E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞimşek: Af yok düzenleme var---

Şimşek: Af yok düzenleme var

Şimşek: Af yok düzenleme var
05 Temmuz 2014 - 06:45 borsagundem.com

Maliye Bakanı Şimşek Batman'da teravih sonrası esnaf ziyareti yaptı. Şimşek, Bağ-Kur ve SSK alacaklarıyla ilgili, "Bu bir yapılandırma, af değil" dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BAĞ-KUR ve SGK’nın alacaklarıyla ilgili düzenlemeye ilişkin, “Bu bir yapılandırma. Af olmayacak” dedi.

Bakan Şimşek, beraberinde, Vali Azmi Çelik, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir ve çok sayıda partili ile Turgut Özal Bulvarı üzerindeki esnafı ziyaret etti.

Daha sonra bir çay ocağında vatandaşlarla bir araya gelen Bakan Şimşek’e BAĞ-KUR, SGK alacakları, kurumlar ve damga vergilerine ilişkin düzenleme soruldu.

Bakan Şimşek, meclis komisyonunda olan düzenlemeye son şeklin TBMM Genel Kurulu'nda verileceğini söyledi.

“Vergi dediğiniz zaman 77 milyonun hakkı var”

Düzenlemeyle ilgili “Bu bir yapılandırma. Af olmayacak” diyen Şimşek, şöyle konuştu:

“Gecikme faizi yerine enflasyon farkını alacağız. Çünkü vergi dediğiniz zaman 77 milyonun hakkı var. Vergiler olmadan burada ne sağlık, ne eğitim hizmeti, ne de yol olur. Vergilerde tabi ki zaman içerisinde anapara eriyor. Türkiye’de düşükte olsa bir miktar enflasyon var. O zaman faiz yerine enflasyon ile anaparayı güncelleyerek günümüze getiriyoruz.”

Bir vatandaşın Damga Vergisi ile ilgili sorusunu yanıtlayan Bakan Şimşek, OECD ülkeleri arasında Türkiye’nin kurumlar vergisinde en düşük ülkeler arasında yer aldığını belirterek, “Bir şirket 2002 yılında 100 lira kar etseydi ve o karı dağıtmasaydı yüzde 33 kurumlar vergisi ödüyordu. Bir de o karı dağıtsa toplamda yüzde 65 vergi vardı. Şimdi biz o yüzde 33’ü yüzde 20’ye indirdik. Stopajı da indirdik” ifadelerini kullandı.

"Vergi oranları düşürüldü”

Bakan Şimşek, Meclis'te vergi reformu ile ilgili düzenleme olduğunu ifade ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Biz Gelir Vergisini de düşürdük. Eskiden yüksek maaş alanlar ile düşük maaş alanlar, yüzde 22 ile yüzde 49,5 arasında vergi ödüyordu. Biz bunu yüzde 15-35 aralığına çektik. Yani Kurumlar ve Gelir Vergisi düşürüldü. Eğitimde, sağlıkta, giyimde ki temel ihtiyaçların KDV’sini yüzde 18’den yüzde 8’e düşürdük. Herkes zannediyor ki vergiler sürekli yükseliyor. Tüketim üzerinden, yani otomotiv, sigara, alkollü içkiler gibi bu noktalarda vergi oranları artırıldı. Bunun dışındaki alanlarda vergi oranları artmadı. Tam aksine biz vergi oranlarını düşürdük. Özü itibariyle Türkiye’de, devletin, belediyelerin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun topladığı vergi, prim ve harcı toplayın hepsinin milli gelire oranı yüzde 27-28 civarındadır. OECD ülkeleri ile karşılaştırdığınız zaman en düşük ülkeler arasındayız şimdi. Bizim Damga Vergisine ilişkin oturup bir reform yapmamız lazım. Şu anda meclisteki gelir vergisi reformu düzenlemesi var. Bu kabul edilse, bu kez de oturup Damga Vergisi üzerine, Vergi Usul Kanunu gibi alanlara da bakarız. O alanlarla ilgili de çalışma yaparız inşallah.”

Öte yandan yaklaşık bir kilometrelik güzergahtaki esnafları tek tek gezen Bakan Şimşek, Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a destek istedi.

ARTIK KEPENKLER KAPANMIYOR

Ziyaret sırasında Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) son verilerine göre Batman’ın işsizlik oranlarındaki sırasına ilişkin gazetecilere değerlendirmede bulundu.

Batman nüfusunun yüzde 60’ının 24 yaş altında bulunduğu kaydeden Şimşek, kentin genç bir nüfusa sahip olduğunu belirtti.

TÜİK'in son verilerine göre Batman’ın hızla geliştiğinin görüldüğünü ifade eden Bakan Şimşek, “Batman’daki istihdam oranlarında, özellikle organize sanayi bölgesindeki fabrikalar anlamında büyük bir gelişme var. Bizdeki genç nüfustan dolayı işsizlik oranı nispeten yüksek olması o anlamda normal. Fakat işsizliği aşağı çekmek için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Çözüm sürecinin bölgede huzur sağladığını belirten Şimşek, şunları söyledi:

“Bugün Batman’da yatırım yapan bir girişimciye devlet 100 liralık yatırıma 116 liralık destek veriyor. Burada altyapıyı yaptık. Burada üniversitemiz, yetişmiş elemanımız ve teşvikler var. En önemlisi çözüm süreciyle birlikte bölgede huzur var. Batman’da eskiden olduğu gibi kepenkler kapanmıyor. Türkiye ekranına, Batman’ın olumsuz bir karesi yansımıyor. Bu tabi zamanla eminim ki işe, aşa, ihracata, üretime, yatırıma, istihdama dönecek. İnşallah işsizliği azaltmış olacağız.”

Bakan Şimşek’in esnaf ziyaretine, Vali Azmi Çelik, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, AK Parti İl Başkanı Murat Güneştekin ve çok sayıda partili eşlik etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)