E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞimşek yatırımcılarla görüşecek!---

Şimşek yatırımcılarla görüşecek!

Şimşek yatırımcılarla görüşecek!
15 Ocak 2014 - 11:19 borsagundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 bütçe gerçekleşmelerini açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Şimşek, Türkiye'nin 2013 bütçe açığının 18,4 milyar lira olduğunu söyledi. Bakan, butçe açığının Orta Vadeli Program'daki hedefin 1 milyar lira altında kaldığını belirtti. Maliye Bakanı geçen yıl bütçe gelirlerinin yüzde 17,1 artışla 389,4 milyar TL, giderleri yüzde 12,7 artışla 407,9 milyar lira olduğunu söyledi. Şimşek, bu rakamların OVP hedefinin üzerinde olduğunu ifade etti. Aralık ayında faiz dışı açık 15,2 milyar lira oldu. Şimşek, “Türkiye 2013 yılında 31,5 milyar lira faiz dışı fazla vermiştir” dedi.

VERGİ GELİRİ

Maliye Bakanı, 2013 yılında vergi gelirinin yüzde 17 artışla 326,1 milyar lira olduğunu söyledi.

"İNTERNETTEN TELEFONLARMIZI DA VERMİŞLER"

"Dün akşam internetten telefonlarımızı da vermişler. Beni boşuna aramayın ben size vergi gelirlerinin nereye gittiğini söyleyeyim. Vergilerin yüzde 83'ü hizmete gidiyor. Vergi gelirlerinin yüzde 23'e yakın kısmı eğitime gidiyor. Vergi gelirleri yüzde 17,1 artışla 326,1 milyar TL olarak gerçekleşti."

MİLLİ GELİRE ORAN 10 YILDAKİ EN DÜŞÜK ÜÇÜNCÜ

Maliye Bakanı, "Bütçe açığının GSYH'ye oranı geçen yıl yüzde 1,2 oldu. Bu son on yıldaki en düşük üçüncü oran" diye konuştu.

'BÜYÜME YÜZDE 4'E YAKIN OLUR'

Gelişmiş ülkelerdeki hızlı toparlanmanın 2014'te de devam edeceğini söyleyen Şimşek, 2013'te Türkiye'nin yüzde 4 civarında büyüyeceğini belirtti. Şimşek, "Gelişen ülkelere sermaye akışının yavaşlamasına rağmen, 2013 büyümesi yüzde 4'e yakın olacak" dedi. Şimşek, "Bütün sıkıntılara rağmen Türkiye'nin yüzde 4'e yakın büyümesinin Çin hariç diğer gelişen ülkelere oranla çok iyi bir oran ve böyle sıkıntılı bir bölgede önemli bir başarıdır" diye devam etti.

'SERMAYE ÇIKIŞI SINIRLI OLMUŞTUR'

Şimşek, "Tüm bu hengameye rağmen, siyasi operasyonlara rağmen bizim piyasalarımızdan küresel yatırımcı çıkışı son derece sınırlı olmuştur. Çünkü Türkiye'nin temellerine onlar da güveniyor" dedi.

'2014'TE YÜZDE 4 BÜYÜME BEKLİYORUZ'

Şimşek, Türkiye'nin 2014'te de yüzde 4 civarında büyümesini beklediklerini yineledi. Maliye Bakanı, 2014'te büyümede bir yavaşlama olacağını ancak bunun geçici olacağına inandıklarını da sözlerine ekledi. Şimşek, ABD Merkez Bankası Fed'in karar süreci ve siyasi gelişmelerin 2014'te büyümesindeki risklerinin aşağı yönlü olduğunu da belirtti.

'KUR RİSKİNİN EKONOMİYE YANSIMASI O KADAR BÜYÜK OLMAYACAK'

Maliye Bakanı, Türk Lirası'ndaki değer kaybının etkisiyle ilgili olarak, "Türkiye'nin makro temelleri sağlam, kur riski enflasyona ciddi oranda yansımayacak" dedi.

'CARİ AÇIKTA TOPARLANMA GÖRÜLEBİLİR'

Cari açık hakkında da konuşan Şimşek, "2013 yılında zayıf dış talep, bölgedeki siyasi gerilim ve dış etkenlere rağmen altın hariç, cari açık yıllık bazda düşmüştür. Kasım verilerine bakıldığında net cari açık 60 milyar doların üzerinde. Altın hariç bakıldığında 50 milyar doların üzerinde. Burada 10 milyar dolarlık altın ithalatı var. Son yılların en yüksek rakamı. Cari açığa altın hariç bakmak gerek" dedi. Şimşek, "Son dönemde Avrupa'da bir toparlanma söz konusu. Önümüzdeki dönemde cari açıkta toparlanma görülebilir" diye devam etti.

