E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiŞimşek hedeflerini tutturuyor---

Şimşek hedeflerini tutturuyor

Şimşek hedeflerini tutturuyor
17 Eylül 2013 - 07:52 borsagundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının beklenenden düşük geleceğini söyledi

4.8 milyar lira olarak hedeflenen ancak 900 milyon lirada kalan 2B gelirine rağmen, 8 aylık bütçe 231 milyon lira fazla verdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bütçe açığı öngörülen 34 milyar liranın altında kalabilir” dedi.
Bütçe yılın ilk 8 ayında hükümetin yüzünü güldürdü. Hedeflerin çok altında kalan 2B gelirlerine rağmen, Ocak-Ağustos döneminde Merkezi Yönetim Bütçesi 231 milyon lira fazla verdi. Verilerden sonra umutlanan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bütçe açığı yıl sonu için öngördüğümüz 34 milyar TL’nin altında kalabilir” açıklamasını yaptı.
İthalat vergisi kurtardı
Maliye Bakanlığı, 2013 Temmuz, Ağustos ve Ocak-Ağustos dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Merkezi Yönetim Bütçesi, Ağustos’ta 3.1 milyar lira açık, Ocak-Ağustos döneminde 231 milyon lira fazla verdi. Bu yıl Ağustos ayında bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.5 oranında artarak 319 milyar lira, bütçe giderleri yüzde 10.1 artışla 35.1 milyar lira olarak gerçekleşti. 8 aylık dönemde bütçe gelirleri, 2012’ye göre yüzde 17.9 oranında artarak 259.9 milyar liraya, bütçe giderleri yüzde 13.4 artışla 259.7 milyar liraya çıktı.
Gelirleri, vergi ve özelleştirme artırdı. İlk 8 ayda vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.6 yükseldi ve 216 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçeyi ithalat ve tüketime dayalı olan vergiler kurtardı. Bu dönemde ithalden alınan KDV yüzde 29.6, özel tüketim vergisi yüzde 24.1 dahilde alınan KDV yüzde 22.4 oranında arttı. Özelleştirme gelirleri de Orta Vadeli Program’da öngörülen 4 milyar TL’nin üzerine çıkarak 8.3 milyar TL olarak gerçekleşti.
‘Fed riskine karşı mali disiplini sürdüreceğiz’
Maliye Bakanı Şimşek, “Bu yıl bütçe oldukça güçlü bir performans sergilemiş ve yılın ilk sekiz ayında bütçe 231 milyon TL fazla, 38 milyar TL ise faiz dışı fazla vermiştir. Bu gerçekleşme, seçim bütçeleri uygulanacak ve bütçe açığı artacak dedikodularının ne kadar yersiz olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Söylentilerin aksine gerçekleşmeler bütçe açığının yıl sonu için öngördüğümüz 34 milyar TL’nin altında kalabileceği yönünde” dedi.
Bakan Şimşek, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Yılın geri kalan 4 ayına bakacak olursak, ABD Merkez Bankası Fed’in para politikasında yapacağı değişiklik ile Ortadoğu’daki siyasi belirsizliklerin piyasalar üzerinde risk oluşturduğunu görmekteyiz. Tüm bu risklere karşı ülkemizde makro-finansal istikrarı korumak adına en önemli çıpamız olan mali disiplini sürdürmeye devam edeceğiz.”
Hedef 4.8 milyar liraydı 900 milyon lira geldi
Hükümet, kritik bir gelir kapısı olarak görülen 2B uygulamasından umudunu kesti. Orman vasfını kaybetmiş alanların ekonomiye kazandırılması amacıyla ortaya çıkan ve kamuoyunda 2B olarak bilinen yasayla, önce 9.8 milyar lira gelir hesaplanmış ancak son şeklini alan düzenlemeden beklenen gelir hedefi 4.8 milyar liraya indirilmişti. Geçen süre içinde bu gelirin de tutturulamayacağı ve toplanacak tutarın hedefin çok altında kalacağı anlaşıldı. Buna göre 2B’den satışların başladığı 15 Nisan tarihinden bu yana toplam 900 milyon lira tahsil edildi.
Edinilen bilgilere göre, 2B serüveninde son durum şöyle: “Yaklaşık 600 bin adet araziden hak sahiplerine satılabilen arazi sadece 250 bine ulaşabildi. Ayrıca bu yıl sonunda 2B’den sağlanacak gelirin en fazla 1.1 milyar lira olabileceği hesaplanıyor. Uygulamanın tamamlanacağı 6 yıllık dönemin sonunda 4.8 milyar liralık hedef yerine ancak 2.5 milyar lira gelebileceği hesaplanıyor.”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de 2B konusunda gelinen noktayı kabul etmek zorunda kaldı. Şimşek, “2B’den satışların başladığı 15 Nisan tarihinden bu yana toplam 900 milyon TL tahsil edildi. Tahsilatların artarak devam etmesi beklenmesine rağmen, yıl sonunda 2B gelirlerinin bütçede öngörülen 4.8 milyar TL’nin altında kalması muhtemeldir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)