E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞimşek canlı yayında böyle yalanladı---

Şimşek canlı yayında böyle yalanladı

Şimşek canlı yayında böyle yalanladı
07 Ocak 2014 - 11:49 borsagundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 17 Aralık operasyonuna yönelik önemli açıklamalarda bulundu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CNN Türk'te katıldığı canlı yayında gündeme ve vergi artışlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek, cep telefonundaki vergi artışı ile ilgili olarak da, "Cep telefonu ithalatında yüzde 18’lik bir artış vardı. ÖTV’de bir değişikliğe gitmedik. Sadece ithalatı sınırlamak için maktu vergiyi artırdık" diye konuştu.

Şimşek, şöyle devam etti:

2014 yılının özellikle gelişmiş ülke merkez bankalarının para musluklarını bir miktar kısacağını öngörerek OVP yaptıklarını kaydeden Şimşek,

"Ekonomik alanda ortaya çıkacak bir takım sorunlara hazırlık yaptık. Türkiye’nin siyasi istikrarına kasteden bir operasyonu öngörmemiz mümkün değil. Yatırımcının tedirgin olmasının arka planında 'Acaba Türkiye siyasi istikrarsızlığa dönecek mi?' sorusu var. Aslında tam aksine ekonomik alanda biz çok temkinli bir 2014 bütçesi hazırladık. Gelir hedefleri anlamında temkinliyiz. Manevra alanımız var. Bankacılık sağlıklı. Hane halkı faiz riskine karşı korunaklı. Cari açık geçen sene altın hariç iç talepteki büyümeye rağmen artmadı." dedi.

KÜLLİYEN YALAN

Şimşek, 17 Aralık operasyonu ile ilgili olarak da, "Vatandaşımızın bunu operasyon olarak yorumlaması siyasi istikrara yönelik riskleri azaltır. Basit bir şey var. 23’ünde açıklanan bir soruşturma vardı. Deniyor ki özelleştirme ihalesinde 14 termik santrali alıp birine vermişiz ihalesiz. Külliyen yalan. Bütün hepsi portföyde, bir kaç tanesi tv ekranlarında satışa sunuldu.

İBB Başkanı çıktı, sözde birilerine peşkeş çekilen polis okulu arazisinin devlette olduğunu gösterdi. Vatandaşımız nezdinde bunun siyasal olduğunu algısını güçlendirdi. Bu önemli. Biz hiç yanlış yapanı korumayız. Hiçbir şekilde korumayla yolsuzlukla işimiz olmaz. Bir operasyona da izin vermeyiz." dedi.

ENFLASYONDAN VAZGEÇMEDİK

Eğer biz enflasyon hedefinden zerre kadar vazgeçmiş olsaydık. Makro ithiyati tedbirler almazdık. Kredi hacmi için önlemler aldık. Hem cari açık açısından önemlidir hem de enflasyonist açıdan önemlidir. Temel hedefimiz cari açığı kontrol altına almak.  Bu strateji çok açık ve net. ÖTV artışının fiyatlara yansımasını ortaya koyduk.  Amaç burada seçici olmaktı büyük oranda cari açığı azaltmak için yaptık bunu. Bükçede biz gelir artışını yüzde 4.1 olarak yaptı. Yüzde 10’a karşılık yüzde 4’lük bir hedef koyduk büyümede.

Şu an itibariyle büyümede yeni bir yaklaşım için erken. Önemli bir meydan siyasi arenada bir meydan okuma var. Ama bu uzun soluklu olmaz. Hızlı giderilir bu. Ben ilk yarıda bir miktar baz senaryomuza göre yavaşlama olabilir. Azalır azalmaz. Ertelenen yatırımın devreye gireceğini ve büyümenin yüzde 4’lerd olabileceğini düşünüyoruz. rensip olarak para politikasına ilişkin konuşmuyorum. Merkez Bankası genel olarak başarılıdır.

AB BİZE YARAR

Türkiye’nin iki yıllık faizleri 10 yıllık faizlerinin üzerinde. Uzun vadeli kaygılar kısa vadeli kaygılardan daha az. Enerjide sorunumuz var. Türkiye geçen sene iç talep eksenli büyüdü. Ona rağmen altın hariç geçen sene cari açıkta bir bozulma yoktu. Son dönemde aldığımız tedbirler etkisini göstermeye başladı. AB toparlanma sürecinde. En büyük ortağımız. Orada büyümenin hızlanması önemli. Türkiye’ye sermaye girişi artar. Ortadoğu’da ciddi sorunlar var. Bu sorunlar daha kötüye gitmez olası bulmuyorum. Buralarda iyileşme yine olumlu etkiler. Makro ekonomik temelleri sağlam olanlar yoluna devam eder.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gerçek07 Ocak 2014 19:03

    Sn.Bakan işin özeti, 17 aralıkta karaparanın sağladığı büyük ekonomi balonu maalesef patladı ve kaos ortamını sevmeyen karapara ülkeyi terkediyor. TL nakavt oldu ve zamlar peşpeşe gelmeye başladı.

  • doğa07 Ocak 2014 16:47

    vatandaşa vergi milletvekillerine zam bu kadarda olmazki

  • doğa07 Ocak 2014 16:46

    sayın bakan millet bu kadar verginin altından nasıl kalkacak bir öneri verin

  • TC VATANDAŞI07 Ocak 2014 15:46

    Sizin iktidarınız(AKP) insanları artık insan gibi görmüyor.Siz insanlara para diye bakıyorsunuz.Allah bilir ibadet ederken de PARA,PARA,PARA diye dua ediyorsunuz.Sizin insanca bir yaklaşımınız olamaz mı.? Böyle bir alışkanlık edinemediniz mi.?Cevap hayır ise vah halimize.

  • TC VATANDAŞI07 Ocak 2014 15:31

    Ey yüce TÜRK Halkı, Özellikle de emekliler size yapılan zamlar ile piyasada mallara yapılan zam oranı aynı mı.?Her sene daha da fakirleşmiyor musunuz.? Peki öyleyse hala ne duruyorsunuz.?Tepkinizi oy olarak gösteriniz.Sizi düşünmeyeni siz hiç düşünmeyin.Ayrıca biliyorsunuz Güneydoğu anadolu'da artık kürdistan olarak anılıyor.Bunlara hiç mi bir itirazınız yok.

  • TC VATANDAŞI07 Ocak 2014 15:14

    Sülük gibisiniz vatandaşın cüzdanını adeta emdiniz,bitirdiniz.Dininiz imanınız para.Benzinde %65-70 vergi.İletişimden %47 vergi.Vatandaşın Enflasyonu %50 sizin ki %7,40 dolayısıyla % 46,60 maaş'a eksik zam.Hayatınız bizi yiyip bitirmek ile geçiyor.Siz başka birşey düşünmez misiniz:?

  • vatandaş07 Ocak 2014 14:36

    Sn bakan size inanıyoruz ve dürüst olduğunuza da.

  • objektif07 Ocak 2014 12:31

    birtaraf bertaraf olmalı politikasından dönülme zamanı geldi biri yiyip biri bakmamalı