'4C İLE İLGİLİ YENİ BİR GELİŞME YOK'

Şimşek sunum sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Maliye Bakanı 4C kapsamındaki kamu personeliyle ilgili olarak şöyle konuştu: “Şu anda benim bilgim dahilinde 4C kapsamındaki işçilerin kadroya alınması söz konusu değildir. Biz 4C’li arkadaşlarımızın mali durumlarını, çalışma şartlarını iyileştirdik, çalışma süreçlerini 12 aya çıkardık.”

TAŞERON İŞÇİLER KADROYA ALINMAYACAK

Şimşek, taşeron işçilerin de hiçbir şekilde kadroya alınmayacağını duyurdu.

10 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK

Maliye Bakanı, önümüzdeki süreçte 40 bin personelin içinde 10 bin öğretmenin atacağını söyledi.

YATIRIMCILARLA GÖRÜŞECEK

Maliye Bakanı, gelecek hafta New York ve Londra'da 400-500 yatırımcıyla görüşeceklerini söyledi. Şimşek, “Gelecek hafta Türkiye’de olup biteni anlatmak üzere Londra ve New York’ta yatırımcılarla görüşeceğim” dedi.

İZMİR OPERASYONU

"İzmir operasyonu ile ilgili; şunu net söyleyeyim. Bugüne kadar bu bakanlıkla ilgili konularda mevzuat ve hakkaniyete aykırı hiçbir işlem yapılmamıştır. Yapılmayacaktır. Milletvekili olduktan sonra yaptığım ilk konuşmada "Akrabalarım üzerinden bana iş getirmeyin, getirirseniz yapmam" dedim. Arkadaşlarıma "Mezardan babam dahi kalksa gelse sizden talepte bulunsa yapmayın" dedim. İnternet sitelerinde, tapelerde geçen adı geçen şahsa en ufak bir ayrıcalık asla sağlanmamıştır. Bu olay öğrenilir öğrenmez ben şahıs ve firmayı inceleme talimatı verdim. Adı geçen İndeks firması ve diğer şahıslar için bugüne kadar Gelir İdaresi nezdinde hiçbir uzlaşma yapılmamıştır. Hatta 2012'de bir talepleri var, yerine getirilmemiştir.

 Benim ağabeyim çerçevesinde tapelerde ismi geçen şahıslar mükellef bile değiller. Maliye nezdinde olsa olsa potansiyel mükellefler. 2008 yılında ilgili firmanın KDV iade talebi olmuş, kabul edilmemiştir. Bu şirket ve şahıslarla ilgili mevzuata ve hakkaniyete aykırı en ufak bir işlem yapılmamıştır.

"Bizim akrabaların bir nüfus kullanması mümkün değildir. Benim akrabalarımın adı geçen şirketle ilgili beşeri ilişkisi olmuştur. Yarım yamalak bazı bilgileri bir araya getirip çamur atmak da alçaklıktır. Bu ülkede bir çamur politikası söz konusu."

DERSANELERİN KAPATILMASI

Biz Milli Eğitim Bakanlığı'na şunu önerdik. Bir öğrencinin ilkokul, orta okul ve lisede devlete maliyetini biliyoruz. Bir öğrenci devlet okullarında olsa maliyeti bellidir, o maliyeti biz karşılayacağız işin özü budur. Dershanelerin özel okula döndürülmesinde teşvikler yapılacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bence 15 Ocak 2014 13:24

    vergi gelirlerinin % 15 i yandaş gazetecilere gidiyor % 30 u yandaş mütahitlere gidiyor kalanı da vatandaşa gidiyor

  • kocakurt15 Ocak 2014 13:12

    11-12 senedir yenimi aklınıza geldi.

  • Emekli Bilal15 Ocak 2014 12:47

    Bağkur,Ssk emeklisi aç kaldı,perişan durumda..!vergi geliri %17 artmış(milletten zorla cezayla,baskıyla,hacizle vergi salıyorsun)1 ton kömür 750.TL,1 litre benzin 5.00TL dolar:2.50 TL uyanda balığa gidelim sayın bakan..!

  • Dünya15 Ocak 2014 12:22

    Hem bu operasyon dış güçlerle bağlatılı diyeceksiniz sonra da adama gel benim ülkemde yatırım yap diyeceksin bu nasıl bir çelişki ?????

  • exper15 Ocak 2014 11:35

    Sn Şimşek; bütçede Memur,işçi, sözleşmeli için ayrılan pay ile Milletvekili ve Bakanlara ayrılan payları da açıklasa iyi olacak.