştirme şirketi Asana’nın da ay sonundan önce piyasalarda yerlerini alması bekleniyor.

Palantir mevcut hisselerini doğrudan NYSE aracılığıyla satışa sunacak ve böylelikle uzun bir Wall Street sürecini atlamış olacak. Bu hamle aynı zamanda yeni hisseleri işleme açmaya gerek kalmayacağı anlamına geliyor. Spotify ve Slack de halka arzını bu şekilde gerçekleştirmişti.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu da şirketlerin doğrudan hisse listeleme yöntemini kullanabilmesi için yeni bir kuralı onaylamayı düşünüyor. Daha fazla şirket bu yöntemle halka arzını gerçekleştirebilir.

Yatırımcıların özel şirketlerin halka arzından önce hisselerini almasını sağlayan EquityZen’in kurucu ortaklarından Phil Haslett, “Palantir ve Asana’nın nasıl performans göstereceğini görmek ilginç olacak. Snowflake’ten sonra teknoloji unicornlarına oldukça fazla bir ilgi var” dedi.

Haslett “halka arz konusunda kapılar muhtemelen Ekim ayı ortalarında kapanacak. Listelemeler bunun ardından durabilir” dedi. “Önümüzdeki yıl halka arzlarını gerçekleştirmeyi planlayan şirketler için oldukça fazla risk var. Piyasalarda para kazanmak için hala fırsatlar olsa da değerlemeler daha düşük olabilir.”

Ya şimdi ya hiç

Halka arzını planlayan şirketler bunun farkında. Ve herkeste bir telaş hissi var.

Hyliion’un CEO’su Thomas Healy, ticari elektrikli kamyon üreten şirketinin, özel şirket olarak kalmaya devam etmeyi planladığını söyledi. Ancak nihayetinde, halka arz için doğru zaman olduğunu düşünüyor.

Healy, “bizi heyecanlandıran daha fazla para kazanmak oldu. Bu şirketi büyütmemize yardımcı olacak” dedi.

Hyliion, Tortoise Acquisition Corp. (SHILL) isminde bir açık çek şirketiyle birleşiyor ve özel sermayede özel yatırım olarak bilinen yöntemle 560 milyon dolar getiri elde ediyor. Hissedarlar anlaşmayı 28 Eylül tarihinde imzalayacak. Onaylandığı takdirde şirket HLYN olarak bilinecek.

Yine de bazıları, halka yeni arz edilen şirketlerin, 20 yıl öncesinin dot.com balonunu hatırlattığı konusunda endişeli. Şimdilerde halka arz edilen şirketlerin getirileri o dönemkilere kıyasla daha kaliteli olsa da, birçok yeni hisse için açılış fiyatları oldukça yüksek.

Pacific Global Asset Management’ın Sermaye Piyasaları Stratejisti, Max Gokhman, “değerlemeler şaşırtıyor” dedi. Gokhman’a göre “Snowflake sağlam bir şirket. Ancak güneşe yakın uçmaya devam ederlerse kanatları eriyebilir.”

Teknoloji şirketlerinde halka arz furyası sürüyor

 

Warren Buffett halka arzdan 1,1 milyar dolar kazandı

 

Yazılım alanında tarihin en büyük halka arzı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)