E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSıkılaşma sinyalleri, piyasaları negatif fiyatlayabilir---

Sıkılaşma sinyalleri, piyasaları negatif fiyatlayabilir

Sıkılaşma sinyalleri, piyasaları negatif fiyatlayabilir
02 Temmuz 2021 - 08:46 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, FED’e yönelik erken sıkılaşma sinyallerinin kuvvetlenmesinin piyasalarda negatif fiyatlamaları tetikleyebileceği aktarılıyor.

Dün TCMB’nin yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vadelerde 200 bp artırdığını gördük. Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranı ise yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü. Belirlenen oranların 19 Temmuz itibari ile yürürlüğe gireceği belirtildi. Daha öncesinde TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun Türkiye Bankalar Birliği ile gerçekleştirdiği toplantıda makro ihtiyatı tedbirler kapsamında zorunlu karşılıkları kullanabileceklerini ifade ettiğini biliyoruz. Dolayısıyla karar sürpriz değil. Bu yolla rezervlerde artış amaçlanıyor. Bankadan yapılan açıklamaya göre döviz cinsi karşılıkların 2.7 milyar dolar artış kaydetmesi bekleniliyor.

Dün İstanbul ticaret odası verilerine göre Haziran ayı perakende fiyatlar yıllık bazda %16.12 oranında artış gösterdi. Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise yıllık yüzde 25,56 oranında yükseliş kaydetti. Özelikle perakende fiyatlar Mayıs ayında %16 seviyesinin aşağısına gerilemişti. Fakat kalıcılığın sağlanamadığı ve fiyat baskısının devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki hafta Pazartesi günü açıklanacak TÜFE verisine yönelik yükselişin sürme ihtimali bir hayli kuvvetli. Beklentiler TÜFE’nin yıllık bazda %17 seviyesine yaklaşacağı yönünde.

Küresel tarafta ise ABD verileri ön plana çıktı. Bu noktada ABD ISM imalat verisi Haziran ayında 60.6 endeks değerinde gelerek Mayıs ayına göre bir miktar gerileme gösterdi. Yalnız verinin alt kalemleri çok daha önemli sinyaller üretiyor. Örneğin; hammadde maliyetlerini gösteren ISM fiyat endeksi 92.1 seviyesine yükselerek 1979 yılı seviyelerine ulaştı. Bu veri üretim maliyetlerindeki artışı ve buna paralel olarak enflasyondaki güçlenmeyi net olarak gözler önüne seriyor.

ABD’de takip edilen bir diğer data da haftalık işsizlik maaşı başvurularıydı. Verinin 364 bin ile korona virüs salgını boyunca en düşük seviyede gerçekleşmesi önemliydi.

Gün içerisinde haftanın en önemli verisi olan ABD tarım dışı istihdam (TDI) piyasanın odağında. Beklentiler TDI verisinin 700 bin olarak açıklanacağı yönünde. İşsizlik oranının da geçtiğimiz aya kıyasla %5.8’den %5.7’ye gerilemesi bekleniyor. Hafta içerisinde açıklanan özel sektör tarım dışı istihdam (ADP) verisi beklentileri aşarken haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında gerçekleşmişti. Dolayısıyla TDI verisinin beklenti üzeri gelme olasılığını dışlamıyoruz. Şayet bu senaryo gerçekleşirse FED’e yönelik erken sıkılaşma olasılığı kuvvetlenerek piyasalarda negatif fiyatlamaları tetikleyebilir.

ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri haftanın son işlem gününde yatırımcıların ABD'den gelecek istihdam verisine odaklanmaları ile dalgalı bir seyir izledi.Bölgede Shenzen, Şanghay Bileşik ve Hong Kong'un Hang Seng endekslerindeki kayıplar yüzde 2'ye yaklaştı.Japonya'da Topix ve Nikkei 225 Endeksleri hafif arttı. Avustralya Borsası ve Güney Kore Kospi'de ılımlı kazanıma yöneldi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kartal Yenilenebilir Enerji Üretim AŞ'nin, Manas Enerji Yönetimi Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ve Escar Turizm Taşımacılık Ticaret AŞ'nin halka arz başvurusunu onayladı.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in varlık alımlarının hızını yavaşlatmaya bu yıl başlamasına hazır olduğunu söyledi.

St Louis Fed Başkanı James Bullard, enflasyon oranının 2022'de beklenenden daha yüksek olabileceğini söyledi.

IMF Başkanı Kristaline Georgieva, 130 ülkenin desteklediği global minimum kurumlar vergisi anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti ve driğer ülkeleri bu anlaşmaya dahil olmaya çağırdı.

OECD, çok uluslu şirketlerin sınır ötesi vergilendirilmesine yönelik global planları müzakere eden ülkelerin çok büyük bölümünün, minimum yüzde 15 kurumlar vergisi oranına destek verdiklerini duyurdu.

IMF, Fed'ın varlık alım hızını azaltmaya 2022 yılının ilk yarısında başlaması, ilk faiz artırımının da 2022 yılının son çeyreğinde veya 2023 yılı başlarında yapılması gerektiğini bildirdi.

OPEC+ Bakanlar Ortak İzleme Komitesi'nin dün yaptığı toplantıda, Ağustos ayı için üretim artırımı konusunda uzlaşma sağlamadı. Toplantı bugüne ertelendi.

E-Data payları 5 Temmuz'da işlem görmeye başlayacak.

Perakande ticarette taksit sayısı yeniden düzenlendi.Perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallar hakkında değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

AB, seyahat kısıtlamalarından muaf tutulabilecek ülkeler listesini güncelledi.Listeye Azerbaycan, Bosna Hersek, Katar ve Kanada'nın içinde olduğu 10 ülke dahil edilirken Türkiye listede yer almadı.

AC Asia ex, Japan % -0,92 satıcılı

S&P 500 % 0,05 alıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,36 alıcılı

Koç Holding 35 milyonluk pay geri alacak

Gülen'in akrabası İzmir'de yakalandı

Piyasalar ABD Tarım Dışı İstihdam verisine odaklanacak.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)