E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinSınır ötesi ucuz pizza---

Sınır ötesi ucuz pizza

Sınır ötesi ucuz pizza
26 Şubat 2015 - 03:42 borsagundem.com

İsviçre Frangı euro karşısında %40 değer kazanınca İsviçrelilerin alış veriş tercihi komşu Almanya oldu. Pizzalar bile Almanya'ya sipariş ediliyor

İsviçre Merkez Bankası’nın geçtiğimiz ay İsviçre Frangı'nın euro’ya olan çıpasını kaldırmasıyla, ülkenin para birimi euro karşısında yüzde 40 dolar karşısında yüzde 30, pound karşısında ise yüzde 15 değer kazandı.

Karar, dünya çapında finansal piyasaları etkilediği kadar, İsviçrelilerin günlük yaşayışlarında da beklenmedik değişimlere yol açtı.  Bunun en enteresan örneklerinden biri İsviçre’nin sınır bölgelerinde yaşandı. İsviçreliler, Frangın euro karşısında bir anda değerlenmesi sonucu pizza siparişlerini, sınır paylaştığı ülkelerden vermeye başladı.

Daha ucuza pizza yemek isteyen İsviçreliler, sınırın karşısındaki Almanya ve İtalya’da yer alan restoranları arayarak, evlerine pizza siparişi verirken, bunu yapanların sayısı giderek artınca, İsviçre gümrüğü “dur” dedi.

TEK ARAÇTA 60 PİZZA

Wall Street Journal’da (WSJ) yer alan habere göre, Almanya’nın İsviçre sınırında yer alan Konstanz’dan o kadar çok pizza sipariş edildi ki, zaman zaman pizza taşıyan araçlarda 60’a yakın pizza sınırı geçmeye başladı. Konstanz Belediye Başkanı Uli Burchardt, Almanya’dan İsviçre’ye giden pizza teslim servislerini İsviçre gümrük görevlilerinin durdurmaya başladığını söyleyerek, İsviçreli müşterilerin ise pizzalarını almak için sınıra gitmek zorunda kaldığını anlattı. 

AYNI PARAYA ÇOK ŞEY

İsviçrelilerin daha ucuza almak istediği şeyler pizza ile sınırlı kalmadı. Sınırlara yakın yaşıyanların, haftalık erzak alışverişi veya dişçi ziyareti için dahi sınır ötesine geçtiği belirtiliyor. Alman süpermarketler, İsviçre’den yığınla gelen müşteriler için malzeme stoklarken; Konstanz’da yer alan alışveriş merkezindeki müşterilerin artık yüzde 40’ının İsviçreli olduğu belirtiliyor. İsviçreliler, burada aldıkları ürünlere kendi ülkelerinde verecekleri parasının hemen hemen yarısını veriyor. Süpermarket çalışanları, bazı İsviçrelilerin tek seferde 10 şişe şampuan veya 24 litre süt satın aldığını anlatıyor. Diğer yandan, işletmelerin güçlü İsviçre Frangından olumsuz etkileceğine yönelik kaygılar da artıyor. İsviçre sınırında yer alan işletmelerin, daha uygun fiyatlı Euro bölgesinde yer alan işletmeler ile fiyat rekabeti sonucunda iş kaybedebileceğine dikkat çekiliyor.

Her gün 300 bin kişi sınırı geçiyor

Güçlü ekonomisi, düşük seviyelerdeki işsizlik ve güçlü para birimi sayesinde İsviçre, bugüne kadar Avrupa’dan ciddi işgücü ve sermaye çekti. Bugün Fransa, Almanya ve İtalya’dan yaklaşık 300 bin kişi, her gün iş için İsviçre’ye gidip geliyor. Buna karşılık, İsviçreliler de daha ucuz alışveriş için Avrupa ülkelerine gidiyor. Tüm bunlar, sınır bölgelerinde her yıl yaklaşık 320 milyar dolarlık ticaret hacmi anlamına geliyor.  Ancak yıllardır süregelen bu İsviçre-Euro bölgesi arbitrajının da altüst olabileceği vurgulanıyor.

Almanya ve İtalya’da pizza fiyatı İsviçre’ye göre yüzde 40 daha ucuz olunca sınırdan araçlarla pizza servisi son dönemde hız kazandı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)