E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞimşek: Yüzde 5-6 büyüme trendine geri döneceğiz---

Şimşek: Yüzde 5-6 büyüme trendine geri döneceğiz

Şimşek: Yüzde 5-6 büyüme trendine geri döneceğiz
21 Nisan 2017 - 06:47 borsagundem.com

Washington'daki IMF ve Dünya Bankası toplantıları çerçevesindeki panelde konuşan Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Referandum ile belirsizlik bitti. Şimdi sıra yapısal reformlarda. Yeniden yüzde 5-6 büyüme trendine döneceğiz" dedi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Referandumdan 'evet' oyunun çıkması belirsizliğin giderilmesine yardım edecek ancak nihayetinde büyümenin ana motoru yapısal reformlar olacak. Bizim için yüzde 3 büyümenin vasat olduğunu düşünüyorum. Yüzde 5-6 civarında büyüme trendine geri döneceğiz, bunu yapabileceğimize inanıyoruz." dedi.

ABD'nin başkenti Washington'da Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası Toplantıları çerçevesinde düzenlenen "Ülkeleri Risksizleştirme: Büyüme İçin Reformlar" başlıklı panele katılan Şimşek, Türkiye'de 16 Nisan'da yapılan halk oylaması ve ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin son dönemde sık sık uluslararası medyanın manşetlerinde yer almasına karşın yaşananların bazı yayınlarda resmedilen kadar kötü olmadığını dile getiren Şimşek, "Türkiye'de işler dışarıdan bakıldığında göründüğü kadar kötü değil ancak bizim istediğimiz kadar iyi de değil. Türkiye son dönemde birçok zorlukla karşılaştı. Küresel sorunların yanı sıra ekonomiyi yavaşlatan bölgesel jeopolitik gerilimlere ve iç siyaset şoklarına maruz kaldı ancak Türkiye için en kötü dönem artık geride kaldı." ifadelerini kullandı.

Şimşek, ülke ekonomisinin tüm iç ve dış zorluklara karşı olağanüstü direnç gösterdiğini vurguladı.

Gayrisafi yurt içi hasılanın 2010-2016 döneminde ortalama yüzde 6,7 arttığını hatırlatan Şimşek, "Türkiye ekonomisi çeşitli şoklara rağmen neredeyse yüzde 7 büyüme başarısını gösterdi. Bu çok çok güçlü bir performans." değerlendirmesini yaptı.

"EVET OYU İSTİKRAR AÇISINDAN ÖNEMLİ"

Halkın referandumda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni öngören anayasa değişikliğine "evet" dediğini belirten Şimşek, bunun istikrar bakımından olumlu olduğunu ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Referandumdan 'evet' oyunun çıkması belirsizliğin giderilmesine yardım edecek ancak nihayetinde büyümenin ana motoru yapısal reformlar olacak. Bizim için yüzde 3 büyümenin vasat olduğunu düşünüyorum. Yüzde 5-6 civarında büyüme trendine geri döneceğiz, bunu yapabileceğimize inanıyoruz." diye konuştu.

AK Parti hükümetinin yeni dönemde birkaç yıl önce tasarlanan kapsamlı reform programına öncelik vereceğini vurgulayan Şimşek, başta eğitim, vergi, adalet ve iş gücü piyasasına yönelik olmak üzere planlanan düzenlemelerin mümkün olan en kısa sürede hayata geçirileceğini bildirdi.

Şimşek, ayrıca Türkiye'de yatırım ortamının geliştirilmesini çok önemli bulduğunu ve bu alanda Dünya Bankasının "İş Yapma Kolaylığı" çalışmalarının rehber alındığını belirtti.

"AB İLE İLİŞKİLER TÜM GÜRÜLTÜLERE RAĞMEN İLERLİYOR"

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin tüm "gürültüye" rağmen ilerlemeye devam ettiğine değinen Şimşek, geçen sene AB Komisyonu tarafından kabul edilen güncel Gümrük Birliği anlaşmasının ticarette yeni bir sayfa açılmasını sağlayacağını anlattı.

Yeni anlaşmanın sanayi mallarının yanı sıra hizmetler, tarım ürünleri ve kamu alımlarını kapsamasının hedeflendiğine işaret eden Şimşek, buna ilişkin müzakerelerin bu yıl başlatılıp birkaç sene içinde tamamlanmasını umduklarını aktardı.

Avrupa ülkelerinin tarım alanında Türkiye'ye nispeten daha verimli olmasına karşın Türk çiftçisinin rekabetten korkmadığına dikkati çeken Şimşek, Türk tarım ürünlerinin Gümrük Birliği yelpazesine katılmasının hem Avrupa hem de Türkiye için kazançlı olacağını kaydetti.

"NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLADI"

Mehmet Şimşek, bir soru üzerine, Türkiye'nin kamu-özel sektör ortaklıklarında gösterdiği olağanüstü başarıyı şöyle örneklendirdi:

"İstanbul'da dünyanın en büyük havaalanını inşa ediyoruz. Tamamlandığında (yılda) yaklaşık 200 milyon yolcuya hizmet vermesini bekliyoruz ve bunun için tek kuruş ödemiyoruz. Özel sektör başlangıç için 10 milyar avro yatırım yaptı ve bize her yıl 1 milyon avro kira ödeyecekler."

Son dönemdeki siyasi dalgalanmalara yönelik soruyu da yanıtlayan Şimşek, Türkiye için normalleşme sürecinin başladığını ifade etti.

Şimşek, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine de değinerek, "Kaç ülke kompleks bir terörist örgüt tarafından düzenlenen kanlı bir darbe girişimi tecrübe etti? Bizim karşı karşıya kaldığımız zorluklar ve onlara verdiğimiz yanıtlar birçok gürültü yarattı. Fakat daha önce de söylediğim gibi, anayasa değişikliği bize çok daha iyi bir siyaset ortamı sağlayacak çünkü gelecekte Türkiye'de hiçbir zaman koalisyon hükümetleri olmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye'ye ihtiyaç duyduğu istikrarı kazandıracağını anlatan Şimşek, bu yönetim sisteminin büyük bir sorunu çözeceğine vurgu yaptı.

Türkiye'nin otoriter bir rejime doğru ilerlediği iddialarına kesinlikle katılmadığını bildiren Şimşek, bu iddiaların doğru olmadığının zaman içinde çok net şekilde belli olacağını sözlerine ekledi.

REFORMLAR SÜRECEK

Şimşek, ABD Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Turkish Heritage Organization (THO) tarafından organize edilen panelde de konuştu.

Türkiye'nin son yıllarda zor süreçlerden geçtiğini ancak tüm zorluklara rağmen hala istikrarlı bir şekilde yoluna devam ettiğini anlatan Şimşek, halk oylamasından "evet" çıkmasıyla bu istikrar sürecinin daha sağlamlaşacağını söyledi.

Yeni dönemde birkaç yıl önce tasarlanan kapsamlı reform programına öncelik verileceğini aktaran Şimşek, başta eğitim, vergi, adalet ve iş gücü piyasasına yönelik olmak üzere planlanan reformların mümkün olan en kısa sürede hayata geçirileceğini ifade etti.

Türkiye'nin bugüne kadar birçok alanda yapısal reformlar gerçekleştirdiğini belirten Şimşek, halen ihtiyaç duyulan alanlardaki reform adımlarının kararlı bir şekilde atılacağına vurgu yaptı.

Şimşek, Arap Baharı, mülteci krizi ve nihayetinde 15 Temmuz darbe girişimi gibi çok önemli olayların yaşandığı bir durumda Türkiye'nin hala dinamizmini sürdürdüğünü kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Türkiye her anlamda evrensel değerlere ve hukukun üstünlüğüne bağlıydı, bağlı olmaya da devam edecektir. Aynı şekilde Batının bir parçası olmaya da devam edeceğiz. Avrupa Birliğinin (AB) Türkiye'ye, Türkiye'nin de AB'ye ihtiyacı var." değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, 16 Nisan'daki referandumun rejim değişikliğiyle değil, yönetim sistemiyle ilgili olduğunu ve yüksek bir katılımla bu sürecin tamamlandığını dile getirerek, yeni dönemde istikrar içinde reform adımlarının atılmaya devam edeceğini bildirdi.

Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinin Türkiye'ye hız kazandıracağını anlatan Şimşek, Türkiye'nin bölgesindeki istikrar adası olmaya devam edeceğini belirtti.

Türkiye'nin koalisyon dönemlerinde hep zorlandığını, tek parti iktidarlarında ise istikrarı yakaladığını ifade eden Şimşek, "2019'a kadar herhangi bir seçim yapılmayacak; şu anda önümüzde çok güçlü bir reform programımız var." diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yalan dolan21 Nisan 2017 12:14

    yapacaz edecez olacak bitecek diye diye 15 sene geçti ortada hala elle tutulur birşey yok. di li geçmiş zaman kullanarak söylediğiniz tek şey de bölünmüş yol yaptık köprü yaptık.

  • demek21 Nisan 2017 10:38

    pffff bıktık artık . at yalanı öpiyim inananı.

  • bb21 Nisan 2017 07:14

    Bunlar pek gerçekçi değil besbelli ki. Sıcak ve uzun süreli kalıcı para olmazsa yani milletbbu para gelince borçlanmazsa yine ekonomi berbat demektir ki maalesef kapitalist sistem böyle çalışıyor. Borç yiğidin kamçısıymış sözde...