E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSigarada ÖTV kurnazlığına son!---

Sigarada ÖTV kurnazlığına son!

Sigarada ÖTV kurnazlığına son!
03 Aralık 2013 - 07:08 borsagundem.com

Sigaradan bütçeye 22 milyar liralık hedef koyan Maliye, 2 liraya varan indirim furyasını takibe aldı. Bakanlık, fiyat artışı isteyecek

Sigara şirketlerinin çok sayıda markada 50 kuruştan başlayarak 2 liraya kadar indirime gitmesi Maliye'yi harekete geçirdi. Maliye Bakanlığı ile Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, makul bir neden olmaksızın fiyat indirimine giderek devleti vergi kaybına uğrattıkları gerekçesiyle sigara firmalarını yakın takibe aldı. Sabah'ın haberine göre, Maliye yetkilileri, fiyatları eski seviyesine yükseltmeleri için firmalarla görüşme yapacaklarını, sigaraya yeni bir vergi zammının en son çare olarak düşünüldüğünü söyledi.

TİRYAKİ SEVİNDİ
Bazı sigara firmaları fiyat indirerek satışlarını artırırken, ÖTV gelirindeki düşüş nedeniyle Maliye sektörü mercek altına aldı. Maliye'den üst düzey bir yetkili, "Bizim tarafta sadece izleme süreci devam ediyor. Sigara firmaları üretip dağıtıcıya satınca ÖTV doğuyor. Dağıtıcı firmaların mal çekilişleri var mı yok mu, onları izliyoruz" diye konuştu. Firmalar, çok sayıda markada 50 kuruş ile 2 lira arasında değişen indirimler yaptı. Paket başına 50 kuruşluk indirim 41 kuruşluk vergi kaybına neden oluyor. Bu rakam 2 liralık indirimde 1.64 liraya çıkıyor. Maliye, 2014 yılı için sigaradan ÖTV gelir hedefini 22 milyar lira olarak belirlemişti. Ancak indirimle hedef zora girdi. Sigarada paket başına 3.22 lira asgari maktu, 9.2 kuruş maktu ve yüzde 65.25 nispi olmak üzere 3 çeşit ÖTV bulunuyor. Yetkililer, "Firmalar, asgari maktu yükselsin pahalı grupta kar edilsin istiyor. Ancak böyle bir artış ucuz sigaralarda yeni zam dalgasına yol açacaktır. Bu durumda kaçakta artış olabilir. Firmalarla görüşür orta yolu buluruz" değerlendirmesini yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)