E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞirket yönetim kurullarında küçük paydaş korkusu---

Şirket yönetim kurullarında küçük paydaş korkusu

Şirket yönetim kurullarında küçük paydaş korkusu
14 Nisan 2022 - 18:03 borsagundem.com

Teknolojinin ilerlemesi ve pandemi sürecinde uzaktan çalışma uygulamalarının gelişmesi şirket genel kurullarını ulaşılabilir hale getirdi. Küçük yatırımcıların oy kullanması şirketleri ESG hassasiyeti gibi alanlarda baskı altına alabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şirketler bu yıl olağan genel kurul sezonunda oylama faaliyetlerinde ciddi krizlerle karşı karşıya kalabilir. Pandemi sürecinde ortaya çıkan yeni platformlar hissedarlar ve şirketler arasındaki geleneksel engelleri yıkmaya hazırlanıyor.

Pandemi sürecinde işlemlerin internet üzerinden yapılmaya başlanması, küçük yatırımcıların piyasaya girmesi ve yeni gelen hissedarlar, aktivist yatırımcılardaki yükselişi tetikliyor.

İngiltere merkezli yatırım platformu Interactive Investor’ın Hisse Senedi Stratejileri Başkanı Lee Wild’a göre, tarih boyunca şirketlerin olağan genel kurulları uzun süredir hisselere yatırım yapan yatırımcıların ‘sert tabanının’ bulunduğu etkinlikler niteliğindeydi.

Wild, bu kesimdeki yatırımcılar için, “Olağan genel kurullara her zaman katıldılar ve bu toplantılar bir fincan çay, bir bisküvi ve bir sandviç ikram edilen ve yatırımcıların üst düzey yetkililer ve yönetim kurulu başkanlarıyla sohbet etme imkanını sağladıkları bir klişeydi” ifadelerine yer verdi.

Ancak borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bu ortam hibrit genel kurullarla birlikte değişebilir. Çevresel, sosyal ve kurumsal (ESG) referanslara öncelik veren daha küçük yatırımcılar bir fark yaratma konusunda istekli ve giderek daha fazla oy kullanma fırsatını değerlendirmeyi talep ediyor. Bu yatırımcılar çay ve bisküvi ikramlarıyla ilgilenmiyor.

Wild Financial News’teki röportajında, “Biz bu ortamdan uzaklaşmayı istiyoruz. Bir bardak çay ve bisküvi iyi bir şey olabilir. Ancak bu daha çok müşterilerin şirketleri sorumlu tutmasıyla ilgili” açıklamasında bulundu.

Kasım 2021'de Interactive Investor, tüm müşterilerin hissedar toplantılarında oy kullanmasına otomatik olarak izin vermeye karar verdi. O tarihten bu yana, bir paydaş genel kurullara katılmak istemiyorsa, daha önce olduğu gibi, katılma seçeneği yerine katılmak istememe seçeneğine ulaşmak zorunda kalacak.

Platformdaki perakende yatırımcıların sadece yarısından azı şu ana kadar dışarıda kalma seçeneğini tercih etti.

Interactive Investor, 2021 yılında işlenen oy sayısının bir önceki yıla göre %110 arttığını tespit etti. Platform tarafından Nisan ayında yayınlanan veriler, Abrdn, Easyjet ve BHP Group gibi şirketlerin genel kurullarını da içeriyor.

Credit Suisse yönetiminin başı dertte

 

Ericsson'a ABD’den ek para cezası

 

Elon Musk, Twitter'ın tamamını istiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)