E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSınırların kapanmasından korkan Ruslar, Türkiye'ye kaçıyor---

Sınırların kapanmasından korkan Ruslar, Türkiye'ye kaçıyor

Sınırların kapanmasından korkan Ruslar, Türkiye'ye kaçıyor
26 Eylül 2022 - 08:54 borsagundem.com

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Eylül çarşamba günü verdiği seferberlik emrinden bu yana askerlik yaşındaki erkeklerin bir kısmı ülkeyi terk etti, büyük bir kısmı da terk etme arayışında.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkede kısmi seferberlik ilan etmesi Ruslar arasında paniğe yol açtı. Rusya'da askerlik yaşındaki erkeklerin bir kısmı ülkeyi terk etti, büyük bir kısmı da terk etme arayışında.

Bazıları karayolu üzerinden Finlandiya ve Gürcistan'a geçmeye çalışırken, kimileri vize istemeyen ülkelere gitmek için havaalanlarına yöneldi. Ancak birçoğu astronomik seviyelere çıkan bilet fiyatlarını almaya güç yetiremiyor.

Moskova'dan tek yönlü uçuşların çoğunda yer kalmadı, kalan koltukları satın alabilmek için kimileri normal fiyatının on katını ödemeye razı oldu.

Rusların favori tatil beldelerinden Türkiye, Rusya ile uçuşları devam ettiren birkaç ülkeden biri ve son dakika seyahatleri cazip hale getirmek için vize istemiyor.

Bu nedenle İstanbul, seferberlik emrinden kaçanların 'sığındığı' kentlerin başında geliyor.
AFP, alelacele eşyalarını bir bavula sığdırıp İstanbul'a gelen bazı Ruslara görüştü. Görüş belirten Ruslar, geride kalanların başına bir iş geleceği korkusuyla isimlerini vermek istemiyor.

Sınırların kapanmasından endişe ediliyor

İstanbul'a gelen Rus vatandaşları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başladığı 24 Şubat'tan bu yana ilk defa bu denli tedirginlik duyduklarını ifade ediyor.

"Arkadaşlarımızla konuştuk ve birçoğu ayrılmak istiyor" diyen 22 yaşındaki Daria adlı Rus vatandaşı, "Şubat ayında herkes ayrılmak istemedi. 21 Eylül'deki karar birçok kişiyi bunu tekrar düşünmeye itti" diye konuştu.

Sınırların hemen ve temelli olarak kapanmasından endişe ettiklerini belirten Daria, hemen ulaşabildikleri için Türkiye'ye geldiklerini ama burada geçici olduklarını söylüyor.

Daria'nın eşi Anderi de savaşın ilk günlerinden bu yana ülkeden ayrılmayı düşündüğünü dile getirdi. Seferberliğin bardağı taşıran son damla olduğunu söyleyen 23 yaşındaki genç adam, "Birçok kişi hemen ülkeden ayrılma kararı aldı" dedi.

Putin'in seferberlik emri, bir dizi başarısızlık ve yenilginin yedi aylık savaşın kaderini değiştirmeye başlaması üzerine orduyu güçlendirmeyi amaçlıyor.

Putin'in televizyondaki seferberlik konuşmasından hemen sonra bilet fiyatları tavan yaptı. Bu da ülkeden kaçmanın maliyetini yükseltti. Buna rağmen Türkiye'ye tek yönlü uçak biletleri kısa sürede tükendi.

Andrei, özellikle bir çocukluk arkadaşı için çok endişelendiğini söylüyor: "Arkadaşım bilet alamadı çünkü şimdiden 400 bin ruble (yaklaşık 7 bin 130 euro), daha öncekinde on kat daha pahalı".

"Birçok kişi Rusya'dan ayrılmak istiyor "

Türk Havayolları, yeni uçuş ilave edemediği için Rusya seferlerinde daha büyük uçaklar kullanmaya başladı.

AFP'nin havaalanında konuştuğu 48 yaşındaki girişimci Sasha da tanıdığı birçok kişinin kaçamadığını anlatıyor

"Bence birçok kişi Rusya'dan ayrılmak istiyor ama çok az uçuş var" diyen Sasha'ya göre Rusların seferberlik emrinden sonra ne düşündüklerini tahmin etmek güçleşti çünkü halkın bir kısmı savaşı destekliyor ve savaşmaya hazır:

"Rusya'da şu anda bir fikir birliği yok. Bazıları Putin'i destekliyor, bazıları desteklemiyor" diyen Sasha'ya göre kimileri de düşündüklerini söylemeye korkuyor: "Tabi ki baskı hissediyoruz. Rusya'da yüz tanıma sistemi var ve eğer biri yüzünüzü görürse, kim olduğunu tanımaları çok kolay".

Verdiği röportajdan dolayı çekindiğini ifade eden Sasha sözlerini şu sözlerle tamamladı: "Bu röportaj Rus ordusu için kötü olarak yorumlanabilir. Gelecekte röportaj verenler bazı sorunlarla karşılaşabilir".(Euronews)

Ruslar Türkiye'ye kaçmaya başladı!

 

Rusya'da seferberlikten kaçmanın cezası arttı

 

Antalya'ya kaçış, bilet fiyatı 70 bine yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KIZILKOÇ26 Eylül 2022 10:48

    Bence rusya sıkışmış iken acilen suriye operesyon yapılıp su suriyelerin en az 2-3 milyonu gönderilmelidir.yoksa bir daha rusya ayağa kalkar ise asla gönderemeyiz.

  • vatandaş26 Eylül 2022 10:12

     Tek adam rejimi dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun mutlaka kaos ve yıkım getirir.

  • Vatandaş denen zata26 Eylül 2022 11:14

    Dünyada başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelere bakalım. Abd, fransa, ingiltere (evet herşey krala bağlıdır), rusya, çin. Hepsi tek adam size göre ve hepsi BM 5 daimi ülkesi.  Bunlardan biri tamam demese bm de karar çıkmaz. Evet tek adam rejimi demek işte böyle söz sahibi olmak demektir. Koalisyon olan hiçbir ülke bu listeye giremez. Süper güçlerin hepsi başkanlık ile yönetilebilir.

  • ALİ KODUŞ26 Eylül 2022 10:47

    Haydi ordan hadsiz.Daha öncelerdeki hükümetleri gördük bir -üç ayda hükümet kurulamıyor.Milletvekili kirli transfer diğer kirli pazarlıklar bu ara piyasa bozulur hükümet kurulsa bile bir kaç ay sonra sona erer idi.

  • Andulll26 Eylül 2022 10:33

    Sana öyle geliyor